Roditelje od sledeće godine čeka novi uslov za dobijanje subvencije za privatni vrtić

Roditelje dece koja pohađaju privatne vrtiće u Novom Sadu očekuju viši iznosi subvencija za boravak, ali i novi uslovi za isplatu subvencije.
Roditelje od sledeće godine čeka novi uslov za dobijanje subvencije za privatni vrtić
Foto: 021.rs

Nove obaveze imaće i privatni vrtići, utvrđeno je izmenama Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici s decom, koja će se u utorak naći pred odbornicima Skupštine grada.

Kako je 021.rs pisao, u okviru predstojećeg rebalansa budžeta predviđeno je povećanje iznosa subvencije za 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnosti od vrste smeštaja u privatnom vrtiću.

Tako će za celodnevni boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine subvencije porasti sa 10.000 na 13.000 dinara, dok će celodnevni boravak dece uzrasta od tri do sedam godina biti povećan sa 8.000 na 10.000 dinara.
 
Ono što će roditeljima biti vrlo bitno su izmene koje će biti usvojene u utorak, 25. jula, a odnose se na uslove za dobijanje subvencija. Uvodi se obaveza roditelja da konkurišu na konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" kako bi, u slučaju da ih gradska ustanova odbije zbog nedovoljno mesta, ostvarili osnovano pravo na subvenciju. 
 
Ova obaveza ne postoji od 2018. godine, kad je Grad odlučio da je za subvenciju dovoljno samo da dete ne bude upisano u "Radosno detinjstvo", odnosno da ne mora ni da konkuriše. Razlog za uvođenje obaveze konkurisanja je činjenica da će Novi Sad u narednom periodu dobiti tri nova vrtića u okviru predškolske ustanove, što će rasteretiti liste čekanja i, samim tim, povećati mnogima šanse da upišu decu u državni vrtić.
 
Subvencija će se ubuduće ostvarivati prema redosledu podnošenja zahteva. Može da se ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva, do utvrđenog broja dece za koju se obezbeđuje finansijska podrška u radnoj godini. Koliki je broj dece i koji je iznos subvencije utvrđuje svake godine Gradsko veće.
 
Da bi roditelji dobili subvenciju isplaćenu iz meseca u mesec, od privatnih vrtića se ubuduće traži da nadležnima redovno dostavljaju ne samo spisak upisane dece, već i spisak ispisane dece. Ukoliko privatni vrtići to ne dostave, isplate subvencije neće biti.
Ova odluka stupiće na snagu odmah po usvajanju, odnosno po objavi u službenom listu. Deca koja su do dana stupanja na snagu ove odluke ostvarivala finansijsku podršku nastavljaju da koriste subvencije pod istim uslovima kao i do sada.
 
Novi uslov za isplatu subvencija za decu u privatnim vrtićima - obavezno konkurisanje u "Radosnom detinjstvu", primenjivaće se od 1. septembra 2024. godine za onu decu za koju se prvi put podnose zahtevi za subvenciju.
  • Novopeceni

    25.07.2023 08:16
    Roditelji
    Do juče u svojim selima imali samo jedan vrtic , poluprazan, pa ne mogu sada da hendluju opšti haos jednog raspalog (nekada) velegrada, potpuno ih razumem i dajem im svu podršku !!!
  • Milan

    24.07.2023 18:04
    ...posle ovog "povećanja"...
    Čekam samo kad će novo poskupljenje privatnih vrtića...
  • alex

    24.07.2023 17:24
    Da prevedem: konkurises za vrtic i dobijes vrtic u Kisacu. Naravno, nama sanse da vozis svaki dan u Kisac. Odbijes. Nadjes privatni, ali "do utvrđenog broja dece za koju se obezbeđuje finansijska podrška u radnoj godini". Ne dobijes subvencije. Placas iz svog dzepa 100% iznosa. Bravo za naprednu politiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti