Pripreme za nautičku sezonu na Dunavu - kako do dozvole za plovidbu?

Lučka kapetanija Novi Sad počela je sa pripremama za novu nautičku sezonu.
Pripreme za nautičku sezonu na Dunavu - kako do dozvole za plovidbu?
Foto: 021.rs

Kako kaže šef Lučke kaptenije Miroslav Činčurak, ispiti za sticanje dozvola za upravljanje motornim čamcima A i B kategorije će početi u drugoj polovini aprila.

Od dokumentacije je potrebno lekarsko uverenje i potvrda nekog od plivačkih klubova da kandidat ume da pliva.

Osim toga, potrebno je i uplatiti iznos takse od oko 8.500 dinara, naveo je Činčurak za RTV.
 
"Kada se već nađete na vodi, potrebno je obratiti pažnju na vremenske uslove, mesta na kojima se plovi, odgovarajuću opremu i bez obzira na uređene plaže i one druge, držati rastojanje od obale ili zaštitne ograde i paziti da se ne ugroze kupači", objašnjava on.
 
Mora se voditi i računa o udaljenosti plovila od dunavskih plaža.
 
"Bez obzira na to da li se radi o uređenim ili neuređenim plažama, potrebno je da se obrati pažnja na osobe koje se nalaze u vodi kako ne bi došlo do nekih težih posledica", dodaje Činčurak.
 
Kada je u pitanju priprema čamca ili skutera za sezonu, to bi trebalo da uradi stručna i ovlaštena osoba.
 
"Vlasnici vozila, odnosno oni koji upravljaju, moraju da poseduju svu propisanu opremu", naveo je on.
Lučka kapetanija Novi Sad pokriva i opštine Beočin, Temerin, Sremski Karlovci, Inđija, Stara Pazova, Bačka Palanka, Bač i Bački Petrovac. 
 
Oni koji žele da upravljaju čamcem A kategorije moraju da imaju 16 godina, da imaju državljanstvo Srbije, da su fizički i psihički sposobni da upravljaju čamce, umeju da plivaju i da su položili stručni ispit. Kada je u pitanju plovilo B kategorija, zainteresovani moraju da budu punoletni. 
 
Program stručnog ispita podrazumeva oblasti plovidbenih propisa na unutrašnjim vodama, osnove navigacije, poznavanje motora, osnove pružanja prve pomoći, dok se za B kategoriju stiču i znanja o plovilima i njihovom korišćenju, konstrukciji i opremi plovila i slaganja tereta, radiotelefonske službe.
  • Aleksandar

    14.04.2023 11:38
    Dozvola za camac
    Postovani ja sam iz Perleza i neznam kojoj kapetaniji pripada.Dali mogu uNovi Sad da polazem za camac i kad imaju termini u Maju mesecu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti