Novosadsko udruženje policije Gašiću: Zbog dežuranja u školama, policajci zanemaruju ostale poslove

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" iz Novog Sada obratilo se danas ministru policije Bratislavu Gašiću povodom neodrživosti odluke da policajci dežuraju u školama.
Novosadsko udruženje policije Gašiću: Zbog dežuranja u školama, policajci zanemaruju ostale poslove
Foto: 021.rs

Kako navode u apelu, ovakav način angažovanja na duže staze funkcionalno je neodrživ, a da se ne zanemare ostale delatnosti policije, "iz prostog razloga što ne postoji dovoljno policajaca za takvu zamisao, bez realnog taktičkog cilja i osnova".

"Podsećamo Vas da policija ima pregršt drugih poslova koji proističu iz utvrđenih nadležnosti, i ovakav nesvrsishodan vid svakodnevne aktivnosti koja iziskuje angažovanje tolikog broja ljudstva kroz trenutnu organizaciju rada policijskih ispostava i evidentan manjak popunjensti je nemoguće izvršiti bez kršenja prava policajaca i propisa u vezi sa radom, radnim vremenom, dnevnim, nedeljnim i godišnjim odmorima i sl. To nepoštovanje zakona o radu rezultiraće nepotrbnim sudskim postupcima, radnim sporovima i ponovnim troškovima budžeta", poručuje ovo Udruženje u pismu ministru Gašiću.

Kako kažu, za ovih pet dana se već zanemaruju ostali poslovi i delatnosti, posao se gomila, a suštinski se ne postiže cilj, koji, na kraju krajeva, "nije ni precizno određen niti jasno definisan".
 
"Zajednički interes jeste da svi građani i đaci budu zaštićeni ali smatramo da ova mera nije efektivna, a u odsustvu jasne strategije kako da se stane na put nasilju u školama, što mora biti povezano sa sveobuhvatnim merama u mnogim drugim segmentima društva ono što je sigurno, to je da prisustvo policije u svakoj školi nije rešenje za prevenciju i smanjenje nasilja", objašnjavaju u strukovnom udruženju.
 
Ističu da je slanju policije u škole trebalo da prethodi analiza stanja bezbednosti učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama koja nije sačinjena.
 
"Kada se sve sagleda, ovo je samo još jedan politički čin koji lepo zvuči u ušima šire mase i stvara privid osećaja bezbednosti, ali nije utemeljen u stručnom i metodološkom smislu i očigledno je lična ocena ministra, a ne strateška procena struke", ocenjuju.
 
Napominju da je mesto direktora policije već oko dve godine prazno, pa nema ko da posavetuje ministra, ali i da su "ostali strateški rukovodioci visokog nivoa u Direkciji policije zaboravili na realnosti terena, kvalitativne i kvantitativne pokazatelje, te nemaju smelosti, hrabrosti i profesionalnosti da pogledaju istini u oči i da se suprotstave Vašim (Gašićevim) hirovima i neefektivnim političkim odlukama".

Podsetimo, na početku školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, pojačano je prisustvo policajaca. Prema dogovoru Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova, policijski službenici treba da budu prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene.

  • Severac Strašni

    15.09.2023 12:47
    "privatno obezbeđenje"
    Super, ponovo privatno obezbeđenje u našoj školi. Svakog meseca 500 dinara po detetu. Ima porodica sa po troje i više dece, mesečno izdvajati 1500-2000 dinara. Ne znam kako funkcioniše sistem zapošljavanja u nekoj agenciji. Da li ti ljudi prolaze neke obuke, psihološke testove ličnosti.
  • Lala

    11.09.2023 10:01
    Uvesti
    privatna obezbedjenja po skolama,i resen problem!
  • Sandra

    08.09.2023 08:52
    Nije što čuvaju obični policajci..već inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta,dipl.pravnici sa položenim pravosudnim ispitoma dipl.ekonomisti sa magistraturom ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti