FOTO, VIDEO: Snimci iz vazduha - pogledajte dokle se stiglo sa izgradnjom garaža u centru Novog Sada

Novi Sad bi do kraja godine trebalo da dobije prvu od dve podzemne garaže u centru, a 021.rs je proverio dokle se stiglo sa gradnjom.
FOTO, VIDEO: Snimci iz vazduha - pogledajte dokle se stiglo sa izgradnjom garaža u centru Novog Sada
Foto: 021.rs
Gradnja garaže kod Banovine, odnosno Skupštine Vojvodine, počela je gotovo godinu dana ranije i u prijavi radovi kao rok za završetak se navodi 17. septembar ove godine.

Vrednost radova na ovoj garaži je 540 miliona dinara. 

Ono što je primetno na lokaciji je da je završeno betoniranje podzemnog dela i da se uveliko uređuju nadzemni deo, prilazne rampe i stepeništa i protivpožarni izlaz.
 
Prema projektu, podzemna garaža kod Banovine treba da ima dva nivoa ispod zemlje i površinu od gotovo 6.300 kvadratnih metara. U dve podzemne etaže biće 158 parking mesta i još devet mesta za osobe sa invaliditetom. 
 
Izgradnja garaže u Modene sa tri podzemne etaže ukupne površine od skoro 9.000 kvadrata i 245 parking mesta i još 14 za osobe sa invaliditetom košta gotovo milijardu dinara bez PDV-a. Pripremni radovi su procenjeni na nešto više od 308 miliona dinara bez PDV-a, a sama izgradnja 647 miliona dinara.
 
 
Pripremni radovi su završeni u novembru, tako da sada uveliko već traju radovi na gradnji podzemnih etaža. Rokovi nisu precizirani za sada, ali su najave da bi verovatno do kraja 2023. trebalo da bude završena izgradnja i da tokom 2024. godine da počne da radi. 
 
  
 
Obe podzemne garaže gradi preduzeće "Javne garaže", koje su osnovale "Inobačka" i "Best in Parking - Holding", koje su 2020. godine potpisale koncesiju na 40 godina sa Novim Sadom za gradnju četiri garaže.
Prema tada potpisanom ugovoru o koncesiji, rok za projektovanje i izgradnju garaža je bio tri godine, međutim jasno je da se ti rokovi neće ispoštovati. Dok se dve podzemne garaže u Modene i kod Banovine uveliko grade, za Trg Republike se zna samo da je rađeno projektovanje, ali javnost sa tim još nije upoznata, a nisu usvojeni ni svi potrebni urbanistički planovi. 
 
Nezvanično se može čuti da bi radovi mogli da počnu do kraja godine, št obi značilo i zatvaranje Riblje pijace.
 
Što se tiče nadzemne garaže od četiri sprata u Šafarikovoj ulici, kod okretnice GSP-a i okolnog zemljišta, projekat je u zastoju jer Novi Sad ne uspeva da reši imovinsko-pravne odnose u vezi sa vlasništvom nad kućama i parcelama, te su rokovi i zvanično odlagani.
  • Palača Šć

    11.03.2023 12:50
    Te garaže će u roku od 6meseci postati ekskluzivna privatna parking mesta za nove stanovnike ekstra zone i niko drugi neće ni da priiriši toj garaži osim ovih iz postojećih i buduih palača. Nikom drugom to nije bilo potrebno, a novac svih nas je tu slupan. Isto kao i za onaj nakazni most i ovo treba da bude dodata vrednost prodavcima kvadrata i tu vrednost direktno otimaju od građana i kroz degradiranje javnog prostora (i već postojećih objekata, stanova i kvaliteta života) i još direktnije trošenjem zajedničkog novca za potrebe malog broja povlašćenih.
  • Bosa

    08.03.2023 12:31
    Trebali su da omoguće direktan ulazak u skupštinu ili Banovinu . Ajde mala šala , pa zar ne može malo da se prepešačio , malo šetnje , uništen je ceo centar grada Temerinska ulica pa i kisačka sve što je moglo da se uništi uništeno je.
  • Trt

    08.03.2023 11:28
    @Pera iz solitera

    Pera juče prvi put izbauljao iz svinjca, obukao čiste gaće i video tastaturu a danas je već "iz solitera".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti