FOTO: "Zelenilo" počelo sa ranim prolećnim košenjem travnatih površina širom Novog Sada

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" počeli su da kose travu u parkovima, uz glavne gradske bulevare i ulice, kao i na kvartovskim površinama.
Kako navode iz ovog preduzeća, ovim košenjem Grad Novi Sad se priprema za dolazak proleća.
Direktor "Zelenila" Miloš Egić naglasio je da se sa uređivanjem travnatih površina ove godine krenulo nešto ranije nego što je to uobičajeno.
"Na većini lokacija u gradu je planirano da u sezoni bude do deset krugova košenja, kako bi naš grad tokom celog proleća i leta bio lep i uredan. Uz to, ovog proleća smo unapredili i brigu o drveću uvođenjem novih tretmana crvenim i plavim uljem, koja sadrže insekticide i fungicide i značajno doprinose očuvanju zdravlja drveća u gradu", objasnio je.
 
 
Egić dodaje i da se, zbog očuvanja biodiverziteta u gradu, pristupilo takozvanom "mozaičkom košenju".
 
"Prilikom košenja jedan deo zelenih površina se ostavlja nepokošenim radi zadržavanja cvetnog resursa na jednom delu zelene površine. Ovo je važno zato što na gradskim travnjacima raste veliki broj zeljastih biljaka koje su izvor hrane za živi svet", rekao je.
 
  
 
U "Zelenilu" ističu da je ovo preduzeće tokom jeseni posadilo 74.000 sadnica proizvedenih u svom plasteniku.

"Najviše sezonskog cveća čine 'dan-noć' (Viola) različitih veličina i boja, zatim 'bele rade' (Bellis), odnosno 'spomenak'(Myosotis). Posađeno je 44.500 lukovica lala raznih boja, šafrana i narcisa. Dvogodišnje cveće cvetaće sve do proleća, kada će i lale svih boja svojom lepotom obogatiti gradske cvetne površine, žardinjere, parkove i trgove", dodaju iz ovog gradskog preduzeća. 

  • Vlada

    22.03.2023 14:30
    Menjaj naziv
    Kao prvo, treba da se zove sivilo, ali prema obrazovanju direktora i najbližih mu po plati, tačnije bi bilo reći "Gratsko sivilo", a oni bi postali sivonje Druga stvar je da će kako su zeme izstranke krenule da zidaju, I sivonje morati da menjaju delatnost u oskudici zelenoga, ali odmah
  • Franja

    22.03.2023 14:19
    Odlično
    Samo pitam. Zašto samo oko Banovine i užem centru pokupe pokošenu travu a u ostalim delovima ostavljaju. Znači prašinu nek gutaju na širem području grada. Hvala na trudu. Treba da posetite neki grad na zapadu pod hitno.
  • Ciri

    22.03.2023 13:45
    Auh, naradiće se vala.
    (cinizam)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti