Od ponedeljka sadnja koprivića na parkingu kod Štranda

Radnici "Gradskog zelenila" u ponedeljak, 6. marta, počinju sadnju novih stabala na parkingu kod Štranda.
Od ponedeljka sadnja koprivića na parkingu kod Štranda
Foto: 021.rs
Kako saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća, na ovom prostoru biće posađeno 11 koprivića. Reč je o školovanim sadnicama višim od tri metra, koje su uzgajane u rasadniku preduzeća.

"Sadnjom novog drveća unapređujemo kvalitet zelenila u ovom delu grada. I pre dve godine smo zasadili 13 sadnica koprivića. To je ukupno 24 nova stabla. Koprivić je biljna vrsta koja brzo raste, i vrlo brzo razvija krošnju, i ima dug životni vek", kaže Miloš Egić direktor "Gradskog zelenila".

On ističe da je tokom januara i februara na više lokacija u gradu posađeno 663 sadnice novog drveća, kao i 3.370 komada ukrasnog šiblja. 
 
"Uglavnom je reč o lišćarima pogodnim za sadnju u urbanim sredinama - grab, koprivić, jasen, bagrem. Pored sadnje, značajno je to što smo ove godine, prvi u ovom delu Evrope počeli s tretmanima drveća mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide, kako bismo dodatno unapredili zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije i podigli je na još viši nivo", dodaje.
 
Takođe, kako saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća, po nalogu Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, radnici "Zelenila, oblikovanjem grana podmlađuju krošnje topola na parkingu kod Štranda koje su stare više od 60 godina, što je duplo duže od životnog ciklusa uobičajenog za evroameričke topole koje su, u cilju upotrebe u drvnoj industriji, stvorene ukrštanjem domaće i američke crne topole.

"Nakon oblikovanja, sve grane će biti zaštićene fitobalzamom, a sva stabla će biti tretirana mešavinom specijalnih ulja koja sadrže fungicide i insekticide. A biće tretirana i antibioticima. Pored toga, čim vremenski uslovi dozvole, takođe će biti prihranjena i posebnom mešavinom mineralnih đubriva", kaže Danijela Andrić, pomoćnica direktora "Zelenila".

  • Jovan

    04.03.2023 10:54
    Kažu posađeno je 700 stabala i 3000 komada ukrasnog žbunja. Lepo, moglo je i više, ali da li kažu koloko komada im se "primilo"?
  • Duh

    03.03.2023 23:34
    Au
    Kakvo smaranje
  • kuzze detelinara

    03.03.2023 19:18
    Pohvala
    Koprivić je super. Stvarno "Dobro drvo"
    Jorgovan je rizičan, lomiće ga čestiti građani, a bagrem više nema bodlji kao nekad. I privlači pčele. Što je otežavajući faktor za nas matorce koji smo navikli da mu žvaćemo cvet i po koju bubicu. Lipe su divne, ali vole ih i smrdljivi martini. Koprivić je super izbor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti