Pogledajte koje odluke odbornici donose u ime Novosađana: Od planova do imenovanja ulica

Novosadski odbornici će u petak razmatrati izveštaje o poslovanju različitih preduzeća i ustanova u prošloj godini, kao i nekoliko urbanističkih planova.
Pogledajte koje odluke odbornici donose u ime Novosađana: Od planova do imenovanja ulica
Foto: 021.rs

Sednica bi trebalo da prođe bez rasprave opozicije s vladajućom većinom, osim ako se na samom zasedanju ne nametne neka druga tema, jer većina odluka je više tehničke prirode.

Sami izveštaji, koji se uglavnom odnose na realizaciju investicija u većem broju javnih preduzeća i uprava, pokazuju realizaciju uglavnom od 100 odsto, što i nije iznenađenje jer su planovi već doterivani tokom prošle godine izmenama i dopunama.
 
Ova praksa, kada se iz plana izbrišu stvari koje se ne mogu uraditi kako bi kasnije izgledalo da je sve urađeno, jeste praksa koja se ustalila u radu uprave.
 
Jedine stvari koje nisu realizovane 100 odsto u ovim izveštajima su one koje se još rade, kao što je, na primer, rekonstrukcija stadiona FK Novi Sad.
Kao zaseban primer sa nula odsto realizacije je nabavka novog sistema za naplatu pijačarine i isticanja cena. Ovo se desilo jer, iako je Tržnica sprovela nabavku, na kraju isporučilac nije obavio posao, odnosno nije dostavio softver i prateću opremu, pa je naplaćena garancija.
 
JKP "Put" je, prema izveštaju, godinu završilo u plusu od 140 miliona dinara, međutim ovo ne oslikava koliko su uspešno radili. Naime, Put uglavnom dobija novac direktno iz budžeta za radove na saobraćajnicama, a osim toga veliki deo poslova ustupaju privatnim preduzećima. Takođe, nije ni potpuno ostvaren plan prihoda i rashoda, nego se stiglo do 80 odsto.
 
Spens je ponovo završio u minusu, što je i očekivano usled još uvek prisutnih posledica kovida prošle godine na organizovanje manifestacija i održavanje sportskih programa, ali i dosta praznih lokala. Ovaj put SPENS je u gubitku od 81,3 miliona dinara.
 
Skupština će imenovati pojedine članove nadzornih i školskih odbora, a odobriće i treći mandat direktoru "Urbanizma" Dušanu Miladinoviću nakon što je bio jedini kandidat na konkursu.
 
Na dnevnom redu je i nekoliko urbanističkih planova od kojih se neki usvajaju, a drugi tek ulaze u proceduru.
 
Odbornici treba da usvoje plan regulacije pijace u Futogu, plan Radne zone Sever II i poteza Mali do u Sremskoj Kamenici. Ovi planovi ne donose posebne novine, nego manja usklađivanja sa već planiranim, a u cilju gradnje predviđenih objekata.
 
Što se tiče predloženih izmena planova, na redu su, kao i po već nepisanom pravilu, zahtevi investitora samo za pojedine lokacije kako bi se gradili veći ili viši objekti. Ovaj put su na redu Ulica cara Dušana 22, po zahtevu "Ipsi instituta" iz Novog Sada, pumpa na Paragovu, po zahtevu "Blok energy" s Novog Beograda, nekoliko građevinskih parcela na Adicama, parcele u Ulici cara Lazara u Futogu, po zahtevu Nenada i Milene Sekulić, pošto je dosadašnja kuća ostala bez zaštite kao spomenik kulture zbog propadanja.
 
Takođe, po inicijativi Grada menjaju se namene za tri lokacije na Mišeluku II. Tako će lokacija 1 na Tatarskom brdu, umesto parka od 0,25 hektara, biti namenjena za porodično stanovanje od tri sprata i saobraćajne površine. Na lokaciji 2 od 0,07 hektara, koja je već porodično stanovanje, radi se preparcelizacija sa istom namenom, a na lokaciji 3 od 1,55 hektara, gde su već predviđene stambene zgrade, radi se parcelizacija kako bi se uredile pristupne saobraćajnice.
Uradiće se i pravno-tehničke izmene odluka o javnim parkiralištima i odluke o stambenom zbrinjavanju na teritoriji grada, zatim plan upravljanja otpadom do 2032. godine, manje izmene planova poslovanja "Urbanizma" i "Puta".
 
Skupština grada treba da odobri postavljanje spomen-ploče Mihailu Marčoku (1945-2013) na fasadu zgrade u ulici Jana Kolara broj 5 u Kisaču.
 
Na dnevnom redu je imenovanje nekoliko ulica.
 
Tako Ulica Sajlovo 18 treba da dobije ime po Spomenku Gospiću (1978-1993), dečaku koji je poginuo kao vojnik Vojske Republike Srpske.
 
Predloženo je da Ulica Sajlovo 31 ponese ime policajca Veljka Radenovića (1955-2012), poreklom iz Đakovice, odrastao u Peći, koji je bio komandant posebnih jedinica policije u Prizrenu 1999. i posle prešao u Žandarmeriju.
 
Takođe, Ulica Sajlovo 32 dobija ime po političaru i književniku Branislavu Crnčeviću (1933-2011), koji je, kako se navodi u odluci, između ostalog, bio zagovornik nevinosti Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, član Srpske radikalne stranke koji se kasnije priklonio krilu Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.
 
U Rumenci će ulica koja trenutno nema imena i nalazi se nedaleko od Baštenske ulice dobiti ime po glumcu Nebojši Glogovcu (1969-2018).
  • Moserator

    11.05.2023 20:13
    I vi na spisak
    Svi koji zabranjuju javnu reč, a dobili od države frekvenciju, treba da idu na spisak za gašenje i ukidanje.
  • /

    11.05.2023 17:55
    /
    cek, opet ce zidati na parceli za park.
    neka malo i miselukcanima
  • Sabahudin

    11.05.2023 16:20
    Pumpa
    Kopaše, raskopaše i nikada ne pustiše sistem za zalivanje od Šeratona do kruznog toka na Limanu. Nisu ni do danas odneli zemlju na pojedinim mestima. Sigurno nije malo plaćen. Pitanje. Kad se pušta sistem u rad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti