Bez odlaska po užinu za vreme odmora: Nova mera bezbednosti u dve škole u Novom Sadu

Nova školska godina donela je brojne izazove kada je bezbednost u pitanju, a pojedine škole se snalaze i tako što zaključavaju zgrade za vreme nastave.
Bez odlaska po užinu za vreme odmora: Nova mera bezbednosti u dve škole u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Portalu 021.rs javili su se roditelji OŠ "Đura Daničić" i OŠ "Prva vojvođanska brigada" zabrinuti za to što su deca zaključana u školama i što im se ne dozvoljava ni da izađu i kupe užinu za vreme velikog odmora. 

U OŠ "Đura Daničić" deca se, tako, motivišu da hranu, odnosno grickalice, uzimaju sa vending mašina. 

"U aprilu 2023. godine školi su postavljena su dva takva aparata. Na Savetu roditelja stigla je samo informacija da su aparati postavljeni uz saglasnost direktora. Zarada na naivnosti dece koja se odvija u okviru državne ustanove", navela je majka jednog učenika u dopisu našem mediju.

Roditelj deteta koje pohađa školu "Prva vojvođanska brigada" za 021.rs kaže da od ove školske godine, iznenada, deca ne mogu da izađu za vreme velikog odmora da kupe užinu. 
 
"Mom sinu baka 'doturuje' hranu preko ograde za vreme odmora, ali šta je sa decom koja nemaju nekog u komšiluku", pita ovaj roditelj.
 
Portal 021 kontaktirao je obe škole, a iz uprava tvrde da je prioritet bezbednost učenika, kao i da su roditelji obavešteni i saglasni sa ovim odlukama.
 
Kako kažu u "Prvoj vojvođanskoj brigadi", ovakva odluka doneta je nakon izveštaja školskih policajaca i saobraćajaca u kojima se navodi da se učenici u većim grupama "udaljavaju za vreme odmora i pretrčavaju put na bulevarima van pešačkog prelaza, kako bi u žurbi u marketima koji nisu blizu kupili užinu". Dodaju da je bilo više rizičnih situacija u kojima je moglo doći do tragičnog ishoda.
 
"Sazvali smo hitan sastanak Pedagoškog kolegijuma, što je naša obaveza, izneli problem i konstatovali da otvorene kapije višestruko prave problem i dovode decu u opasnost, te se moraju uvesti preventivne mere i pojačati nadzor. Osim toga, postala je praksa da građanstvo prolazi školskim dvorištem i peške i biciklima i dodatno ugrožava učenike kojih je u smeni više od 850 na nevelikom prostoru. U gužvi su se dešavalo da naleću na decu, obore ih i sl. Osim toga, veoma je teško bilo kontrolisati ko prolazi i kojim namerama i povodom. Dvorištem prolaze i dežurni nastavnici, obilazi i policija ali je nemoguće imati potpunu kontrolu u takvoj gužvi", objašnjavaju u ovoj školi za 021.rs.
 
Ovo je povezano i sa tragičnim događajima u maju, nakon kojih je Ministarstvo prosvete poslalo uputstva i smernice za pojačavanje svih preventivnih mera.
 
"Svesni ozbiljnosti situacije doneli smo hitno niz mera od radionica, edukacija, pojačavanja dežurstva, kontrole osoba koje ulaze u zgradu, pozivanje roditelja na saradnju , podršku, tražili pojačavanje videonadzora , maksimalno povećali budnost, uveli protokole i sl. Na sednici Nastavničkog veća su svi zaposleni podržali program mera između kojih je i zaključavanje kapije.Odluka i argumentacija je preneta i Savetu roditelja i takođe naišla na odobravanje a jednoglasno je potvrđena i na 9. sednici Školskog odbora od 19. maja, što znači da su odluku donela sva relevantna tela", ističu.
 
Dodaju da su svi akteri školskog života blagovremeno obavešteni o izmenama Pravilnika o merama, načinu i postupku zaštite i bezbednosti učenika za vreme boravka u školi, te da je plan mera dostavljen i nadležnim institucijama. Učenici i roditelji su, kažu, obavešteni preko Saveta i starešina.
 
Na pitanje kako učenici sada nabavljaju užinu, iz ove škole kažu da im je predočeno da hranu mogu da ponesu od kuće, kupe pri dolasku u školi ili da se pretplate na školsku kuhinju.
 
"Većina odgovornih roditelja je shvatila ozbiljnost situacije, da je na nama odgovornost za bezbednost i živote dece dok su deca na nastavi i uredno organizuju deci obroke za školu onako kako im najviše odgovara. Savesni roditelji sarađuju sa školom na primeren način i obrate se rukovodstvu za sva pitanja, nejasnoće, probleme i dr. U zajedničkom nam je interesu bezbedan i zdrav razvoj dece te je dvosmerna, korektna saradnja neophodna", naglašavaju u OŠ "Prva vojvođanska brigada".
 
Učenici, kako kažu, smeju da izađu u dvorište, ali napuštanje dvorišta za vreme nastave nije dozvoljeno.
 
Na pitanje 021.rs da li je predviđen plan evakuacije u slučaju kriznih situacija, s obzirom na zaključavanje za vreme nastave, u ovoj školi navode da škola po zakonu poseduje evakuacioni plan. 
 
"Deca ulaze i izlaze na dva predviđena mesta (posebno razredna, posebno predmetna nastava). Službeni ulaz za roditelje, stranke i decu iz boravka koju roditelji dovoze i odvoze, otvoren je stalno, kao i glavna kapija, koja se zatvara samo za vreme odmora iz razloga bezbednosti dece", zaključuju.
U OŠ "Đura Daničić zaključavaju i ulazna vrata od objekta škole. Kako u ovoj školi kažu za 021.rs, to se radi isključivo dok traje nastava, kao mera predostrožnosti i radi bezbednosti učenika.
 
"Početak je školske godine i još uvek nije angažovana profesionalna (licencirana) agencija za fizičko-tehničko obezbeđenje, a Odluku o izboru i njihovom angažovanju donosi Savet roditelja. Na ulaznim vratima, dok traje nastava, dežura zaposleno lice iz škole koje poseduje ključeve od ulaznih vrata i iste otključava par minuta pre zvona za kraj časa, a ispred škole, takođe radi bezbednosti, se nalaze pripadnici MUP-a", objašnjavaju u ovoj OŠ.
 
Napominju da deca koriste školsko dvorište nesmetano za vreme odmora i časova fizičkog vaspitanja i da nijednom detetu nije zabranjeno napuštanje školskog objekta.
 
"Učenici mogu u školu da ponesu spremnu užinu od kuće, da neki proizvod kupe u pekari/prodavnici na putu od kuće do škole, kao i da se pretplate za užinu na mesečnom nivou u školskoj kuhinji. Učenicima koji nisu pripremili užinu, nisu pretplaćeni da istu uzimaju u školi, a u cilju smanjenja izlazaka iz školskog objekta do najbliže prodavnice (prelazak prometnih ulica i raskrsnica) kao i kašnjenja na nastavu zbog gužvi u istim,  u holu škole je postavljen aparat koji ima u ponudi grickalice, čokolade kao i vodu i sokove (isto kao u prodavnici) sa proverenim rokom trajanja", naglašavaju u ovoj OŠ.
 
Ističu i da je osoblje škole uspešno prošlo obuku o brzoj i efikasnoj evakuaciji svih zaposlenih i učenika u kriznim situacijama. 
 
Iz Ministarstva prosvete i novosadske školske uprave nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa ovom merom bezbednosti. 
 
Inače, danas se oko pitanja bezbednosti u školama oglasilo i Strukovno udruženje policije "Dr Arčibald Rajs" iz Novog Sada, tvrdeći da je prisustvo policajaca u školama neodrživa i neefikasna mera, te da je reč o političkom činu koji samo stvara "privid osećaja bezbednosti".

Komentari 113

  • Vladimir

    12.09.2023 07:37
    Djura Danicic
    U Djura Danicic postoji opremljena kuhinja po visokim standardima koja ce kako je najavljeno pripremati uzinu za svu decu po povoljnim cenama kako bi deci obezbedila kvalitetnu uzinu za vreme nastave.
    Bravo za bake, lepo je cuti da se porodice brinu o nasoj deci.
    Svako dobro, i sretan rad.
    Vladimir
  • Sale NS

    11.09.2023 11:05
    A u čemu je problem?
    Zašto ne ponesu užinu od kuće. Svaki domaći sendvič je duplo zdraviji i ukusniji od smeća koje skoro sve prodavnice brze hrane nude, a o burgerima da i ne govorimo ili o pecivu od najnezdravijih sirovina!
  • Caca

    10.09.2023 11:37
    Siroto dete
    Baka mu dotura užinu kroz ogradu. Roditelji bez sposobnosti mišljenja imaju decu bez sposobnosti mišljenja. Nema te vaspitno- obrazovne ustanove koja to može da ispravi. Tačka. O politikanstvu, besmislenim odlukama, ličnim interesima suvišno je i govoriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.