Novosađani, imate još nekoliko dana da se prijavite za subvenciju za solarne panele

Novosađani imaju još par dana da se prijave na javni poziv Grada za ugradnju solarnih panela.
Novosađani, imate još nekoliko dana da se prijavite za subvenciju za solarne panele
Foto: Pixabay
Ovaj rok je, prema odluci Gradsek uprave za zaštitu životne sredine, produžen sa 3. na 18. april. 
Javni poziv odnosi se na ugradnju solarnih panela, invertera i cirkulacione pumpe, a u stanovima sistema grejanja, što sufinansira uprava do 50 odsto vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.
Za solarne panele, invertere i prateću instalaciju za porodične kuće izdvaja se 18 miliona dinara, dok se za pumpe i sistem grejanja iz budžeta izdvaja 500.000 dinara. Domaćinstva, kuće i stanovi, ne mogu da konkurišu za više od jedne mere energetske efikasnosti.
 
Svako domaćinstvo može da dobije subvenciju od najviše 420.000 dinara sa PDV-om za ugradnju solarnih panela, odnosno manji iznos od 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.
 
Za cirkulacione pumpe maksimalna subvencija iznosi 50 odsto od iznosa profakture za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po pumpi. 
 
Za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote dodeljuje se najviše 50 odsto od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po kalorimetru, 1.000 dinara po delitelju toplote i 1.500 dinara po termostatskom ventilu.

Bitno je naglasiti da Grad novac ne prenosi građanima, već firmama koje će izvoditi radove - i to nakon što građani prenesu svoj obezbeđeni iznos tim firmama i nakon što se sav posao završi.

Radove će izvoditi one firme za koje se građani odluče, a spisak firmi koje učestvuju u ovoj meri je OVDE.

  • Zebra

    16.04.2023 09:54
    Firme koje ugrađuju opremu ugrađuju samo ono što znaju (svi isto). Niko ne zna i ne razume nešto više. Na sve to dolazi i proces zamene brojila dvosmernim brojilom i ceo proces je prebačen na EV, dok ostatak rade firme koje prodaju solare. Hibridne sisteme ne dozvoljavaju iako su oni već standard u celom svetu.
  • Prevaranti

    16.04.2023 08:55
    Kumovi
    Svaki put kad prikupis papire a ne dobijes subvenciju uzmu 150 eur.a pa tako svake godine. Podele 50 subvencija a konkurise 1000 eto matematike
  • Realista

    16.04.2023 08:38
    prozjumer-kilovat-boomer
    Zašto ne mogu i off-grid sistemi da se sufinansiraju?...ah, da, onda država nema ništa od toga osim zadovoljnog građanina. A kome je on, takav, potreban?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti