Osnovci u Veterniku iznenada raspoređeni u nova odeljenja: Pokrenuta peticija za smenu direktorke

Đaci trećeg i sedmog razreda OŠ "Marija Trandafil" u Veterniku od danas, 1. septembra, dobili su nova odeljenja u koja će ići od ove školske godine, a o promeni su saznali pre četiri dana.
Osnovci u Veterniku iznenada raspoređeni u nova odeljenja: Pokrenuta peticija za smenu direktorke
Foto: 021.rs
Razlog je, kako je roditeljima rečeno iz uprave škole, dolazak novih đaka u ove razrede, te je bila neophodna preraspodela đaka.
Međutim, roditelji koji su se obratili portalu 021.rs smatraju da je razlog "pretumbavanja" svih odeljenja to što su upravo ovi razredi odlučili da za nastavu koriste knjige Aleka Kavčića, umesto onih koje je predložila škola.
"Kavčićeve knjige su znatno jeftinije od predloženih udžbenika, zbog čega su roditelji dece u trećem i sedmom razredu izabrali da ih koriste u novoj školskoj godini. Interesantno je da se baš potrefilo da su ti razredi sada ispretumbani, kako bi, navodno, bilo mesta za nove đake iz Ukrajine i Rusije", kaže M.S, otac učenice trećeg razreda u ovoj školi.
 
Novosađanin B.S, čije dete takođe ide u treći razred, smatra da način na koji je škola pristupila ovoj situaciji nije u redu.
 
"Kakav je to način da oni nas nekoliko dana pred početak škole obaveštavaju da nam dete ide u novo odeljenje, sa potpuno novom grupom dece i sa novom učiteljicom? Nismo dobili izbor ni da biramo u koje odeljenje i sa kim će naša deca ići, bar da su nas malo ranije i na drugačiji način obavestili", kaže sagovornik 021.rs.
 
Naglašava da će ovakva promena najviše uticati na decu, koja ne razumeju zbog čega su sada primorana da promene odeljenja.
 
Direktorka OŠ "Marija Trandafil" Milijana Grahovac Prole za 021.rs kaže da je škola krajem juna dobila uputstvo kojim je određen broj učenika u odeljenjima od drugog do osmog razreda, koji se utvrđuje najkasnije do 7. avgusta za narednu školsku godinu.
 
"Sa novoupisanim učenicima i zahtevima za upis u treći i sedmi razred u periodu maj - jul, broj učenika u četiri odeljenja trećeg razreda je 129, a u tri odeljenja šestog razreda 93. Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, propisano je da odeljenje može da ima maksimalno 30 učenika", kaže ona.
 
Grahovac Prole objašnjava da je zbog toga škola podnela Školskoj upravu Novi Sad zahtev za dobijanje saglasnosti za formiranje pet odeljenja u trećem razredu i četiri odeljenja u sedmom za ovu školsku godinu.
 
"Na ovaj zahtev smo dobili saglasnost i stručno mišljenje. Novu raspodelu učenika po odeljenjima formirala je stručna služba škole, u saradnji sa odeljenskim starešinama, vodeći računa o koheziji odeljenja, odnosno o strukturi međusobnih odnosa učenika na osnovu raspoložive dokumentacije, evidencije stručne službe i uvida u pedagošku dokumentaciju učitelja", objašnjava direktorka ove škole.
Na pitanje kako komentariše navode roditelja da je do ove promene delom došlo zbog biranja udžbenika Fondacije Alek Kavčić, Grahovac Prole navodi da je izbor udžbenika definisan zakonom i da se svake godine obavlja u skladu sa tim.
 
"Zakonom se uređuje i pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkih kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu. Definisano je i da škola iz Kataloga udžbenika bira iste za svaki predmet u svakom razredu, za period od četiri školske godine, kako bi se mogli nasleđivati", objašnjava ona.
 
Dalje navodi da ovu odluku donosti Nastavničko veće, a ove godine su udžbenici birani za prvi i peti razred.
 
"Udžbenici za treći razred birali su se pre dve godine kada je Nastavničko veće u skladu sa procedurom o izboru udžbenika donelo odluku da to budu udžbenički kompleti izdavačke kuće Eduka. Tako da podela odeljenja u trećem razredu nema nikakve veze sa odabirom udžbenika u našoj školi za ovu godinu", navodi direktorka OŠ "Marija Trandafil".
 
Roditelji su zbog ovih dešavanja pokrenuli peticiju za smenu direktorke, koju je do sada veći broj njih i potpisao.
  • Bojan

    02.09.2023 19:06
    @...

    Roditelji definitivno nisu kompetentniji od nastavnika da biraju udžbenike. Mada s obzirom na to ko se sve prima među nastavnike, rekao bih da su otprilike podjednako (ne)komeptentni.
  • Patriota

    02.09.2023 14:44
    Za šilinge i za marke...
    Da li je bilo potrebno pretumbavanje đaka u školi nije ni bitno u ovoj priči. Bitno je da svaki početak školske godine nosi sa sobom iste probleme. A to je ko će više zaraditi na đacima, odnosno na njihovim roditeljima. Politika se uvukla u sve pore društva u državi Srbiji. Ni školstvo nije ostalo imuno. Da li će našu decu učiti po ovom ili onom planu ne odlučuju roditelji, pedagozi nego političari preko postavljenih direktora. Da knjige iz kojih deca uče biraju nastavnici je samo zabluda za naivne. Knjige biraju direktno direktori u razgovorima sa pedagozima. A izabrani izdavač je već unapred određen, samom strukturom vlasništva izabrane izdavačke kuće. Ovo nije izmišljeno nego vam prenosim iskustva nastavnika iz novosadskih škola
  • ...

    02.09.2023 14:15
    @roditelj
    "Udzbenik je osnovno didakticki oblikovano nastavno sredstvo..."
    "Skola iz Kataloga udzbenika bira udzbenik za svaki predmet,u svakom razredu, o cemu obavestava Savet roditelja..."
    "Odluku o izboru udzbenika donosi nastavnicko vece na obrazlozen predlog strucnih veca za oblast predmeta..."
    "U svim odeljenjima istog razreda iste skole, za isti predmet po pravilu se koristi isti udzbenik jednog izdavaca..."
    "Izbor udzbenika se vrsi za period od cetiri skolske godine..."
    Eto sta zakon kaze...
    Kad odete kod doktora, da li odluku o izboru leka i metode lecenja donosite Vi ili doktor? Kad automobil odvezete na popravku, ko bira alat koji ce majstor koristiti da popravi kvar, Vi ili taj majstor?
    Nesumnjivo, udzbenici su preskupi, ali nastavnici ne formiraju cene udzbenika! Kao sto ni doktor nema uticaja na cene lekova, majstori na cene materijala i rezervnih delova... kazete - SAMO smo se usprotivili odluci nastavnickog veca! Nije je to SAMO! "Samo" urusavate autoritet ljudi koji vode racuna o obrazovanju nase dece, i "samo" donosite odluke za koje niste kompetentni! Zna se ko je za ove sumanute cene odgovoran, pa hajd' molim Vas "samo" se njima usprotivite, pa da cene udzbenika svih izdavaca budu prihvatljivije i normalnije za sve nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti