Ipak ništa od novog Doma b-612: Trošili smo energiju, vreme, naše i vaše pare, ali nismo uspeli

Jedno od malobrojnih mesta alternativne kulture u Novom Sadu Dom b-612 je na početku godine objavio da je pronašao mesto gde će se "udomiti". Od tog mesta, kako kažu, ipak "neće biti ništa".
Ipak ništa od novog Doma b-612: Trošili smo energiju, vreme, naše i vaše pare, ali nismo uspeli
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs ranije pisao, ovo mesto poznato među Novosađanima se iz prostora u Miletićevoj ulici iselilo krajem avgusta prošle godine.

Ekipa Doma je od tada bila u potrazi za novim prostorom, a napokon su ga, kako su najavili, pronašli u Matice srpske 2.
Prostor koji su iznajmili od Grada Novog Sada za 25.000 dinara mesečno nije imao ni strujni ni vodovodni priključak, prokišnjavao je i bio u poluruiniranom stanju. Ipak, ekipa je tada bila spremna da prebrodi sve prepreke i napravi sebi nov dom.
 
Međutim, kako su sada saopštili iz organizacije Doma b-612 na svojoj Fejsbuk stranici, od novog prostora "neće biti ništa".
 
"Mislimo da je vreme da kažemo da smo se zeznuli i da od novog doma neće biti ništa, što je danas, 30. juna i administrativno ozvaničeno. Trošili smo energiju, vreme, naše i vaše pare, ali nažalost nismo uspeli", navode oni.
 
Objašnjavaju da su od samog početka naišli na negodovanje pojedinaca u komšiluku, ali i podršku drugih.
 
"Klasika - kadar na visokoj poziciji u državnom aparatu je bio najglasniji i najagresivniji, dok je 'raja' bila za", pišu.
 
Iz ekipe Doma objašnjavaju da to nisu jedini problemi na koje su naišli, te da se Grad nije "puno potrudio da u razumnom roku ispuni svoje obaveze i uvede vodu i struju".
 
"Takođe, čim smo ušli u zakup, počeli su da se pojavljuju računi za grejanje za period pre našeg ulaska, za taj isti prostor koji nema ni struju, ni vodu, a ni grejanje", kažu.
 
Dodaju i da su ove "birokratske zavrzlame" uspevali da reše zajedno sa zaposlenima u Gradskoj upravi za imovinu u imovinsko-pravne poslove, ali da je proces dugo trajao.
 
"I tako smo se, korak po korak, doveli do neke pat pozicije gde je plaćanje kirije na 'stendbaju', sitni računi redovno stižu, mi prostor ne sređujemo i ništa se ne dešava. Naravno, nismo baš sedeli skrštenih ruku, pokušali smo još mnogo toga, bili nadomak rentanja novog, veoma zanimljivog prostora, ali ni u tome nismo uspeli", napisali su.
 
Ipak, ekipa Doma kaže da još uvek imaju energije i entuzijazma da pronađu novi prostor u kom će ponovo organizovati svoje poznate događaje.
 
"Pažljivo pratimo sve mogućnosti u gradu i nadamo se skorijem rešenju zbog toga što za sada nemamo konkretan plan", zaključuju.
Podsetimo, Dom b-612 je morao da se iseli iz prostora u Miletićevoj ulici zbog planova da ova poluruinirana nekretnina postane stambena zgrada.
 
Svojevremeno su se u njihovom dvorištu održavali koncerti, bilo je tu rokenrola, panka i "guilty pleasure" večeri. 
  • Ma dajte..

    01.07.2023 02:21
    Od oniliko praznih lokala...
    ...da grad nema nijedan koji bi se mogao privesti nameni, a da ne smeta komšijama? Samo ako neko namerno to ne želi...što se i ispostavilo tačnim. Sam Grad Novi Sad nije video značaj i potrebu da pomogne! Srpska Tirana, ne Atina!
  • Pare

    30.06.2023 23:45
    Dajte im pare
    Pare!
  • 30.06.2023 21:34
    Bivša knjižara Most, suteren pod zgradom Sterijinog Pozorja, prostor su iznajmljivali za 150e - šta je sa tim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti