FOTO, VIDEO: Šest godina nakon obnove - "Sloboda" na Fruškoj gori u ne baš najboljem stanju

Prošlo je šest godina od opsežne obnove spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu, a na njemu su danas vidljiva oštećenja, nastala kao posledica prirodnih pojava i ljudskog faktora.
FOTO, VIDEO: Šest godina nakon obnove - "Sloboda" na Fruškoj gori u ne baš najboljem stanju
Foto: 021.rs

Garancija za radove istekla je pre četiri godine, a neka od oštećenja ne podležu garanciji, jer su nastala kao posledica ljudskog faktora.

Iako situacija nije ni izbliza alarmantna kao što je bila pre desetak godina kada su sa ovog spomenika redovno skidani bronzani reljefi i kada su se iscrtavali grafiti, zabrinjava to što ne postoji redovno održavanje i što postoje nesuglasice u vezi sa nadležnostima. 

Kako za 021.rs kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, nakon obnove spomenik je predat na upravljanje Nacionalnom parku "Fruška gora", u čijim prostorijama se nalazi i video nadzor koji je prilikom obnove instaliran.
 
 
Dodaju da su prošle godine konstatovali oštećenja na potpornom zidu platoa spomenika.
 
"Oštećenja nisu nastala kao greške koje mogu da se otklone u garantnom roku, već su posledica spoljnih devastiranja", navode u odgovoru za 021.rs. 
 
Jedno od oštećenja koje je i dalje nesanirano nastalo je kada je 1. maja prošle godine grupa izletnika upalila vatru za ražanj uz sam spomenik.  
 
 
Iz Zavoda ističu, takođe, da, iako su radovi na obnovi bili opsežni, sanacija nije u potpunosti završena.
 
"Što se tiče daljih radova na sanaciji spomenika, ostalo je da se uradi sanacija obeliska, koji nije bio obuhvaćen u pomenutom periodu obnove. Razlog je sama specifičnost radova (velika visina i neophodne specijalne korpe za peskarenje) i cena tih radova", zaključuje se u odgovoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.    
 
A šta je urađeno?
 
Prema dokumentaciji koju je 021.rs dobio od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, na obnovu "Slobode" u periodu od 2016. do 2017. godine utrošeno je 34,6 miliona dinara
 
Firme koje su radile na sanaciji su "Projektant-SM" iz Sremske Mitrovice, "EDV" iz Pančeva, Umetnička radionica "Kuzman" i "Ekonomistelektro" iz Beočina.
 
Ove radove finansiralo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 
 
Kako se navodi u Ugovoru u koji je 021.rs imao uvid, Zavod je bio zadužen da izradi tendersku dokumentaciju, obezbedi dozvole, nadzire radove, izradi izveštaj, kao i uputstva za redovno održavanje.
 
 
U "Izveštaju o sprovođenju Programa sanacije i restauracije" koji je Zavod dostavio Ministarstvu, odnosno u pregledu završenih radova, navodi se da je sanacija podrazumevala konzervaciju kamenih delova spomenika, odnosno postamenta, konzervaciju i postavljanje nedostajućih bronzanih reljefa, postavljanje rasvete i video nadzora.
 
Detaljnije, radovi su postavljanje 19 stubova rasvete i 22 svetiljke, postavljanje kamera i sistema za nadzor, konzervaciju kamenih delova postamenta, popravku i postavljanje ugaonih kvadera koji učvršćuju bronzani reljef, zamenu polomljenih i oštećenih delova kamene obloge, postavljanje nove hidroizolacije, mehaničko i hemijsko čišćenje grafita i popravku stepeništa.
 
Takođe rađeni su novi i sanirani stari bronzani reljefi. Stari reljefi su bili oštećeni, a u više navrata dolazilo je i do krađe. Nedostajalo je više od 34 metra bronzanih reljefa sa više strana spomenika, a sedam metara bilo je teško oštećeno. 
 
Dalje, u okviru završnih radova, urađena je nivelacija terena, izrađen je ivičnjak, postavljen je behaton i izrađene su informativne table. 
 
 
Ko je nadležan?
 
Održavanje i redovnu zaštitu spomenika "Sloboda" otežava i problem nadležnosti.
 
Prema Informacionom sistemu nepokretnih kulturnih dobara Srbije, ovaj spomenik antifašističkoj borbi na Iriškom vencu u nadležnosti je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica. 
 
Nalazi se na teritoriji Opštine Irig, ali i na području Nacionalnog parka Fruška gora. 
 
Prema Zakonu o kulturnim dobrima, Zavod za zaštitu spomenika kulture zadužen je za zaštitu spomenika kulture.
 
 
Međutim, u Zavodu za 021.rs kažu da je spomenik "predat na upravljanje" Nacionalnom parku. Kako navode, u njihovoj nadležnosti je izdavanje uslova zaštite, kao i obnove koje se sprovode po projektima ministarstava ili sekretarijata. 
 
Sam spomenik nije fizički blizu Sremske Mitrovice, a Zavod nema ni tehničkih ni kadrovskih kapaciteta da ga obilazi.
 
Nasuprot tome, rendžerska kućica JPNP "Fruška gora" nalazi se na svega nekoliko desetina metara od "Slobode". Ipak, u JPNP kažu da to ne znači da je spomenik u njihovoj nadležnosti, iako čuvarske službe obilaze lokalitet i prave zapisnike koje šalju Zavodu ukoliko dođe do oštećenja. 
 
"Formalni dokument na kom piše da je spomenik u nadležnosti JPNP Fruška gora, ne postoji", kažu u ovom javnom preduzeću.
 
Tu je i treći "igrač", odnosno Opština Irig. Kako se u samom ugovoru koji je Zavod potpisao sa Ministarstvom navodi, uputstva za održavanje spomenika dostavljena su lokalnoj samoupravi u čijoj je nadležnosti redovno održavanje, prema Zakonu o uređivanju i održavanju groblja boraca i Zakonu o lokalnoj samoupravi. Iz ove opštine nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa održavanjem spomenika. 
Šta je (nama) sloboda?
 
Jedan od najveličanstvenijih spomenika antifašističkoj borbi Jugoslovena otkriven je 7. jula 1951. godine, na desetu godišnjicu ustanka Srbije.
 
Spomenik je vremenom postao ne samo simbol antifašizma u Vojvodini, Srbiji i prostora bivše Jugoslavije, nego i jedno od omiljenih lokacija za izletnike i posetioce Fruške gore.
 
Spomenik je podignut u čast palih boraca i predstavlja simbol Narodnooslobodilačke borbe naroda Vojvodine protiv fašizma. Fruška gora je tokom Drugog svetskog rata bila najveće stecište partizana i u ovim krajevima je 1941. godine oformljen Fruškogorski partizanski odred.  
 
Spomenikom dominira visoki obelisk na čijem se vrhu nalazi predstava žene – oličenje slobode – sa visoko podignutim rukama kao gest kojim se poziva na oružani ustanak. Na postolju iz koga se uzdiže obelisk nalazi se grupa naoružanih partizana.
 
Autor spomenika je vajar Sreten Stojanović (1898-1960) i ovo je bilo jedno od njegovih poslednjih dela. Njegov brat je bio dr Mladen Stojanović, narodni heroj koji je nastradao u narodnooslobodilačkoj borbi 1942. godine.
  • Vanja

    18.02.2024 23:07
    Spomenik Sloboda
    Pročitao sam pisanja o spomeniku Sloboda na Iriškom vencu iz brojnih izvora, ali niko ne navodi visinu spomenika. Da li neko zna taj podatak?
  • Izvidjac Futog

    28.04.2023 16:37
    Sramota
    Sramota naša!Kako se odnosimo prema svojim spomenicima i istoriji tako će nam i biti.To je to.
  • Irena

    28.04.2023 15:50
    U svakoj opstini u Srbiji , radove (krecenje , farbanje i sl.) dobijaju iskljucivo firme funkcionera SNS.
    Sve je to normalno, ali nije fer da taj posao ne rade kako treba a uzimaju ozbiljnu proviziju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti