DS: Novi Sad će odmah izgubiti više od 10 miliona evra zbog tajkunskog zakona

U slučaju da budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji Novi Sad će odmah izgubiti više desetina miliona evra, poručuje predsednik GrO Demokratske Stranke Veljko Krstonošić.
DS: Novi Sad će odmah izgubiti više od 10 miliona evra zbog tajkunskog zakona
Foto: 021.rs

Kako navodi, u budućnosti će izgubiti još više novca.

Prema izmenama koje je predložila Vlada Srbije, takozvana konverzija zemljišta bi ubuduće bila besplatna.

"Takvim zakonskim rešenjem najviše će biti pogođen Novi Sad u kojem je nekoliko tajkuna povezanih sa gradskom vlašću i vladajućim režimom već kupilo više preduzeća koja imaju pravo korišćenja na više hiljada kvadratnih metara zemljišta u nekadašnjim industrijskim i radnim zonama na području grada, a koje su već promenile namenu u stambenu. Primera radi, samo dve parcele na kojima se nalazilo brodogradilište imaju površinu od 4.000 kvadratnih metara, a približno istu površinu imaju i parcele na Futoškom putu na kojim režimski investitori već uveliko pripremaju gradnju stanova i gde je već promenjena namena prostora iz radne zone ili poslovanja u opštegradski centar sa stanovanjem", poručuje on.
 
Kako dodaje, ukoliko predloženi zakon stupi na snagu, "tajkuni koji su preuzeli propala preduzeća i parcele koje su bile namenjene za radnu zonu i poslovanje dobiće mogućnost da to zemljište bez plaćanja nadoknade pretvore u zemljište za izgradnju stanova i onda za sebe zadrže sav novac koji bi po sadašnjim propisima morali da uplate u budžet grada za troškove konverzije".
 
"Do sada se konverzija zemljišta plaćala 25.000 dinara po kvadratnom metru. Ako to pomnožimo sa površinom od 4.000 kvadratnih metara industrijskog zemljišta na kojem se nalazilo brodogradilište, a koje su tajkuni već preuzeli, onda dolazimo do toga da će Novi Sad u slučaju da zakon bude usvojen odmah ostati bez 100 miliona dinara, samo na zemljištu jednog preduzeća. U budućnosti će ti gubici biti još veći ukoliko dođe do konverzije i ostalog zemljišta u gradu na kojem se nalaze kupljene firme i koje su bile namenjene za radne zone i poslovanje. To je očigledan pokušaj pljačke u režiji aktuelne vlasti koja se mora sprečiti u interesu budućnosti Novog Sada", naglašava Krstonošić.
Prema Krstonošićevim rečima, predloženi zakon je protivan interesima svake lokalne samouprave i zajednice u Srbiji, ali će najveću štetu naneti Novom Sadu, Beogradu i ostalim velikim gradovima u kojim se intenzivno grade i prodaju stanovi, a u kojim su iz ranijih vremena ostale velike fabričke parcele u urbanim zonama. 
 
"Aktuelna vlast se potpuno izgubila u svojim kombinacijama i više se ne ustručava da otvoreno radi u korist privatnih interesa, a na štetu građana i države. Ovo je tajkunski zakon koji ne smemo dozvoliti da bude usvojen", zaključuje Krstonošić.
  • Milanče

    24.07.2023 23:10
    neuk
    Treba prvo pročitati i proučiti šta piše u Zakonu pa ga komentarisati. U svakom slučaju će šteta ako je bude, biti manja nego kada je DS bila na vlasti.
  • Pljačka na kvadrat

    24.07.2023 16:33
    Konverzija i lažna restitucija
    Ja ne da ne mogu da dobijem zemljište besplatno-konverzijom, nego ne mogu ni da vratim oteto mojim precima, jer je restitucija samo za neke...
  • Zare

    24.07.2023 15:58
    Liman nikad SNS nije hteo,on je Veljko uz tebe ceo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti