Skupština grada kaže da niko nije tražio sednicu o bezbednosti u NS, u stvari sve je u rukama SNS

Skupština grada do danas nije dobila zahtev za sazivanjem sednice koja se tiče bezbednosti u Novom Sadu, poručuju u ovom organu za 021.rs.
Skupština grada kaže da niko nije tražio sednicu o bezbednosti u NS, u stvari sve je u rukama SNS
Foto: 021.rs
Poručuju da se sednice održavaju prema potrebi, a najmanje jednom u tri meseca. 
 
To znači da razmatranje bezbednosne situacije na nivou najvišeg gradskog organa nije zatražio ni gradonačelnik, ni Gradsko veće, niti odbornici većine.
Reakcija Skupštine grada stiže nakon teksta 021.rs o izostanku javne reakcije nadležnih organa na zabrinjavajuću bezbednosnu situaciju u Novom Sadu, na koju su ukazale dve opozicione partije, LSV - Vojvođani i Zajedno za Novi Sad. 
 
Konkretno, Liga socijaldemokrata Vojvodine javno je pozvala Skupštinu grada da reaguje na dojave o bombama u školama sazivanjem sednice posvećene ovom i drugim bezbednosnim problemima.

U Skupštini grada napominju da je predsednik Skupštine dužan da sednicu zakaže na zahtev gradonačelnika, Gradskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. 

"U situacijama koje opravdavaju hitnost u sazivanju sednice, predsednik Skupštine može zakazati sednicu u roku koji nije kraći od 24 časa od prijema zahteva. Zahtev za sazivanje sednice mora da sadrži razloge koji opravdavaju hitnost sazivanja, kao i obrazloženje posledica koje bi nastupile njenim nesazivanjem. Takođe, prema Zakonu o policiji, pod poslovima policijske uprave jeste da Skupštini opštini lokalne samouprave, odnosno skupštini gradske opštine na području na kome se nalazi, podnosi izveštaj o radu i stanju bezbednosti jednom u godinu dana", navode u Skupštini nakon objave teksta, a nakon nedelju dana ćutanja na naša pitanja.
 
U Skupštini dodaju da postoji Savet za javni red i mir i bezbednost, kao stalno radno telo, koje prati stanje u oblastima bezbednosti na teritoriji Novog Sada.
 
Ovo telo, kažu, "razmatra pitanja koja se odnose na obim i strukturu učinjenih prekršajnih i drugih krivičnih dela kojima se ugrožava javni red i mir i bezbednost, i u tom cilju ostvaruje saradnju sa odgovarajućim ministarstvima Republike Srbije, odnosno njihovim organizacionim jedinicama na teritoriji Grada".
 
Iz odgovora Skupštine grada jasno je da vladajuća većina nije našla za shodno da sazove sednicu. Iako postoji mogućnost da se sednica sazove na zahtev jedne trećine odbornika, od opozicije se to i ne može baš očekivati s obzirom na to da ih u lokalnom parlamentu ima manje od jedne trećine. 
 
Praktično, zakazivanje sednice u vezi sa bezbednošću jeste na vladajućoj stranci i koalicionim partnerima.

Podsetimo, predsednica Gradskog odbora LSV Maja Mrnuštik rekla je za 021.rs da je izostala bilo kakva reakcija gradonačelnika, Skupštine grada i novosadske policije na brojne, gotovo svakodnevne slučajeve dojava bombi u školama, te da bi njihovo bilo kakvo javno oglašavanje bilo očekivano zbog funkcije na kojoj su.

  • Da

    06.06.2023 13:45
    Svaki poslanik u opoziciji koji ne radi ništa ima ime i prezime.
  • Jovo

    06.06.2023 13:40
    Dotakli smo dno
    Koje crne sednice skupštine grada, pa to je sve jad i beda. Mrcvare se tamo reda i forme radi. Nema tu nikakvog dijialoga, nikakve struke, to je samo podizanje ruku da proje ono što proći mora i da se pare stave u džepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti