Gde su i šta rade "ćutolozi" iz Skupštine Novog Sada? Zatražena sednica o bezbednosti i - ništa

Nijedan nadležni gradski organ nije se javno oglasio povodom bezbednosne situacije u Novom Sadu, gde su dojave o bombama u školama i dalje gotovo svakodnevne.
Gde su i šta rade "ćutolozi" iz Skupštine Novog Sada? Zatražena sednica o bezbednosti i - ništa
Foto: 021.rs

Poslednja, najozbiljnija situacija dogodila se 29. maja u Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada", kad je prilikom evakuacije škole jedno dete greškom ostalo u učionici za produženi boravak, odnosno samo u celoj školi. Ovaj propust doveo je i do protesta roditelja.

Zahteve da se bezbednosna situacija u Novom Sadu detaljno ispita i izloži građanima uputili su gradski odbori Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani i Zajedno za Novi Sad. 

U "Zajedno" su poručili da je policija, navodno, za samo osam minuta utvrdila da je pristigla dojava o bombi u OŠ "Jožef Atila" lažna, što ukazuje na očigledan nemar.
 
LSV je od gradonačelnika Novog Sada i Skupštine grada zatražila da se zakaže sednica na kojoj će se otvoreno govoriti o bezbednosnoj situaciji u gradu, uz informacije koje javnosti duguje v.d. načelnik novosadske policije.
 
Na pitanja 021.rs da li će ova neformalna inicijativa biti uzeta u obzir i sednica  zakazana, u Skupštini grada ćutali su nedelju dana. Tek nakon objave ovog teksta poslali su odgovore. Šta poručuju u Skupštini grada pročitajte na OVOM LINKU
 
Mrnuštik: Nedopustiva ležernost odgovornih za bezbednost u Novom Sadu
 
Predsednica GO LSV - Vojvođani Maja Mrnuštik kaže za 021.rs da je bezbednosna situacija u Novom Sadu upitna godinama budući da su dojave o bombama bile česte i u sudu. Ali u svetlu poslednja dva velika, tragična događaja sa smrtnim ishodima, Mrnuštik kaže da je nedopustivo da ljudi koji su najodgovorniji da služe građanima javno ne govore ništa.
 
"Šta je problem da policija, koju svi plaćamo, izađe i saopšti kakvo je stanje bezbednosti? Šta je problem da se gradonačelnik oglasi, da bude na usluzi građanima u trenutku kad su mnogi u nekoj psihozi i strahu? Da ne zahteve ne dobijemo ni odgovor, a kamoli da sazovu sednicu skupštine je zaista nedopustivo. Koliko se sa lakoćom nose s ovom potencijalno vrlo opasnom situacijom dokazuje i činjenica mi i dalje imamo v.d. načelnika policije - šokirana sam", ukazuje Mrnuštik.
 
Ona smatra da bi građanima značilo kad bi se, u vidu konferencije, građanima Novog Sada obratili gradonačelnik i v.d. načelnik policije, kako bi predočili situaciju i barem malo umirili građane. To misli iako je, kaže, politička neistomišljenica sa njima.
 
"Traže od nas da im blanko verujemo, a svakog dana ih neki događaji demantuju. Na njihovom mestu ne bih mogla da spavam dok se na neki način ne oglasim. Ćutanje na ovakve zahteve pokazuje nepoštovanje svih građana i nedopustivu ležernost, bez obzira na stranačku pripadnost. Ne znam šta treba da se dogodi da se udostoje", kaže predsednica GO LSV.
 
Kako su građani mogli da primete, otkako je izdata naredba u državnom vrhu, pojedini pripadnici policije, mahom u paru, prisutni su ispred škola kao bezbednosna mera.
 
Iako ovaj potez MUP-a treba da ulije sigurnost, Mrnuštik smatra da nikakav policajac ispred škole neće sprečiti tragediju koja može da se dogodi unutar ustanove. 
 
"Da li su policajci ispred škola uopšte ispravna odluka, da li smo mi policijska država? Nigde nema dovoljno policajaca da spreče tragedije i treba raditi na prevenciji, na obrazovanju i dizanju svesti kako bi se uklonio taj govor nasilja, ali vidimo da se to ne dešava. Prvi naš predsednik to ne poštuje", dodaje ona.
 
Liga i dalje poziva nadležne, u prvom redu gradonačelnika Milana Đurića i v.d. načelnika novosadske policije Gorana Radonjića, da se obrate Novosađanima i pokrenu javni diskurs o bezbednosnoj situaciji i uslovima u kojima, kaže, sva deca žive.
Problem sa obezbeđenjem
 
Kako je 021.rs ranije pisao u nekoliko navrata, škole u Novom Sadu imaju problem da obezbede usluge fizičkog obezbeđenja. Razlog je slaba naplativost usluga privatnih firmi koje su licencirane i nude svoje usluge, a takvih je malo.
 
Suština problema leži u činjenici da je obaveza finansiranja usluga fizičkog obezbeđenja u školama prebačena na roditelje, umesto da se ovim pitanjem - kako zakon nalaže, bavi lokalna samouprava, odnosno Grad Novi Sad.
 
Kako je poznato, u školama koje žele privatno obezbeđenje Savet roditelja donosi odluku, a potom se od roditelja traži da uplaćuju izvesnu sumu da bi školsko obezbeđenje čuvalo decu. O tome se sa izabranim firmama sklapa ugovor, koji se raskida ukoliko je naplativost mala. 
 
Budući da plaćanje obezbeđenja u školama nije zvanična obaveza, u nekim školama je naplativost oko 60 odsto. Tako je bilo u OŠ "Sonja Marinković" prošle godine, kada je privatna firma pretila roditeljima da će raskinuti ugovor ukoliko naplativost ne bude barem 85 odsto.
 
Pitanja u vezi sa ovim problemom postavili smo gradonačelniku Milanu Đuriću i nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar". Đurić je tada rekao da "koliko zna" grad nije u obavezi da plaća privatno obezbeđenje. Nasuprot tome, koliko zakon zna, obaveza lokalne samouprave je da se bavi upravo ovim pitanjem.
 
Ipak, tada je Đurić rekao da je "naložio službi da vide koliko bi to koštalo u svim školama u Novom Sadu", dodajući da se razmišlja o tome. 
  • maltenee

    06.06.2023 16:09
    eno rade u NIS-u i lece se po banjama
  • Kolega

    06.06.2023 15:21
    A zasto nije zasedao odbor za bezbednost skupstine Vojvodine?
  • eva

    06.06.2023 13:37
    kakav gradonačelnik tako je
    Kakvog preduzimljivog,odgovornog, sposobnog i pametnog gradonačelnika imamo, mislim da sednice skupštine neće biti nikad po ovom pitanju. Oni prave sednice kada treba neki krupan plan da proguraju, ili da ga izmene za investitore naprednjaka. Sednice skupštine su najviše radile na donošenju i izmeni planskih dokumenata. Suva lova!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.