FOTO, VIDEO: Karlovačke ulice pod vodom posle kiše, kanali ove godine nisu čišćeni

Poplavljene ulice posle svake kiše Sremskih Karlovaca nisu retkost, a građani sve više sumnjaju u efikasnost nadležnih kada je reč o čišćenju kanala i održavanju kanalizacije.

U maju ove godine morala je da interveniše i policija koja je pomagala Karlovčanima da se izbore sa vodom koja je tekla ulicama.  

Za jun je najavljeno samo nekoliko dana bez kiše, a već početkom meseca, Karlovčani su se doslovno čamcima snalazili po ulicama.
Portal 021.rs još prošle godine je pisao o neodržavanju jednog od kanala za odvod suvišne atmosferske vode u Karlovcima, ali opštinari tvrde da je sve u najboljem redu.
 
Kako navode u odgovoru za 021.rs, "kanali za odvod atmosferskih padavina na teritoriji opštine Sremski Karlovci se svake godine redovno održavaju i čiste", ali "u skladu s mogućnostima opštine".
 
 
Kako kažu, Opština i "Belilo" čistili su atmosferske kanale i delove Stražilovačkog potoka u toku 2022. godine, kako bi rešili postojeće, a predupredili nastajanje novih problema. 
 
"Tako su u toku letnjih meseci (prošle godine) radnici JKP 'Belilo' pročistili betonsko korito Stražilovačkog potoka od mosta u Ulici mitropolita Stratimirovića do Državnog puta, uklanjajući nanose zemlje, šuta i raznog otpada. Takođe, izvršeno je čišćenje atmosferskog kanala uz Državni put II-A 100 od Novosadske ulice, pored benzinske pumpe 'Knez petrol' i naselja Braća Dejanović do Ulice Teodora Kračuna, u dužini 350 metara. Ovo čišćenje podrazumevalo je krčenje rastinja, uklanjanje raznog otpada nebiološkog porekla i uklanjanje nanosa zemljanog materijala, što je, usled obilnih atmosferskih padavina, tokom jeseni, sprečavalo normalni otok vode i dovodilo do njenog izlivanja i plavljenja okolnog zemljišta", objašnjavaju u kabinetu predsednika opštine.
 
Ocenjuju da su ti napori, zajedno sa izgradnjom atmosferske kanalizacije u Ulici braće Anđelić, doprineli tome da u toku ovog proleća, kada su obilne padavine gotovo svakodnevna pojava, "nemamo bujično slivanje vode na Trg Branka Radičevića i njeno zadržavanje na donjem delu Trga, ispred Bogoslovije, što je bio višegodišnji problem u naselju".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Dodaju da je u toku 2022. godine u naselju Belilo, saniran narušeni propust za vodu, koji je svojim obrušavanjem ometao protok vode u Stražilovačkom potoku, zbog čega je došlo do njenog izlivanja i plavljenja okolnog područja, te ugrožavanja privatnih stambenih objekata.
 
Što se tiče čišćenja kanala o kom je 021.rs pisao još prošle godine, u Opštini kažu da to još nije urađeno, iako je, kako je tada navedeno u inspekcijskom rešenju, nadležnima bilo naloženo da to učine najkasnije do jula 2022. godine.
 
Inspekcija je tada utvrdila da je zbog neodržavanja onemogućena osnovna funkcija kanala, ali i da zbog zadržane vode i mulja, postoji rizik razvoja larvi komaraca i širenja zaraze.
 
Ovo ipak nije bio prioritet nadležnima, jer kako kažu, čišćenje je "planirano ove godine". 
 
"Zbog učestalih atmosferskih padavina čeka se prestanak istih, kako bi radnici JKP 'Belilo' mehanizacijom mogli da pristupe kanalu, pošto natopljeno i raskvašeno zemljište trenutno ne dozvoljava angažovanje mehanizacije", poručuju opštinari u odgovoru za portal 021.rs.
Dodaju da kanal u toku prošle godine nije čišćen jer se očekivala rekonstrukcija državnog puta, u sklopu koje bi to bilo urađeno. 
 
Na pitanje da li će građanima biti nadoknađena eventualna šteta nastala zbog poplava iz Opštine kažu da će štetu nadoknaditi ukoliko se utvrdi da je nastala njihovim propustima
  • Hahahaa

    13.06.2023 16:42
    aplauz
    kada na facebooku se slikaju radnike Belila kako kose travu i ljude se njima zahvaluju. Ne rade oni to besplatno ili van posla!!!! Ljudi, i oni nebi to radili besplatno. Jel se te iste radnike zahvaluju nama sto smo skolovani i radimo svoj posao?! Neeeee
  • Cica Mica

    13.06.2023 16:21
    Šta ste tražili to ste i dobili. Glasali ste za vlast sposobnu da sve uništi. Bilo je brže nego što sam mislila. Čestitam.
  • Dejan

    13.06.2023 16:03
    Neko reče da je "centar ušminkan za turiste". Centar Sremskih Karlovaca izgleda prejadno. Osim lepih zgrada , sve ostalo je bukvalno katastrofa, i u poređenju sa sličnim takvim malim "draguljima" po Evropi, Karlovci su osakaćeni naspram onoga što bi zaista mogli da budu. I tako već decenijama, sve više propadaju, i sve više ostaje samo uzdah, eh, kako bi ovo moglo da bude lepo i sređeno mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti