Dunav, Dunav, Dunav, Dunav i, naravno, Džej

Dunav je najopevanija reka na domaćoj muzičkoj sceni i uglavnom svi koji su pevali o Dunavu dele iste motive.
Dunav, Dunav, Dunav, Dunav i, naravno, Džej
Foto: 021.rs

To su uvek i bez greške - žal za mladošću, ljubav koje više nema, kafana i patnja, vetar koji non-stop duva na Dunavu i Dunav koji non-stop teče. 

U čast evropskog dana Dunava koji se u 14 zemalja proslavlja danas, 29. juna - poslušala sam sve pesme o Dunavu, pa izaberite sebi neku po svom raspoloženju.

Elem.
 
Džej u svojoj pesmi o Dunavu ko beskućnik luta, skuplja opalo granje i načelno je jako tužan jer ga je riba ostavila i nema izgleda da će se vratiti. Ta tuga ga puca malo i na halucinacije pa kaže da noć pita zašto je nema, on vidi zidove koji plaču i konačno optužuje Dunav da laže jer je Dunav navodno njoj rekao da ga ima više od Džejevih suza jer Dunav ne zna koliko je Džej željan njenih usana. Dunav u fazonu "Džeje, brate, bukvalno ništa nisam rekao, samo tečem ovde i samo sam reka". Pesma je baš lepa ako voliš sintisajzer matrice 90-ih, ali i da podigneš ruke i otpevaš je zamišljenoj voljenoj osobi koja te kulira.
 
Zoran Gajić je rastao pored Dunava i u svojoj legendarnoj pesmetini izjavio najlepšu ljubav ovoj reci. Kaže da je kao klinac ispraćao brodove, lovio šarane sa alasima i snivao snove daleke, kao, da ode odavde i to mu se i desilo; plovio je raaaznim rekama, video je i more i sve, ali ništa kao Đerdapske klisure i Dunavske obale i kaže da bi, kada bi se opet rodio Dunavom plovio i pevao pesme - samo curama što rastu kraj Dunava. Voli tako čovek, šta da mu radiš. Pesma je super za uz vino i šarana.
 
 
Yu grupa ima čak dve pesme o Dunavu, onu manje bezveze i onu bezveze. Ova manje bezveze je dobra jer ima taj "bože ovo sam tako ja" momenat koji svi imaju sa "suprotnim svetovima", jer kao, stigla je jesen znate, to je uvek nekako tužno ali i lepo. Kej prazan i drveće golo, sve kao i pre samo je on mator i Dunavom još šibaju vetrovi, a nje nema i ko zna gde li je sada. Sve u svemu, Dunav je ovde kolateralna šteta, jer su dok su bili zajedno voleli da šetaju po keju. Pesma je lepa ako si mator, a još uvek misliš na bivšu i ložiš se na ex-Yu rock. 
 
E, a u ovoj drugoj pesmi koja se zove "Dunave" on direktno i konkretno pita Dunav sledeće: da li je još uvek sam bez ikoga? Da li je pusta obala? Da li Dunav prati njegove čudne puteve? Kakve mu vesti vode donose? Mislim, tu gde on gleda jato ptica nema nikoga ako se ne vara? Pa pita prosto Dunav da mu potvrdi. Dunave, legendo, ne znam evo, hoćeš mu ti reći ili ja?
 
 
Učiteljice - dve Hrvatice i Slovenka imaju pesmu "Dunav" i veoma osvežavajuće unose hrvatsku jekavicu, violinu i tamburu. Njih dvoje su nekad davno bili zajedno i njoj još uvek svaki put kad ga vidi zaklecaju slabačka kolena i još uvek izgara za njim i kaže da će prestati da ga voli kad Dunav prestane da teče, dakle nikad. Pesma je super ako voliš hrvatski popić, baladice i violinu. Dosta loše pevaju, ali Dunav je Dunav.
 
Žarko Dančuo u pesmi "Dunav tiho teče" bio je zanesen ko zna čime, brojao lišće i kapi kiše i kad se okrenuo - nje više nije bilo. Dakle, klasično kuliranje i "E, Žarko, aj zdravo, znači nemam ja vremena za ove gluposti", pa kad je shvatio da ga je ostavila NARAVNO otišao u kafanu da pije i pati i u toku tog izlaska skonta da rešenje nije u alkoholu i rešava da ujutru Dunavom zaplovi ka moru i kako kaže "da u plave vale baci tugu svoju". Ja se iskreno nadam da nije planirao da skonča, već samo da nastavi da pati, ali ploveći ka moru. Sve u svemu, šalu na stranu, jako volim ovog rumenog brku prelepog glasa i ovu pesmu, jer pesma koja ima "želja pusta-medna usta" i "laki korak ko u srne" i "sve je lažno" ne može biti loša pesma.
Dara Bubamara - u ovoj snažnoj zabavi miliona koja se zove "Dunav", Daru je lik prevario i hoće da izgladi stvari, ali Dara je jaka ko stena i ne da mu da je poljubi i tera ga iz stana gde su živeli zajedno. Ima malo problem da iskomunicira emocije sa samom sobom, jer joj on ipak treba "kao vetru lišće uvelo", ali nema više mesta za njega u njenom životu. Ona onda teatralno odlazi na Dunav gde baca sve njegove fotografije. Pesma je super ako želiš pesmu o svemu ostalom sem o Dunavu.
 
A Đorđe je jedne noći preplivao Dunav. Bio je konjokradica i tražili su ga žandari. Čuo je da će devojku da mu udaju za ko zna koga, mislim, nije bilo provereno, pa se iscimao da sačeka smenu straže da pobegne sa Karpata, kontam iz Rumunije negde, i da prepliva Dunav da nađe devojku dok ne bude kasno, iako mu je ucenjena glava. Elem, suština je da je on preplivao Dunav, dubok i strašan, rekao mu "izvini velika reko, al' ja sam morao preko". Ništa Đole, samo polako i nemoj u duboko. Pesma je jako lepa ako volite prizvuk domaćih 80-ih u refrenu. Da sam Dunav bila bih zadovoljna ovom pesmom o meni.
 
"Gde Dunav ljubi nebo" je tačna lokacija na mapi gde su Josipa i taj neki lik bili da li jednom ili više puta ne znam, ali ona se pita da li je sve to sanjala i zove ga da dođe da ponove vino, dim i lješnjake. Uglavnom tu gde Dunav ljubi nebo, e tu je baš lepo. I zamalo da je Dunav u ovoj pesmi završio i na Evroviziji. Pesma je odlična ako volite festivale.
 
Zdravku Čoliću je devojka onomad rekla da mu izgleda kao Dunav jer kad stigne mutan je, nepoznat i sam i nosi miris planina, žita i vina. Pa dobro je rekla. Pesma je lepa ako volite Zdravka u eksperimentalnoj fazi.
 
Cune Gojković je otprilike imao istu impresiju kao i Zoran Gajić, s tim što Cune direktno kaže da je Dunav njegovo more i nema drugih mora sem njega. Isto kao i Zoki, i Cune je proveo mladost na Dunavu, ljubio, plovio i konačno u pesmi vrlo precizirao da voli Dunav konkretno od izvora pa do Crnog Mora, preko Golupca (tamo ima neku svoju šemu, nebitno), a spominje se i Bezdan. Pesma je super ako voliš Cuneta i da cupkaš i tapšeš radosno na svadbici.
 
Bane Krstić je isto imao neku situaciju na Dunavu. Kada je ona njemu zaspala na ramenu, on je rekao Dunavu da ćuti i nikom ne kaže i samo nek teče i gleda svoja posla. Uglavnom, Banetov plan je bio da ih oko ponoći sakriju krilima ždralovi i da ujutru, kad odu brodovi, ona ostane. Pesma je super ako voliš da pevaš prateće vokale Banetu. 
 

Dobro jutro, Dunave
volim tvoje obale
šaka soli postao bi more
 
Željko Bebek je isto ono jednom pevao o Tamburašima sa Dunava, Zvonko je zahtevao da se zaustavi Dunav, Drum'n'zez je imao dunavski "tropski bar", Alisa se pita da li se među brodovima koji plove Dunavom neki zove "Sanja" i još gomila domaćih izvođača je patila nad ovom rekom dok vetrovi šibaju. Uglavnom, bilo da su mu odali počast ili ga spomenuli samo radi spominjanja, svi su u skladu sa obeležavanjem evropskog dana Dunava i konvenciji o zaštiti postupili više manje okej prema njemu. Sem Dare. Daro, slike bivšeg koji te prevario se bacaju u smeće.  
 
Srećan Dunavdan i poslušajte svoju omiljenu!
  • Nada

    01.07.2022 07:23
    Dunav
    Lepo.
  • BoBo

    29.06.2022 19:55
    Dunav
    Niste sve preslušali
    A Sotir i Čuvaj Tajnu Dunave??
  • Tamburaš

    29.06.2022 17:08
    Sa Dunava
    Oj Dunave kraj Novoga Sada
    Ala smrdiš ko četnička brada
    Tu uzvodno kod Žeželja mosta
    Ispuštamo fekalija dosta
    Oj Dunave kraj Novoga Sada
    Tvoje trovače sustićiće pravda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.