FOTO: Novosađani pripremite se, GSP ukida brojne polaske - biće manje autobusa na ulicama Novog Sada

Gradsko saobraćajno preduzeće od 1. aprila redukuje polaske na gradskim i prigradskim linijama - pojedine linije ostaju i bez 20 do sada redovnih polazaka radnim danima.
FOTO: Novosađani pripremite se, GSP ukida brojne polaske - biće manje autobusa na ulicama Novog Sada
Foto: 021.rs

Prema analizi aktuelnog i novog reda vožnje, koji će stupiti na snagu 1. aprila, autobusi će radnim danima saobraćati u brojnosti i razmacima u polascima kao što je trenutno subotom. Praktično, autobusi će radnim danima imati polazaka koliko imaju vikendom, a u nekim slučajevima i manje.

Redukcije će se više osetiti na gradskim linijama, radnim danima. 

Linija 1, koja spaja Liman I i Klisu, trenutno radnim danima ima 71 polazak, ali će od 1. aprila imati 55 polazaka. Subotom je saobraćalo 63 autobusa na liniji 1, a po novom redu vožnje saobraćaće 48 "jedinica". Ukupno je ukinuto 16 polazaka radnim danima, a 15 polazaka vikendom.
 
I linija 2 je redukovana, pa će radnim danima imati 49 umesto 62 polaska. Ova linija ostaje bez ukupno 13 polazaka i putnici će nekoliko minuta duže čekati autobus na stanici.
 
Linija 3, naročito bitna stanovnicima Petrovaradina, ostaje bez ukupno 13 polazaka radnim danima i pet polazaka subotom.
 
Prometna linija 4 sa 67 polazaka radnim danima ide na 55 polazaka, sa većim razmacima između istih.
 
Linija 5 je do sada radnim danima imala 75 polazaka, ali će od 1. aprila imati 15 polazaka manje. 
 
Linija 6 ostaje bez pet polazaka radnim danima.
 
Linije 7a i 7b - inače linije sa najviše polazaka u sistemu gradskog prevoza, ostaju bez ukupno 46 polazaka.
 
Konkretno, linija 7a trenutno radnim danima ima 84 polaska, a linija 7b ima 83 polaska. Od 1. aprila će linija 7a imati 61 polazak radnim danima, a linija 7b će imati 60 polazaka.
 
Najveći broj linija ukinuto je u jutarnjim i u večernjim satima.
 
Tako će linija 8 imati najviše redukcija posle 18 časova, a ukupno ostaje bez 13 polazaka radnim danima i bez 14 polazaka u vikend režimu. "Osmicu" ćete nedeljom sada čekati duže od 40 minuta.
 
Linija 9 ostaje bez 12 polazaka i, kako pokazuje analiza 021.rs, razlog je povećanje razmaka između polazaka.
 
Isti razlog važi i za linije 11a i 11b, koje ostaju bez osam polazaka radnim danima i 11 polazaka vikendom.
 
Linije 13 i 14 ne menjaju svoje polaske, odnosno voze i dalje na svakih 30 minuta.
 
Redukovani su i polasci na liniji 17, koja spaja centar grada sa Tržnim centrom BIG. 
 
U nastavku je aktuelni red vožnje, koji je snazi još nekoliko dana.
 
 
Ovako će autobusi saobraćati od 1. aprila.
 
 
Manje redukcije urađene su i na prigradskim linijama, mahom u jutarnjim i večernjim satima. Pojedini putnici su to i saznali tako što su obaveštenje, na papiriću, dobili od vozača - čitateljka 021.rs iz Sremskih Karlovaca dobila je obaveštenje da od subote neće ići dva jutarnja polaska na liniji 61, bez daljih objašnjenja.
 
 
GSP: Vodimo računa o potrebama putnika i ekonomskom ponašanju
 
Na pitanje 021.rs zbog čega dolazi do ovih izmena, u Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu za 021.rs da je dugogodišnjim praćenjem utvrđeno da u prolećnom periodu i s početkom korišćenja alternativnih vidova prevoza, značajno opada broj građana koji koriste autobus.
 
"U skladu sa tim JGSP 'Novi Sad' primenjuje novi red vožnje, vodeći računa o potrebama putnika i racionalnom, ekonomskom ponašanju. Putnici će kao i uvek biti informisani putem saopštenja za javnost, kao i društvenih mreža", navode u GSP.
Na pitanje koliko je, prema podacima preduzeća, polazaka iz reda vožnje ukinuto, u GSP poručuju da su smanjeni neki polasci na gradskim linijama u večernjim satima jer je evidentirano da se tada manje putnika vozi.
 
"Isto tako ukinuto je nekoliko ranih jutarnjih polazaka na kojima praktično nije bilo putnika", dodaju u preduzeću za 021.rs.
 
Ove izmene će stupiti na snagu ove subote, 1. aprila i biće na snazi do kraja juna. Tada na snagu stupa letnji red vožnje, kad se očekuje da će broj polazaka biti dodatno redukovan.

Komentari 196

  • Nikola

    03.04.2023 20:08
    @Ja
    Neće ih pogoditi jer su prigradske linije zanemarljivo redukovane, ukupno desetak polazaka na svim linijama. A preko 10 polazaka je ukinuto na svakoj gradskoj liniji pojedinačno.
  • Mitar

    02.04.2023 10:14
    Ostavke
    Ovaj raspad GSP-a se rešava potpunom blokadom saobraćaja u špicu i zahtevanje momentalne ostavke nesposobnih direktora. Sve sem povećavanja broja autobusa po linijama je potpuno sumanuto.
  • Nina

    02.04.2023 07:52
    Od juče 1.04. novi red
    Pitam se ?
    Molim da nam gsp da imena odgovornih koji su napravili novi red vožnje.
    Toliko neodgovornih ljudi...
    Kako vas nije sramota
    da tako traljavo odradite posao.To nije neznanje,to je bahatost,bezobrazluk ,manjak volje i nepostovanje vasih sugradjana putnika . Jel ste raspored proverili,stavili se u ulogu putnika?

    Pogledajte red vožnje od subote...
    Povezati dve linije je nemoguće .Treba da čekaš minimum 15 min.
    Svi polaze u isto vreme..
    4,8,1,5,3....u 15 časova
    Pa takav vrli raspored zna i moj unuk da napravi ..
    Sramotno i bedno kako jedno državno preduzeće radi ....


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti