Arsić 3, Petrići 0: Aktivisti imali pravo da pređu preko imanja na Fruškoj gori

Osnovni sud u Novom Sadu odlučio je u korist aktivista Dragane Arsić, Nikole Arežine, Petra Živanovića i Dušana Tomića, po tužbi Sanje Petrić.
Arsić 3, Petrići 0: Aktivisti imali pravo da pređu preko imanja na Fruškoj gori
Foto: 021.rs

Tužbeni zahtev za smetanje državine odbijen je, a Sanji Petrić naloženo je da tuženima isplati ukupno 184.500 dinara na ime sudskih troškova.

Petrić je aktiviste Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i "Fruškaća" tužila zbog kretanja preko njenih parcela na brdu Kesten na Fruškoj gori tokom protesta u oktobru 2021. godine. 

Sud je utvrdio da je tužbeni zahtev neosnovan pozivajući se na više odredbi Ustava Republike Srbije, na Zakon o svojinsko pravnim odnosima, na Zakon o zaštiti prirode i Zakon o šumama, na Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NPFG, na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava.
 
Presudom je ukazano na to da vlasnik parcele ne može ograničiti pristup Nacionalnom parku, već da to može učiniti samo upravljač, odnosno Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora".
 
Sud je naveo i dodatni razlog zašto tuženi aktivisti nisu postupili protipravno. 
 
"Naime u toku postupka je utvrđeno da su tuženi aktivisti koji se bave zaštitom prirode, kroz različite organizacije koje za cilj imaju očuvanje Fruške gore kao prirodne celine 'Fruškać', 'Udruženje za zaštitu šuma', i pokret 'Odbranimo šume Fruške gore'), koja činjenica ne samo da nije osporena od strane tužilje, već je navedena i u tužbi. Takođe je na nesumnjiv način utvrđeno da je čin demontiranja ograde - presecanje na nekoliko mesta, bio simboličan akt koji je predstavljao poruku institucijama čijim radom su tuženi nezadovoljni i skretanje pažnje javnosti. Kao izraz protesta, čin presecanja ograde na nekoliko mesta, po stavu suda, nalazi se ispod kišobrana slobode izražavanja tuženih, kao aktivista koji se bore za javni interes", navodi se u rešenju suda.
 
Sud se pozvao na čl. 74 Ustava - pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, da je "samim tim pitanje koje se odnosi na stanje i ugrožavanje životne sredine (ograđivanje šume Nacionalnog parka koje onemogućava kretanje ljudi i životinja) je nužno pitanje od opšteg interesa".
 
Sud je zaključio stavom da u radnjama tuženih nije bilo nasilja, nije bilo poziva na nasilje i da je protestnim kretanjem poslata poruka javnosti čime uživaju zaštitu čl. 46 Ustava Republike Srbije - sloboda mišljenja i izražavanja.
 
Pozivajući se na Evropsku konvenciježu o ljudskim pravima Sud je naveo da je "činjenica da su radnje tuženih usmerene prema imovini tužilje, ali pravo izražavanja ne staje ispred ograde privatnog poseda, jer se član 10 Konvencije primenjuje nezavisno od okruženja u kom se izražava".
Podsetimo, prethodno je sud odbacio tužbeni zahtev vlasnika "Promista" Nebojše Petrića protiv aktivistkinje Dragane Arsić kojim je od nje traženo 800.000 dinara za povredu ugleda i časti i nanošenja teške duševne boli. Osim toga, Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv aktivistkinje Dragane Arsić u kojoj je tražila kaznu od godinu dana zatvora.
 
Suvlasnici kompanije Galens su početkom godine uputili niz tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać", a ukupna vrednost tužbenih zahteva protiv ova dva udruženja je oko dva miliona dinara.
 
Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.
  • antibot

    25.01.2023 22:00
    Čestitke aktivistima...
    ... i sve pohvale za presudu. Eto svetla na kraju ovog tunela!

    A ovi članovi stranke što lupaju minuse na komentare kojima se podržava sprovođenje zakona i borba za očuvanje prirode, valjda kapiraju da rade na svoju štetu. Probudite se, krajnje je vreme. Shvatite da je to što dobijate za lupanje minusa daleko manje od onoga što gubite podržavajući bahatost i nepravdu. Kamo moral? Kamo pamet?
  • Lala

    25.01.2023 20:24
    Hvala sudiji!
    Mali je broj poštenih sudija, ali ih ima. Dovoljno da kažu bahatim i bezobraznim uzurpatorima Fruške gore da ne mogu da rada šta hoće, da ako imaju para ne mogu da ograničavaju slobodu prava kretanja gradjanima Novog Sada. Možda tamo odakle su oni došli mogu da rade šta god hoće, ali ovo je ipak bila Austrougarska i postojalo je pravo za zaštitu osnovnih ljudskih prava. Kome se ne svidja neka se vrati tamo odakle je došao.
  • ex chapman

    25.01.2023 13:55
    sjajno
    nadam se da ce ovo biti pocetak lepe prakse
    a da bi se to ostvarilo potrebno je jos nekoliko slicnih presuda, da se dobra praksa malo ustali. da ne ispadne ovo slucaj sui generis, pa da sutra opet neki uzurpator tuzi ljude sto su mu srusili ogradu kojom krsi i pravo i pravdu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti