Budući Univerzitetski park: Grad traži projektante, najavljuje zelenu oazu za odmor i igru

Amfiteatar, fontana, solarni paneli, senzorne bašte i novi prostori za odmor u planu su za budući izgled i funkciju Univerzitetskog parka.
Budući Univerzitetski park: Grad traži projektante, najavljuje zelenu oazu za odmor i igru
Foto: 021.rs

Gradska uprava za zaštitu životne sredine u potrazi je za projektantima koji će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju rekonstrukcije, uređenja i opremanja Univerzitetskog parka.

Nadležni svoje namere za uređenje ovog parka baziraju na postojećem Planu generalne regulacije Univerzitetskog parka iz decembra 2021. godine. Prema planu, park smešten između zgrade Rektorata, odnosno Bulevara cara Lazara i Sunčanog keja, prostiraće se na 5,1 hektar, sa pristupom parku iz više pravaca. 

Primarni zadatak urbanista i inženjera u ovom poslu biće da isplaniraju uređenje i izgradnju saobraćajnih površina za kretanje pešaka i biciklista.
 
Osim staza za šetanje, potrebno je isplanirati pešačke platoe u centralnom delu parka i na ulazima, kao i manja odmorišta uz staze, sa klupama, vodenim površinama (fontanom), cvetnjacima i drugim sadržajima za odmor. Česma je planirana uz glavni ulaz u park, na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Dr Zorana Đinđića.
 
Park je planiran i kao prostor za buduće manifestacije, što znači i njegovo parterno uređenje u centralnom delu. U ovom parku trebalo bi da se održavaju tribine, letnje škole, predavanja, projekcije i drugo, te će deo biti popločan, a ostatak pod bogatim travnjakom koji će biti vrlo dekorativan. 
 
Bina amfiteatra i zona oko fontane treba da budu opremljene električnim instalacijama i bežičnim internetom.
 
Interesantno je da se u zadatku Uprave ne pominje jedan objekat koji je ucrtan u Plan generalne regulacije (vidi plan u galeriji), a to je muzej posvećen Đorđu Balaševiću u okviru parka. Javnost je burno reagovala na najave da će se jednospratni objekat kulture, koji je predstavljen kao svojevrsni hotel i kafeterija, nalaziti u Univerzitetskom parku, a stanovnici Mesne zajednice Liman čak su i na otvorenim zborovima poručili gradskoj vlasti da se ovoj ideji protive - na toj lokaciji.
 
Protiv izgradnje muzeja u okviru parka je, prilikom donošenja plana u Skupštini grada 2021. godine, bila i opozicija, a negodovanje je izrazilo i Društvo arhitekata Novog Sada.
 
 
Iako se muzej ne pominje u zadatku koji je predstavila ova gradska uprava, moguće je da će se ovaj objekat kulture i ugostiteljstva definisati posebnim projektnim zadatkom u budućnosti.
 
Ono što posetioci dalje mogu da očekuju u ovom parku su novi dvosmerni biciklistički pravci, koji se nadovezuju na postojeće tako da povezuju Liman sa Sunčanim kejom, kao i da parking za bicikle. U park neće smeti da ulaze vozila, osim dostavnih, interventnih i vozilima za uređenje parka. 
 
 
Biće i nekoliko celina za decu, sa igralištima. Budući da se u okolini nalazi kej na kojem ima površina za rekreaciju poput Đačkog igrališta, ovaj park treba da bude mirnijeg karaktera.
 
U planu su klupe, paviljoni, kandelabri, korpe za otpatke, pregledni plan sadržaja parka na ulazu, senzorne bašte namenjene slepim i slabovidim građanima, sa Brajevim tablama na ulazima i ispred interesantnih objekata poput spomenika, vegetacije, česme i fontane.
 
U parku su od 1969. godine prepoznatljive euroameričke topole, za koje je potrebno predvideti sukcesivnu zamenu odgovarajućim vrstama. Neophodno je ukloniti sva oštećena i trula stabla, prateći smernice Poljoprivrednog fakulteta iz elaborata "Definisanje smernica za pejzažno-arhitektonsko uređenje Univerzitetskog parka" iz 2020. godine.
 
"Osnovna postavka zelenila treba da podvuče homogeni koncept uređenja gde dominira visoko listopadno drveće i parterni livadski travnjaci. Šiblje i nisko drveće moguće je predvideti u grupama, a u kontinuitetu neohodan je uz Bulevar cara Lazara zbog smanjenja buke i prašine. Novu sadnju prilagoditi zabranama sadnje iznad postojeće podzemne infrastrukture i ograničavajućim faktorima zaštite odbrambenog nasipa", navodi se u dokumentaciji Uprave na ovom tenderu.
Moguće je i isplanirati instalaciju zalivnog sistema unutar parka, što će posebno doprineti održavanju zelenila.
 
Nije u planu proširenje parkinga, dok se postojeća parking mesta zadržavaju.
 
U planu je nova rasveta, koja će delom biti solarna. To znači postavljanje solarnih panela i energetski efikasnog osvetljenja, a na parkinzima će biti postavljeni i punjači za električne automobile.
 
Planirano je da park ima i video-nadzor.
 
Izabrani projektanti imaće najmanje 120 dana, a najviše 180 dana da urade posao koji se od njih traži. Za to će biti plaćeni 11,5 miliona dinara sa PDV. Rok za prijavu na tender je kratak - do 7. marta.
  • ns

    02.03.2023 23:13
    ns
    ... i video nadzor...
    Zaista...
  • ns

    28.02.2023 09:02
    ,, a ostatak pod bogatim travnjakom
    koji će biti vrlo dekorativan,,
    E veličina tog ostatka je problematična.
  • Liman

    28.02.2023 08:13
    Ne dirajte nista, opet cete upropastiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti