Novosadska opozicija predala zahteve pokrajinskom javnom servisu: Jasno je svima da je SNS oteo RTV

Šest odbora opozicionih stranaka i pokreta predalo je zahteve članovima Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine.
Kako navode, njihov cilj je da se izbor direktora ove ustanove, koji je u toku, "iskoristi kako bi se RTV vratio u zakonske okvire, koji ga obavezuju da objektivno, blagovremeno i nepristrasno informiše građane, što sada nije slučaj".

Zahteve su predali predstavnici Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Srbija centar - SRCE, Pokreta za preokret i Akcije progresivne Vojvodine.

Najznačajniji zahtev na spisku je da se izbor generalnog direktora sprovede na zakonit i transparentan način, što podrazumeva i objavljivanje radnih biografija kandidata i obrazloženja odluke o izboru, kaže narodna poslanica i predsednica PO Pokreta slobodnih građana Ana Oreg. Isti zahtev važi i za urednike Prvog i Drugog programa televizije i radija, kao i informativnog programa na srpskom i jezicima manjina.
 
Opozicija traži da se pripremi i nova programska šema u kojoj bi predstavnicima opozicije, stručne i kritičke javnosti bila obezbeđena, kako navode, ravnopravna zastupljenost u informativnom programu, uključujući i Dnevnik u 17 časova kao i informativnim programima na jezicima manjina i informativnim programima Radio Novog Sada. 
 
Novosadska opozicija traži i da se tri puta nedeljno organizuju debatne emisije o svim važnim pitanjima za Vojvodinu i njene građane u kojima bi zajedno sa predstavnicima vlasti ravnopravno učestovali i predstavnici opozicije i, uopšte, kritičke javnosti. 
 
Zahteva se i da se "novac RTV-a troši na zakonit i transparentan način, što podrazumeva i redovno objavljivanje finansijskih izveštaja i da se zabrani izveštavanje o aktivnostima državnih funkcionera koji su na izbornim listama u toku trajanja izbornih kampanje". 
 
Opozicija smatra da nedostaje okrugli sto ili sličan format za debatu, u kojem bi "predstavnici političke opozicije, stručne i najšire javnosti vodili dijalog sa sindikatima koji deluju u okviru RTV-a". Kako se navodi u saopštenju, njihov cilj je razmena informacija i podnošenje predloga kojima će "poboljšati program i poslovanje javnog medijskog servisa".
 
"Radio-televizija Vojvodine danas ima najmanju slušanost i gledanost u svojoj istoriji i to je direktna posledica upravljanja RTV-om u poslednjih sedam godina. Demokratska stranka smatra da se, najprostije rečeno, javni medijski servis Vojvodine svesno urušava od strane sadašnje vlasti", smatra predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić.
U udarnim terminima na RTV-u, kaže Aleksandar Radukin iz Stranke slobode i pravde, treba da budu debatne emisije u kojima bi učestvovali i predstavnici opozicije i nezavisni stručnjaci iz raznih oblasti.
 
Mihajlo Brkić, poverenik GO Srbija centar – Srce u Novom Sadu, istakao je da javnost ima zakonsko pravo da od budućeg direktora i rukovodstva kuće traži i očekuje da se javno i jasno u svom planu i programu rada obaveže da će poštovati obaveze prema javnosti koje je postavio Zakon. Rukovodstvo RTV-a, kaže, treba da pruži jasan plan i program utroška javnog novca koji je namenjen pokrajinskom javnom servisu. 
 
Narodni poslanik i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović podsetio je da su za novu zgradu RTV-a potrošena 44 miliona evra - tri puta više od planiranog iznosa i da će za opremanje biti potrošeno dodatnih 15 miliona evra. 
 
"To su pare građana AP Vojvodine i one su bačene ako RTV ne ispunjava osnovnu ulogu da blagovremeno i istinito obaveštava građane o dešavanju u Pokrajini. Jasno je svima da je SNS oteo RTV", dodao je Veselinović. 
 
Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Nikola Ačanski je istakao da je nužno da se, uporedo s izborom direktora Vlada Srbije, u čijoj je nadležnosti finansiranje rada RTV-a, hitno donese odluka o saniranju dugova, o iznosu i udelu sredstava televizijske pretplate na teritoriji Vojvodine, a koja bi omogućila neophodan priliv za finansiranje rada ustanove, kao i investicijama za nabavku opreme.
  • Trole

    07.03.2023 21:43
    Priznajem da ovu televiziju ne gledam već godinama. Zaboravio sam i da postoji.
  • Jova

    07.03.2023 20:29
    Na ovoj temi se verovatno ne mogu dobiti politički poeni jer izgleda da RTV više nikog ne interesuje. Što nije čudno jer su ovde ljudi uglavnom odustali i od svojih života. Zato svaka čast ovim strankama koje su se setile RTV-a i bar pokušale da ukažu na probleme. Da baš ne umre u tišini.
  • Gg

    07.03.2023 17:17
    Gg
    AV i SNS mafija oteli drzavu a ne RTV!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti