Mirović najavio obnovu duhovnog i kulturnog nasleđa u Sremskim Karlovcima

Pokrajinski premijer Igor Mirović je sa episkopom sremskim Vasilijem razgovarao o daljim planovima za obnovu duhovnog i kulturnog nasleđa u Sremskim Karlovcima i Eparhiji sremskoj.
Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora je istaknuto da je predviđena izrada projektno-tehničke dokumentacije za sveobuhvatnu revitalizaciju Sremskih Karlovaca, koja podrazumeva uređenje infrastrukture, fasada, kanalizacije i druge radove. 
Izrada projektne dokumentacije biće finansirana iz pokrajinskog budžeta.
Pre dve godine Skupština Srbije donela je Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji obuhvata i zaštitu, uređenje i unapređenje prirodnih dobara i životne sredine, kao i obnovu i izgradnju prateće infrastrukture.
 
Program obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja ove opštine usvojen je početkom godine na sednici Odbora za obnovu i razvoj. Za 2023. godinu je ovim programom predviđeno 989 miliona dinara iz republičkog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i utvrđena dinamika realizacije usvojenih projekata.
 
Programom obnove i razvoja utvrđeni su projekti obnove, zaštite, očuvanja i korišćenja kulturnih dobara, kao i komunalnog opremanja, odnosno obnove i izgradnje prateće infrastrukture u okviru prostorno kulturno-istorijske celine koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.
 
Podsetimo i da je Opština 2018. godine raspisala tender za projektno-tehničku dokumentaciju za parterno uređenja dela centra naselja.
Prema konkursnoj dokumentaciji, trebalo je da se uređuje ukupno 22.000 kvadratnih metara u centru Sremskih Karlovaca, a odlučeno je da se rekonstruiše na osnovu rada koji je dobio drugu nagradu na Konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje.
 
Opština je, međutim, ovo rešenje odlučila da ne sprovede u delo. Kako je pre pet godina odlučeno da će centar ovog naselja izgledati, pogledajte OVDE.
  • Sabahudin

    25.05.2023 06:01
    Omerović
    Centar Karlovaca je turistička atrakcija u koju se slivaju nebrojene mase znatiželjnika iz čitavog sveta. Zar da se stidimo pred tim ljudima i šaljemo sliku nemara u beli svet? Stoga, podržimo krečenje fasada i sve ostalo što se može učiniti sa novcem iz budžeta naše prebogate države...
  • pajo patak

    24.05.2023 13:44
    obnavljaju se zgrade;
    duhovno i kulturno nasleđe je odavno otišlo u tri ..........
  • Slobodan

    24.05.2023 07:43
    dokle vise
    dokle vise sa finansiranjem crkvi koje vec dovoljno para otimaju i bez subvencija drzave..!!!?
    ima stvari u koje je potrebno uloziti novac, a to nisu crkve!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti