"Kupujem li jaja ili dukate?": Stiže Uskrs - kolika je cena jaja u Novom Sadu?

Naredna dva petka rezervisana su za farbanje jaja, jer stižu uskršnji praznici.
"Kupujem li jaja ili dukate?": Stiže Uskrs - kolika je cena jaja u Novom Sadu?
Foto: Pixabay
Jaja će biti dovoljno za sve, a cene su im, kako je istražio Daas, kako gde - ponegde su ostale iste ili bar slične prošlogodišnjim, ali su uglavnom jaja i na pijacama i u marketima poskupela.
Novi Sad: "Da li kupujem jaja ili dukate"
Na novosadskim pijacama pred uskršnja slavlja jaja ima, ali su skupa. Deset komada jaja ne može da se pazari ispod 200 dinara. Najjeftinije se nekada može proći na Kvantaškoj pijaci, gde se komad može pronaći i za petnaest dinara, ali one najskromnijeg kvaliteta. Na Futoškoj, Ribljoj i Limanskoj, cene jaja idu i do 26 dinara po komadu.
 
Na rafovima novosadskih marketa jaja ima dovoljno. U zavisnosti od kvaliteta, cene se kreću od 180 do 240 dinara za pakovanje od deset komada. 
 
S druge strane, organska jaja koštaju toliko da premašuju budžete velike većine potrošačkih korpi. Deset komada plaća se od 400 do 600 dinara. 
 
Ko je ovaj Uskrs spreman da eksperimentiše sa drugim vrstama jaja, to zadovoljstvo će ga dosta skuplje izaći. Komad pačijih jaja u Novom Sadu je od 25 do 50 dinara, a guščijih oko 70 dinara.
 
"Pitam se nekad da li kupujem jaja ili dukate. U organskoj ulici na pijaci jednom sam videla da kokošije jaje košta i 60 dinara, pa ko to kupi? Pogotovo kod nas, gde možeš da prodajaješ šta hoćeš i to nazoveš kako hoćeš. Kada se zaželim domaćih jaja, koja zaista jesu lepša od ovih što kupujemo po marketima, imam kolegu sa sela koji ima malu proizvodnju jaja i reklamira ih kao organska. Cena je 30 dinara po komadu, pa kupim dva pakovanja i kažem si; nek' ide život", izjavila je Novosađanka Ilona koja redovno svoje namirnice nabavlja na Ribljoj pijaci.
 
Kako dodaje, neverovatno joj je da smo, do pre godinu ili najviše dve, kutiju sa deset jaja plaćali oko 100 dinara.
 
Prodavci na pijaci, sa druge strane, kažu da je prodaja ove nedelje još uobičajena, te da najveću pomamu očekuju od sledeće nedelje.
 
U Zrenjaninu jaja od 19 do 22, guščija do 100 dinara
 
Na gradskim pijacama u Zrenjaninu zbog Uskrsa je ponuda kokošjih jaja veoma dobra, a cene se kreću od 19 do 22 dinara za komad. Cena, prvenstveno, zavisi od veličine jaja, piše Danas.
 
Ponegde ima i guščijih jaja, koja koštaju 100 dinara komad. Potražnja za jajima je uobičajano veća ovih dana, a na pijacama se mogu kupiti i već ofarbana jaja po ceni od 30 do 50 dinara komad, u zavisnosti od ukrasa.
 
Pakovanja od po deset jaja prodaju se u radnjama po ceni 189 do 250 dinara. U trgovinama su u ponudi paketi od po 30 jaja, a cene se kreću od 509 do 600 dinara.
 
Subotica: Cena jaja od 20 do 25 dinara
 
Cena jaja na subotičkim pijacama pred uskršnje praznike je stabilna i kreće se od 22 dinara po komadu za jaje srednje veličine, do 23 dinara po komadu za krupnija jaja.
 
Kako kažu prodavci, za sada nisu planirali da podižu cene, jer i ovako prodaja nije kao što je nekad bila.
Prisećajući se tih vremena, kažu da su ranije ljudi kupovali na "veliko", odnosno i do 50 komada kako bi namirili potrebe, pri čemu je jedan deo jaja bio namenjen za šaranje, drugi za kuvanje, a treći za pravljenje jela, salata, kolača i torti. Danas je situacija drugačija i retko ko može sebi da priušti da kupi više od 20 do 30 jaja.
 
Kada su u pitanju marketi, u njima je moguće kupiti jaje po ceni od 20 do 25 dinara, u zavisnosti od klase i pakovanja, koje može da sadrži po šest, 10 ili 15 komada.
 
Ceo tekst Danas o cenama jaja u pojedinim gradovima možete čitati OVDE.

Teme

jaja
  • realno

    10.04.2023 21:57
    dok je vernika
    bice i skupih jaja.
  • Čika Pera

    07.04.2023 14:03
    Šta je ljudska pohlepa ne znaju više koliko da traže za jaja
  • bora

    07.04.2023 10:16
    @rade
    Jaje proizvedeno izvan kaveza treba da bude najmanje 50,0 din.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti