Tri transplantacije bubrega od živih davalaca urađene u Kliničkom centru Vojvodine za nedelju dana

U Kliničkom centru Vojvodine tokom prethodne nedelje urađene su tri transplantacije bubrega, poreklom od živog srodnog davaoca organa.
Tri transplantacije bubrega od živih davalaca urađene u Kliničkom centru Vojvodine za nedelju dana
Foto: Pixabay
Primaoci organa su K.D (48), K.Đ (36) i B.M (46). 
"Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više timova lekara i medicinskog osoblja KC Vojvodine, nakon čega su pacijenti pod kontrolom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davoca, tako i primaoca organa", kažu u pokrajinskoj bolnici.
 
U narednom periodu u Kliničkom centru Vojvodine se planira još transplantacija od strane živih davalaca - srodnika.
  • djura

    29.04.2023 19:39
    primalac bubrega
    ja sam jedan od transplantiranih i hvala mom tati za jos jedan zivot i hvala medicinskom osoblju i doktorima koji su uspesno zacrsili operacihu
  • Svesna

    26.04.2023 15:02
    Još 1986. beše Novi Sad!
    "Naime, početkom jula davne 1995. godine na Institutu Dedinje, urađeni su prvi hirurški zahvati transplatacije srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ)." Ovako se hvalilo "Dedinje" i mediji su od tada počeli da "računaju vreme" prve transplantacije u nas, a još 1986. u Pokrajinskoj bolnici u Novom Sadu i na Institutu za kardiologiju u Sremskoj Kamenici dr Svetolik Avramov i dr Ninoslav Radovanović obavili su prve transplantacije bubrega i srca!
  • Radost

    25.04.2023 22:31
    Svaka čast porodicama!
    Najveći heroji su članovi porodica i lekari koji strpljivo i požrtvovano rade svoj posao! Svaka čast na humanosti i na velikom srcu, dobri ljudi ❤️ svaka čast što u najtužnijem trenutku imate snage i humanosti da podarite život nekome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti