Trećina stabala na parkingu kod Štranda će biti potkresano - predstavljaju opasnost

Radnici Gradskog zelenila će potkresati trećinu stabala na parkingu kod Štranda nakon pregleda koji je ustanovio da neke od topola predstavljaju opasnost.
Trećina stabala na parkingu kod Štranda će biti potkresano - predstavljaju opasnost
Foto: 021.rs
Pregled stabala obavili su stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu koji su dali mišljenje o tome šta raditi sa drvećem.
U saopštenju Instituta se navodi da su prilikom pregleda 29 stabala evroameričke topole na parkingu kod Štranda ustanovili da se radi o drveću starom više od 60 godina, zbog čega je potrebno da im se oblikuje krošnje. To se radi kako ne bi došlo do oštećenja imovine ili opasnosti po ljude prilikom jačeg vetra.
Ukazuje se i na to da se oblikovanjem krošnje produžava život zato što tako dolazi do podmlađivanja i povećanja izdržljivosti grana. 
 
Utvrđeno je da na 10 stabala postoje sekundarne grane jačih dimenzija koje, usled jakog vetra ili oluje, mogu lako da se otcepe od debla, što predstavlja opasnost po korisnike parkinga. 
 
"Na granama su konstatovane i rak rane (slične oštećenjima koje izaziva bakterijski rak topola) kao i pojava da se u ovim zonama grane lako lome pri jačem vetru. Predlažemo da se grane oblikuju skraćivanjem na 0,5m do 1m od debla, tako da se formira simetrična krošnja. Treba težiti ka tome da se grane režu neposredno iznad prvih račvi čime se stvaraju rezovi manjih dimenzija. Prereze je u cilju prevencije i zaštite od insekata i gljiva truležnica potrebno premazati fitobalzamom. Tokom orezivanja grana treba ukloniti sve trule i suve delove stabala i grana, a orezivanje je najbolje izvršiti u vreme mirovanja vegetacije", stoji u saopštenju Instituta.

U mišljenju se navodi da na nekoliko stabala na parkingu kod Štranda postoje mehanička oštećenja koja treba obraditi, premazati fitobalzamom, a šupljine sanirati - ispuniti betonom ili sličnim materijalom.

  • Lipov

    01.03.2023 20:10
    Lad
    A na samom keju ne mozes proci od zgusnutih stabala,krosnji..milina za setnju,pogotovo leti..
  • Nimbus

    01.03.2023 17:28
    @Sabahudin
    Sta izbetonirati?!?!? Podici prelep "Galens - Strand Residence"
  • Salamander

    01.03.2023 17:27
    Tu odma betončinu
    Sa zgradurnom.
    Pe-še 'iljada kvadrati... sa pogledom na Dunav i Štrand... možda 'otel neki?
    Behatonisati, pa kafančinu sa hiperfolkim, glasovi Manjače...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti