Stanari zabrinuti zbog zidova u Tanurdžićevoj palati, investitor najavio saniranje štete

U nekoliko stanova u Tanurdžićevoj palati proteklih nedelja došlo je do napuklina na zidovima.
Stanari zabrinuti zbog zidova u Tanurdžićevoj palati, investitor najavio saniranje štete
Foto: 021.rs
Do naprsnuća je došlo usled obližnjih radova na izgradnji podzemne garaže u Ulici Modene.
 
U kompaniji "Inobačka" za 021.rs navode da će sanirati nastala oštećenja, što je predviđeno i ugovorom o koncesiji koju su sklopili sa Gradom Novim Sadom.
 
 
Radovi na izgradnji podzemne garaže traju već godinu dana, a prva oštećenja stanari su primetili pre mesec dana.
 
Po njihovim rečima, u nekoliko stanova na drugom spratu ima pukotina.
Sofija Topalov tvrdi da se najpre pojavila jedna manja pukotina u sobi, a potom i ostale na drugim mestima u stanu. 
 
Stanari navode da su oštećenja prijavili nadležnima, te da su na teren izašli građevinska inspekcija i osoblje Zavoda za zaštitu spomenika. Potom je održan sastanak Skupštine stanara sa predstavnicima grada i izvođačem radova.
 
"Na naša pitanja nadzornom organu iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije šta će uraditi po tom pitanju, dobili smo odgovor da nisu nadležni za to, već samo za kontrolu izgradnje garaže. Izvestili su nas da geodeti nedeljno mere sleganje tla i da je to sve normalno. Rečeno je i da je koncesionar angažovao veštaka pre početka radova koji je snimio stanje radova, kao i da oštećenja nisu zabrinjavajuća s obzirom na to da je zgrada jako stara", dodaje ova stanarka.
 
 
Šteta će biti sanirana
 
Iz kompanije "Inobačka" poručuju da će sva šteta biti sanirana nakon završetka radova, dodajući da građani nemaju razloga za brigu. 
 
"Na poslednjoj zajedničkoj sednici Skupštine stanara, od 70 stanova, tri stanara su iznela primedbu za sitna, estetska oštećenja u svojim stanovima, kao što su otpadanje kreča ili pukotine na malteru. Jako je važno podvući da nema nikakvih oštećenja koja utiču na stabilnost objekta, te nema apsolutno nikakve ugroženosti stanara niti njihove imovine", navode u ovom preduzeću.
 
 
Ukazuju i na to da su samoj izgradnji garaže prethodila detaljna ispitivanja zbog visokih podzemnih voda. Celom poslu prethodili su detaljno urađeni geomehanički elaborat i elaborat spuštanja nivoa podzemnih voda, koji su dali smernice za izvođenje temeljne jame. Podzemna garaža je projektovana na tri nivoa, zbog čega se temeljna jama kopala do dubine od oko 17 metara, što nije svakidašnje za Novi Sad.
 
"S obzirom na blizinu susednih objekata, Tanurdžićeve palate, katedrale i ostalih objekata pod zaštitom grada Novog Sada, bilo je neophodno sprovesti opsežne mere zaštite iskopa sistemom čeličnih razupora u dva nivoa. Pre toga izmeštao se magistralni toplovod i pripremao za sad već prošlu grejnu sezonu. Svi navedeni radovi su grubi radovi i postoji mogućnost da je do navedenih oštećenja došlo usled njihovog izvođenja. Međutim, u ovom trenutku to ne možemo da tvrdimo, jer moramo uporediti stanje u tim stanovima koja su prijavila oštećenja pre samog izvođenja radova sa postojećim stanjem", kažu u investitorskoj kompaniji.
 
Ističu da će se sva prijavljena oštećenja nakon završetka radova uporediti sa nalazom i fotografijama sudskog veštaka sačinjenog pre početka posla, te da će svaka utvrđena šteta biti sanirana o trošku izvođača radova. 
 
"Budući da su konkretna oštećenja, kao što smo naveli, minimalna, odnosno estetske prirode, postignuti dogovor sa Skupštinom stanara je da se procena kompletne štete u prijavljenim stanovima radi nakon završetka izgradnje. Svaku prijavljenu štetu će, ukoliko se utvrdi da je nastala od građevinskih radova, snositi koncesionar. Tako je utvrđeno prema ugovoru o koncesiji i građani ne treba da strahuju da neće biti otklonjena sva utvrđenja oštećenja", dodaju za 021.rs.
 
Povodom sleganja, navode da je ono minimalno, do jednog centimetra.
Radove na izgradnji podzemne garaže izvodi "Inobačka", koja je zajedno sa austrijskom firmom "Best In Parking" osnovala preduzeće "Javne garaže", koje će upravljati sa tri podzemne i jednom nadzemnom garažom u centru Novog Sada. Dve kompanije su dobile koncesiju za javne garaže, a kao investitor i vlasnik vodi se Grad Novi Sad.
 
Podzemna garaža kod Banovine je pri kraju i uskoro bi trebalo da usledi parterno uređenje, te se početak rada očekuje do kraja godine. 
 
Podzemna garaža u Modene bi trebalo da počne sa radom na proleće 2024. godine. Za preostale dve garaže, u Šafarikovoj ulici i na Trgu republike, radi se na idejnom konceptu.
  • Kiklop

    13.05.2023 11:06
    Meni je veca briga sto je skoro cela Tanurdziceva palata u kladionicama, ima ih najmanje 3, a kao je zgrada pod zastitom i kao ima neku pricu za turiste.
  • Miki

    13.05.2023 07:46
    Da li se zna kada ce biti gotova garaza, ovo je ludilo u gradu od nedostatka mesta za parkiranje?
  • bora

    13.05.2023 06:50
    nadleznost je politicka
    Zamolio bih Vas da ispitate ko je to nadlezan u gradu NS.
    U gradu od 300 000 stanovnika niko nije nizasta nadlezan a
    pogotovo me interesuje protiv pozarna nadleznost. Zalosno
    je sto je bezbednost gradjana politicka opcija a ne strucna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti