DS, Srce, Zajedno i Rumunska partija potpisali Deklaraciju o zajedničkom delovanju

Demokratska stranka (DS), Srbija Centar, stranka Zajedno i Rumunska partija večeras su u Radničkom domu u Novom Sadu potpisale "Deklaraciju o zajedničkom delovanju".
Potpisivanju deklaracije je prethodila tribina na kojoj su govorili predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.
Zelenović je rekao da ove stranke već duže vreme sarađuju i da žele da taj zajednički rad podignu na viši nivo.
"Svima je jasno da se energija koju su iznedrili protesti protiv nasilja mora iskoristiti i da je vreme da naše delovanje dobije novi oblik. Želimo da dođemo do što više ljudi u Srbiji i nastavićemo da zajednički radimo u tom pravcu", kazao je Zelenović.
 
On je dodao i da deklaracija koju su te stranke potpisale predstavlja vrednosti koje dele i za koje se zajedno bore.
 
"Verujemo da će veliki broj građana to podržati. Želimo da se izborimo za bolji život, za demokratske vrednosti i društvo u kojem se svi osećamo sigurno. Jasno je da je prvi korak ka tome da pobedimo ovaj režim koji nam svima donosi zlo – vreme je da preuzmemo stvari u svoje ruke i da krenemo u pobede", rekao je Zelenović.
 
Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković smatra da je ovo važan korak ka pobedi nad režimom koji naše društvo vodi u sunovrat.
"Mesecima zajedno hodamo u borbi protiv nasilja i to je bio glavni razlog našeg zbližavanja. Sada smo napravili još jedan značajan korak u borbi za bolji život i stvaranje sigurnog društva. Želimo da svi građani imaju institucije koje rade za njih i koje im garantuju ljudska i radna prava, da svi mogu  dostojanstveno da žive od svojih plata i penzija i da mogu da planiraju svoju budućnost", rekla je ona.
 
Stojković je navela da veruju da će veliki broj građana prepoznati ove napore i da će im se pridružiti u toj borbi.
 
 
U deklaraciji se navodi da potpisnici ostavljaju mogućnost da im se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji sa njima dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga mogu suprotstaviti daljem propadanju Srbije i izboriti se za uređenu državu, društvo pravde i odgovornost u politici i društvu.
 
Potpisnici ističu da će zajednički delovati u borbi za punopravno članstvo Srbije u EU i za ostvarenje evropskih vrednosti, za poštovanje ljudskih prava, za slobodu medija i poštene izbore, za podelu vlasti, vladavinu prava u zemlji u kojoj će sudstvo biti nezavisno, a Ustav i zakoni poštovani.
 
Zajednički će delovati i u borbi za parlament koji će zaista biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti unutar njenih ustavnih i zakonskih okvira, za budućnost Srbije u kojoj svi građani imaju jednake šanse i jednaki status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, seksualnu orijentaciju ili političko opredeljenje.
 
"Svesni da su samo ujedinjene demokratske snage garant prosperiteta i modernizacije Srbije, otvaramo vrata svim društvenim i političkim akterima sa kojima delimo vrednosti slobode, ravnopravnosti i demokratije", navodi se u deklaraciji.
 
Potpisivanje deklaracije trebalo je da bude u Zrenjaninu, ali do toga nije došlo jer su zbog pritiska lokalne vlasti vlasnici svih prostora otkazivali gostoprimstvo ovom događaju.
  • xqt

    31.08.2023 17:27
    Vidi se
    Botovi su se aktivirali. Opet im upao kamičak u cipelu, pa ih žulji.
  • vojvodjanin

    31.08.2023 12:18
    Ako im ovo što kažu da će se pridržavati Ustava znači i u onom delu oko Kosova, da se neće odreći teritorije Srbije zbog članstva EU, prihvatljivi su mi ovi iz DS da glasam za njih kao umerene Evropejce.
    Smatram da su oni koji bi pogazili Ustav i odrekli se Kosova u zamenu za članstvo u EU, u stvari EU fanatici. Sa fanaticima ne želim da imam posla jer ne razmišljaju trezveno.
  • Perikle

    31.08.2023 09:24
    To bre!
    Idemo Zajedno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti