Srbiji dva nova kredita od Svetske banke: Zadužujemo se za "zelenu tranziciju"

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji dva kredita.
Srbiji dva nova kredita od Svetske banke: Zadužujemo se za "zelenu tranziciju"
Foto: Pixabay

Veći, u iznosu od 149,9 miliona evra je razvojni zajam za zelenu tranziciju, a manji, od 69 miliona evra je za Projekat unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 miliona evra za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta, saopšteno je danas.

"Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora", rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.
 
Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.
 
Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se "fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine".
 
Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost "Elektroprivreda Srbije" i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.
 
Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.
 
Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe te institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.
Kada je reč o zajmu od 69 miliona evra za Projekat unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast, taj program, kako se navodi u saopštenju, ima za cilj jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije.
 
U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade Srbije za prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta.
 
Ta finansijska podrška omogućiće Srbiji da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora.
 
Program je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji budžetski okvir i ostvarenje održivih ulaganja u više sektora.
  • Jovan

    11.03.2023 11:30
    Dobra odluka to su dobri krediti.
  • Spasoje

    10.03.2023 17:33
    Iskrene
    Čestitke svim građanima Srbije,na novim zaduženjima,naročito našim najmlađima i deci koja trebaju da se rode. Imaćete što da vraćate i da nas pamtite, kao najgoru generaciju koja je živela na ovim prostorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.