Advokat nezakonito uhapšen u Novom Sadu: "Da li će neko odgovarati zbog pravnog varvarstva?"

Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da je naredba za hapšenje beogradskog advokata Čedomira Kokanovića, koji je priveden u Novom Sadu, bila nezakonita.

Kako se navodi u presudi koju je Kokanovićev zastupnik, Ivan Ninić, objavio na Tviteru, naredba Osnovnog suda u Novom Sadu se ukida.

Ninić je uz ovu objavu upitao "da li će neko nekad odgovarati zbog ovog pravnog varvarstva?"

"Okrivljenom je u ovom krivičnom postupku stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela za koje se krivično gonjenje preduzima isključivo po privatnoj tužbi. ZKP isključuje mogućnost da se donese naredba o izdavanju poternice, jer se ovakva naredba može doneti samo u onim postupcima koji se vode po službenoj dužnosti", piše u presudi i dodaje se da je naredba o izdavanju poternice koju je izdao novosadski Osnovni sud povreda odredaba krivčnog postupka. 
 
Kokanović je na osnovu ove naredbe koja je sada ukinuta proveo dva dana u pritvoru, nakon čega mu je određen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. 
 
Poternica za njim je raspisana u januaru ove godine, nakon što se nije odazivao na pozive suda, a povodom privatne krivične tužbe koju je zbog uvrede protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski. 
 
U svom tadašnjem saopštenju naveo je da je to što se dešava samo "vrh ledenog brega", te da su "brojni advokati u Srbiji krivično i disciplinski gonjeni, izbacuju se iz advokature i otimaju im se predmeti i klijenti". 
 
"Iza toga najčešće stoje moćnici iz advokatskih komora koje štiti vlast", napisao je Kokanović. 
 
Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski tada je u dopisu dostavljenom 021.rs naveo da je netačno da je Kokanović uhapšen zbog "verbalnog delikta".
 
Beljanski je naglasio da je Kokanoviću određen pritvor zbog "skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog".
Istakao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, te da je "pritvor jedina mera koja može da obezbedi njegovo prisustvo u postupku".
 
Zbog Kokanovićevog hapšenja grupa advokata je protestovala ispred novosadskog suda tvrdeći da je reč o "flagrantnom kršenju pravila krivične procedure".
  • E sad povezati neke…

    24.06.2023 14:12
    …ljude sa nekim dogadjajima
    Niste napisali koji sudija je nezakonito odredio poternicu. Zgodno je znati ko je čiji taster.
  • Хомер

    08.06.2023 10:36
    Па?
    Не знам ништа о њему само знам да ако се суди са неким да мора да се дође на рочиште. И знам да кад наш народ натераш или спречиш да се прави луд одмах се јауче како су му повређена права.
  • Bole

    07.06.2023 14:58
    Iznad države su
    Da li je zakonito ili nezakonito uhapšen ne znam. Ali živim pod utiskom da su advokati u ovoj zemlji iznad državne vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti