U četvrtak Skupština Vojvodine: Usvaja se rebalans budžeta, odluke i o novim funkcijama u organima

Poslanici Skupštine Vojvodine na predstojećoj sednici će razmatrati predlog rebalansa budžeta APV, ali će doneti i neke kadrovske odluke.
U četvrtak Skupština Vojvodine: Usvaja se rebalans budžeta, odluke i o novim funkcijama u organima
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs pisao u nedavnoj analizi predloženog rebalansa, do istog dolazi zbog visoke naplate tekućih prihoda i poreza, kao i viših suma prenetih (transfernih) sredstava u budžet Pokrajine. Ta suma nije bila projektovana prvobitnim budžetom i, da bi taj novac uopšte mogao da se koristi, mora se locirati u budžetu. 

Od bitnijih stavki u rebalansu, ističe se prenos 850 miliona dinara Gradu Novom Sadu za nastavak asfaltiranja saobraćajnica. Inače, prvobitan budžet APV od 108,5 milijardi dinara uvećava se na planiranih 116,7 milijardi dinara, što podrazumeva povećanje od osam milijardi (7,45 odsto).

Značajne sume izdvajaju se za zdravstvo, odnosno za rast troškova u izgradnji i za nabavku medicinske opreme. Detaljnije o svim izmenama određenim rebalansom čitajte OVDE.
 
Pred poslanicima Skupštine APV naći će se i predlozi o imenovanjima u Pokrajinskom zaštitniku građana - Ombudsmanu, kao i na čelu Zavoda za ravnopravnost polova APV.
 
Predlog pokrajinske ombudsmanke Dragane Ćorić je da na funkciju zamenice za prava deteta u ovom organu dođe Joland Korora, aktuelna predsednica udruženja NURDOR i zaposlena kao pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku u sekretarijatu za socijalnu politiku. Do sada je zamenik za prava deteta bio Milan Dakić, kojem je mandat upravo istekao.
 
Mandat zamenika, inače, traje šest godina, a na ovu funkciju može da se imenuje osoba sa najmanje pet godina iskustva u oblasti koja je od značaja za poslove ombudsmana, prethodno neosuđivana, sa visokim moralnim i stručnim kvalitetima i zapaženim iskustvom u zaštiti prava građana.
 
Kako se navodi u biografiji Korore, ona je master inženjerka poljoprivrede iz Zrenjanina, a u socijalnoj politici unazad četiri godine. Članica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) je već 20 godina, predsednica udruženja je od 2016. godine, a dobitnica je Februarske nagrade Grada Novog Sada.
 
Predloženo je da drugi mandat kao zamenica obmudsmana za ravnopravnost polova dobije Snežana Knežević. Prvi put je ova diplomirana pravnica iz Sente birana na ovu funkciju 2017. godine i, budući da se navodi da je posao radila stručno, savesno i posvećeno, predlog Ombudsmanke je da Knežević ostane na funkciji još šest godina.
Aktuelna direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić Gostović podnela je, posle tri godine na funkciji, ostavku 9. juna, a navela je lične razloge. Predlog o kojem će odlučivati poslanici su da na njeno mesto dođe dosadašnja direktorka Regionalne razvojne agencije Bačka, diplomirana istoričarka Ivana Krsmanović.
 
U biografiji Ivane Krsmanović navodi se da je bila kustoskinja u Muzeju grada, te da se bavila marketingom i prodajom u kompaniji "13. jul - Plantaže" Beograd.
 
Na dnevnom redu predstojeće sednice naći će se i godišnji izveštaji o radu Fonda za izbegla lica i Pedagoškog zavoda Vojvodine, odluke o budžetima za šume, vode i poljoprivredno zemljište, program razvoja turizma u APV i pojedini prostorni planovi.
 
Sednica se održava u četvrtak, 22. juna od 10 sati u Velikoj sali zgrade Skupštine APV.
  • Simeon

    22.06.2023 08:23
    Jedna je Jolika u Srbiji
    Želim da napišem samo par reči o gospodji Joland Korora, o našoj Joliki. Mislim da cela zemlja treba da je ponosna, pre svega, što imamo našu Joliku, jer se radi o ženi koja je veliki humanitarac, rekao bih, humanitarac po rodjenju i opredeljenju. Naša Jolika ima veliki integritet, ponos, dostojanstvo, apolitična je i nadasve je puna empatije prema ljudima, a posebno prema bolesnoj deci i njihovim roditeljima. Njen dosadašnji humani rad ne može se izmeriti, oceniti, niti staviti u statističke izveštaje, jer njena ljubav, rad, odricanje i svakodnevna briga o deci i drugima nema cenu, nema te funkcije kojom bi joj se država ili ova vlast mogla revanširati ili zahvaliti.
    Najmanja funkcija koju je naša Jolika u ovoj državi trebala imati, jeste ministarska funkcija, ali svi znamo da za ministre ne biraju ljude sa ovakvim vrednostima, već sa nekim sasvim drugim.
    Mala je ova funkcija za našu Joliku, ona je zaslužila mnogo više, a moram reći i ova funkcija je zakasnela 11 godina od ove vlasti, a istu grešku je napravila i prethodna vlast.
    Našoj dragoj Joliki funkcije ništa ne znače, nisu funkcije prioriteti njenog života, već su njeni prioriteti kako pomoći i spasiti što više dece, kako olakšati njihovu muku i patnju njihovih roditelja, zato veliko hvala našoj dragoj Joliki za sve što čini za našu bolesnu decu i njihove roditelje, a vlasti baš i nema na čemu da se zahvali jer nikad ne biraju prave ljude na najodgovornije funkcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti