Dvogodišnji Lav iz Novog Sada ima dva meseca da primi najskuplji lek: "Verujemo u dobre ljude"

Dvogodišnjem Novosađaninu Lavu Teodoroviću neophodna je pomoć za lečenje spinalne mišićne atrofije.

Lavova majka Sonja Teodorović za 021.rs kaže da Lav treba da počne da prima lek što pre, zbog čega apeluje na sve ljude da pomognu, koliko su u mogućnosti.

"Najurgentnije je da se prikupi novac za lek, sada je na tome fokus. Što se tiče Lavovog zdravstvenog stanja i uopšte kriterijuma da se primi taj lek, medikament sme da se primi do 13 kilograma težine deteta, a Lav sad ima 12. Prema rečima doktora, imamo još najviše dva meseca da primi lek", navodi Sonja Teodorović i dodaje da apeluje da se novac što pre prikupi.
Ističe da svaka pomoć puno znači.
 
"Ko koliko može, bilo kakav doprinos, bilo kakvo deljenje priče - sve nam jako puno znači, jer bez toga nećemo uspeti", naglašava. 
 
Lav Teodorović boluje od spinalne mišićne atrofije. Prvi problemi uočeni su na pregledu kada je imao dva meseca, kada je primećena mlitavost deteta.
 
Majka je primetila da je sporiji u odnosu na starije dete. Sa devet meseci je počeo da puzi, ali je to činio sporo, sa deset meseci počeo je da sedi, ali nestabilno, a još ne hoda samostalno. U spontanom govoru ima do dvadesetak funkcionalnih reči.
 
Analizom je prošlog meseca potvrđena dijagnoza spinalne mišićne atrofije (SMA).
 
Novac je neophodan za lek Zolgensma, najskuplji lek na svetu, ali i za specijalističke preglede, lekove, suplemente, laboratorijske analize, putne troškove i troškove smeštaja.
 
Sonja Teodorović za 021.rs kaže da postoji mogućnost da Lav lek primi u Beogradu u Tiršovoj.
 
"Mi se nadamo da će to biti tamo. Naš ordinirajući lekar je u Novom Sadu, pa smo tražeći dalje mišljenje došli do Tiršove, gde smo saznali da je ova klinika dobila licencu od strane proizvođača leka. Mislim da to treba još država da odobri, ali se nadamo da će sve biti kako treba. Bar bi to bila olakšica. Ja se nadam da u budućnosti neće morati ni za lek da se prikuplja novac i da će država da uradi nešto", kaže Sonja.
 
Novac za Lava se prikuplja preko fondacije Budi human, a donacije je moguće uplatiti i direktno na dinarski i devizni račun. Takođe, brojni humani Novosađani poslednjih dana organizuju humanitarne događaje na kojima se prikupljaju sredstva za lečenje.
 
Sonja kaže da je zahvalna građanima Novog Sada, ali i svima ostalima koji su se priključili akcijama.
 
"Samo da se nastavi tako. Imamo puno podrške. Verujemo u dobre ljude i nadamo se najboljem", poručuje Lavova majka. 
 
Akcije prikupljanja pomoći u Novom Sadu
 
Humanitarni bazar "Medenjak za Lava" za pomoć u lečenju malog Novosađanina Lava Teodorovića održaće se u sredu, 12. jula na Trgu slobode.
 
Akciju organizuje udruženje građana "Novi Sad" s ciljem da se prikupi novac od pomoći u lečenju ovog mališana.
 
Akcija se održava u periodu od 18 do 20 časova.
 
U lokalu "Chicken Chill", danas, 10. jula se porcija hrane plaća doniranjem za Lava. Restoran se nalazi u Rumenačkoj ulici broj 1, a akcija traje tokom celog dana. 
 
U Novom Sadu se 23. jula organizuje i humanitarni turnir u basketu 3 na 3, kao i bazar.
 
Događaj će se održati u naselju Jugovićevo, a tačno vreme održavanja će biti naknadno poznato. 
 
Takođe, u nekim delovima grada poslednjih nekoliko dana roditelji i deca prodaju poslastice, limunadu i igračke, kako bi pomogli malom Novosađaninu.
Kako možete da pomognete?
 
Novac se može donirati: 
 
Slanjem SMS-a: upiši 1521 i pošalji SMS na 3030
 
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001671007-85
 
Uplatom na devizni račun: 160-6000001671742-14
 
IBAN: RS35160600000167174214
  • Danone

    10.07.2023 14:22
    Procitao sam negde da je u nekom mestu organizovano sutiranje trojki na kos za malog Lava. Ko zeli da sutira morao je neki novac da uplati. Tako nesto bi bilo dobro i za nas grad. I druge slicne akcije. Ja bih npr. voleo da ucestvujem u takvoj igri ako bi neki klub organizovao. Eto dajem predlog nekom kosarkaskom klubu. Sms sam poslao i svi treba da saljemo naravno. Vremena je malo za ovo dete.
  • Детелинара

    10.07.2023 12:53
    Ајмо људи, колико ко може. Наше мало је њему све.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti