Arsić 4, Petrići 0: Suvlasnici Galensa nije naneta duševna bol protestom za šume

Osnovni sud u Novom Sadu u još jednom postupku odlučio je u korist aktivistkinje Dragane Arsić, odbivši tužbeni zahtev Sanje Petrić.
Arsić 4, Petrići 0: Suvlasnici Galensa nije naneta duševna bol protestom za šume
Foto: 021.rs

Reč je o slučaju u kom je Petrić tražila 800.000 dinara od aktivistkinje za nanetu duševnu bol i povredu ugleda i časti. 

Sanji Petrić, suvlasnici Galensa, naloženo je i u ovom slučaju da plati sudske troškove, koji iznose oko 90.000 dinara.
"(Tužilja) neosnovano potražuje nadoknadu nematerijalne štete jer tokom postupka nije dokazala da su joj povređene slobode i prava ličnosti, niti pravo na imovinu, ovo tim pre jer je utvrđeno činjenično stanje da je događaj 9.10.2021. godine pod nazivom 'Svi za šume, šume za sve', simbolična akcija da se skrene pažnja institucija koje postupaju u javnom interesu i ukaže na to da su privatni vlasnici parcela koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima kako u naučno-istraživačke tako i u rekreativne svrhe, tim pre što tužena ne osporava tužilji pravo vlasništva, a imanje tužilje je ograđeno, a deo trase ograde prolazi kroz područje pod režimom zaštite drugog i trećeg stepena prema Zakonu o nacionalnim parkovima, kao i kroz staništa strogo zaštićenih vrsta BEO021 Kesten kod Rakovca", navodi se u odluci suda.
 
Kako za 021.rs kaže Arsić, ovo je četvrti postupak u kom je odlučeno u korist aktivista, a ostao je još jedan za naknadu materijalne štete. 
 
"Minimalne su šanse da bi moglo biti presuđeno u našu korist, pošto je materijalna šteta zaista nastala. Ali sad je stvar u tome kolika će biti procenjena šteta, da li onoliko koliko je realno, mi procenjujemo nekoliko hiljada dinara, ili će to biti 30.000 kako veštak procenjuje", priča Arsić. 
 
Inače, advokat koji zastupa aktiviste, Mihailo Pavlović, podneo je ranije primedbu na način veštačenja, jer je veštak komunicirao sa drugom stranom, odnosno sa Petrićima. 
 
Kako dodaje Arsić, postoji mogućnost da će prethodne odluke u korist aktivista uticati na ovaj peti postupak, ali po mišljenju advokata, mala je verovatnoća da bi to moglo da bude dosuđeno u njihovu korist.
 
"Moguće je da će u kontekstu svih ovih dobijenih tužbi i u kontekstu toga da ovo jesu školski primeri SLAPP tužbi, moguće je da će sudija i u ovom predmetu to ceniti na način koji nama ide u korist", navodi Arsić. 

Podsetimo, prethodno je sud odbacio četiri tužbena zahteva bračnog para Petrić, uključujući i zahtev vlasnika "Promista" Nebojše Petrića protiv aktivistkinje Dragane Arsić kojim je od nje traženo 800.000 dinara za povredu ugleda i časti i nanošenja teške duševne boli. Osim toga, Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv aktivistkinje Dragane Arsić u kojoj je tražila kaznu od godinu dana zatvora.

  • Eko

    30.03.2023 11:18
    Ali i dalje sve ruše!!!
    Drago mi je da još ima pravde u Srbiji.
    Ali dok se ovo događa Galens & co i dalje guraju i rade što su naumili. Nisu zaustavljeni! Bez mase naroda ne vredi ovo ništa.
    Probudite se ljudi, moramo se svi boriti ili će naša deca snositi posledice.
    Ovako, narod je miran, kao dobili smo na sudu pravdu a oni i dalje, nesmetano uništavaju nam Frušku i grad.
  • Rakovac

    30.03.2023 10:09
    dusevna bol
    Sta da kazemo mi u Rakovcu kad prolaze njihovi kamioni,kakav mi stres imamo? Gde je dusevni bol kad se kuca zatrese? Sve bi to trebalo da nam nadoknadi.
  • Koferče

    30.03.2023 10:02
    svaka cast ovim sudijama!
    Moze li se saznati ime, da ih slavimo, jer su postovale pravo i izglasale pravdu, sto je neobicno za NS i Srbiju uopste?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti