Živinar o rekordnim cenama jaja: Pogledajte šta za 50 dinara možete da kupite u pekari

Građani su u januaru ove godine, u odnosu na isti mesec prošle, kokošija jaja plaćali u proseku za skoro trećinu više, odnosno za 31,2 odsto.
Živinar o rekordnim cenama jaja: Pogledajte šta za 50 dinara možete da kupite u pekari
Foto: Pixabay

Cene jaja u Evropskoj uniji bile su u proseku više za 30 odsto. Ovaj proizvod imao je tokom aktuelne krize rekordni procentualni rast cena.

Veliki uticaj u Evropi imala je epidemija ptičjeg gripa, koja je desetkovala ogroman broj živinarskih farmi, piše Politika.

Kao i u celom sektoru proizvodnje životinjskih proizvoda, ogroman rast cene stočne hrane i energenata bili su od presudnog značaja.
 
Kako za Politiku kaže Rade Škorić iz "Zajednice živinara", na svetskom tržištu došlo je do velikih poremećaja u snabdevanju sirovinama.
 
"Imate neke države koje su veliki proizvođača jaja, a nemaju svoje sirovine i uvozili su ih iz Rusije i Ukrajine. Tu je došlo ili do otežanog uvoza ili povećanja cene, pa su pojedine farme čak i prazne jer ne mogu da organizuju proizvodnju bez sopstvenih žitarica. To je u svetu dovelo do smanjenja proizvodnje", kazao je Škorić.
 
U Srbiji nije bilo pojave ptičijeg gripa na velikim farma,a pa je pitanje - šta je razlog poskupljenja.
 
"Ako se pogledaju zvanični podaci da su cene inputa, od avgusta 2021. godine do istog meseca prošle godine, povećane za 70 odsto, to znači da je proizvođačka cena povećana više nego što je jaje poskupelo", navodi Škorić.
Napominje da su indeksi povećanja cena jaja sada visoki, ali se ne uzima u obzir da je dve godine cena jaja bila jako niska, ispod proizvođačke. 
 
"Jaje je u proizvodnji dugo bilo između šest i sedam dinara. Kada je cena počela da raste sredinom 2022. godine do proizvođačke cene ili malo iznad toga, dobili smo visok procenat o kome se sada govori u javnosti", dodaje Škorić.
 
Prema njegovim rečima, danas su u okruženju jaja i dalje najjeftinija u Srbiji. Više od 30 evrocenti jaje košta u Hrvatskoj, više od 35 u Mađarskoj i Austriji. Prosečna proizvođačka, odnosno farmska cena jaja M klase (srednje veličine) u pakovanju od 30 komada trenutno je 15 dinara. U trgovini takva jaja su u standardnim pakovanjima od 10 komada, od 22 do 25 dinara.
 
"Marže su visoke, ali su šarolike, razlikuju se i zavise od politike trgovca. Neki preko niže cene jaja žele da privuku kupce da više potroše na drugim prizvodima. Druhi hoće da zarade na samom jajetu i ne interesuje ih druga roba. Međutim, uprkos poskupljenjima u Srbiji, imamo povećanu potrošnju jaja jer su drugi proizvodi daleko skuplji. To je i dalje najjeftiniji doručak ili večera. Pogledajte u pekari šta imate da kupite za 50 dinara, koliko koštaju dva jajeta. To je sasvim pristojan proteinski obrok za taj novac", smatra Rade Škorić iz "Zajednice živinara".
  • Rade

    31.03.2023 02:40
    Dva jaja obrok
    Obrok nije hrana za ceo dan več np doručak ILI večera . Kad porasteš shvatićeš?! Prijatan doručak sa dva jajeta =44 din
    đevrek =40din burek = 160 din
  • ZX

    17.03.2023 06:48
    To nam fali
    Lako ćemo sa kokošijim jajima. Problem je što je velika nestašica onih drugih.
  • Marko

    16.03.2023 14:21
    Sta prica ovaj???
    U Lidlu u Minhenu je 10 jaja M klase 2,25 evra i to Freilandhaltung - kokoske setaju po dvoristu. Ona losijeg kvaliteta su jos jeftinija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija