FOTO, VIDEO: Otkrivena skulptura "Čovek jelen" u Limanskom parku

Skulptura vajara Nikole Zarića "Čovek jelen" svečano je otkrivena u Limanskom parku, a samu skulpturu otkrio je otac preminulog umetnika.
FOTO, VIDEO: Otkrivena skulptura "Čovek jelen" u Limanskom parku
Foto: 021.rs

Otkrivanju spomenika prisustvovali su ambasador Švajcarske Urs Šmid, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, osnivači Fondacije Aleksandra Vegezzi Boškov i njen suprug Antonio Vegezzi, akademik Matija Bećković i brojni drugi Novosađani.

Osnivačica Fondacije "Mali princ" Aleksandra Vegezzi Boškov, ćerka Vujadina Boškova, koja je donirala skulpturu gradu, rekla je za 021.rs da postavljanje skulpture predstavlja simbolički povratak Zarića u Novi Sad.
"On je živeo i odrastao u Fruškogorskoj ulici, dok sam ja bila u Vase Stajića i mi smo na neki način odrasli na istom mestu. Međutim, upoznali smo se decenijama kasnije u Italiji, ali on je uvek bio vezan za Novi Sad. Jako sam volela njegov rad, a ova skulptura u Limanskom parku simbolično predstavlja Nikolin povratak u rodni kraj", rekla je ona.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Skulptura je postavljena u centralnom delu Limanskog parka, na zelenoj površini kod ukrštanja dve glavne pešačke staze, a o njenom postavljanju su odbornici Skupštine grada odlučivali još pre godinu dana.
 
Iza inicijative o postavljanju skulpture stoje i direktorka Galerije "Bel Art" Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti "Terra" Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.
 
 
Nikola Zarić (1961 - 2017) rano detinjstvo je proveo na Limanu. Školovao se, živeo i radio u Švajcarskoj, izlagao je širom Evrope, a razvio je specifičan stil po kojem je poznat. 
"Njegove skulpture locirane su pre svega gde se mitski susreću priroda i savremeni čovek", naveli su iz Galerije "Bel Art".
  • Sanja

    03.05.2023 19:24
    Vlada
    Nema veze skejtpark sa vlasnicima pasa, bar u limanskom parku se zna neki red. Taj manji je idealan za decu i cak mislim da je za njih i pravljen. A sto se tice skulpture iako je sablasna i krajnje demonska i nikako se ne uklapa u park, objasnila sam detetu da je to cuvar sume i eto, ne boji se vise. A samo da dodam na komentar da se deca manu telefona, pa bas zato deca koja vreme provode u igri napolju i reaguju sa strahom na ovakve figure jer ne gledaju takve stvari.
  • Vlada

    02.05.2023 11:08
    @B

    Možda je "odličan", ali je potpuno nebezbedan i, još važnije, nije pravljen za vas i vašu malu decu. Ali ako je tebi dovoljno što je "odličan" za vas, nemoj nipošto da kukaš ako sledeće nedelje bude "odličan" za vlasnike pasa i njihove ljubimce, ili za nekog trećeg ko tu ne pripada.
  • B

    01.05.2023 15:04
    @Vlada
    Ili nemas decu, ili sa njima nisi provodio vreme.
    Mali skejt park je odlican za klince od 3- 4 godine.
    Tvoja glupost i pametovanje jesu licemerje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti