Novom Sadu zvanično uručeno priznanje "Evropski grad šuma": Vidite li ih negde?

Evropski šumarski institut juče je uručio priznanje "Evropski grad šuma" Novom Sadu.
Novom Sadu zvanično uručeno priznanje "Evropski grad šuma": Vidite li ih negde?
Foto: 021.rs

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je primio ovo priznanje, naveo je da Novi Sad svakodnevno radi na unapređenju zelene infrastrukture, ali da su dva nedavna nevremena bila pogubna po naš "zeleni fond". 

"Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš 'zeleni fond'. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci", dodao je gradonačelnik. 
Prisutnima se obratio i privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, dr Robert Mavsar, koji je istakao važnost obeležavanja jubileja, 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta u Novom Sadu te da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou. Tom prilikom je gradonačelniku Đuriću uručio nagradu i priznanje "Novi Sad evropski grad šuma 2023".
 
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović čestitala je Novom Sadu na uručenom, važnom priznanju i dodala da nauka, kao osnovna vrednost EFI-ja, igra presudnu ulogu u očuvanju i održivom upravljanju šumama, kao i da je ključna za razumevanje šumskih ekosistema. 
 
Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov istakla je da je u Srbiji razvijeno više značajnih aktivnosti i projekata u cilju uspostavljanja nacionalnih mehanizama zaštite prirodnih resursa uključujući i šume kao resurs, ali i da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36, na 11 odsto do 2025. godine.
 
Inače, ova nagrada se dodeljuje jednom godišnje gradu domaćinu Konferencije Evropskog šumarskog instituta, a ne na osnovu pošumljenosti i brige o zelenim površinama. Konferenciju organizuju Evropski šumarski institut, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP "Vojvodinašume" i Grad Novi Sad.
 
Podsetimo, da je Grad Novi Sad nosilac ovog priznanja objavljeno je 21. marta, a samo dan nakon toga počela je seča na Šodrošu.
 
Prema nedavnom istraživanju Mreže "Pošumimo Vojvodinu", Novi Sad je na devetom mestu po površini šuma u hektarima, a na 12. po intenzitetu šumovitosti, i to u najmanje pošumljenoj regiji u Evropi. Prema Prostornom planu Grada Novog Sada, pošumljenost je tek oko devet odsto. 

Nasuprot tome, Novi Sad se ističe po seči. Glavni grad Vojvodine je u periodu od 2014. do 2021. godine svake godine imao prihode od naknade za korišćenje drveta koju plaćaju korisnici prilikom seče, a u 2014. i 2016. godine i prihode od naknade za promenu namene šumskog zemljišta. Za tih osam godina gradski budžet prihodovao je zbirno oko 28,5 miliona dinara, što je po iznosu u samom vrhu u Vojvodini. 

  • MK

    21.09.2023 22:03
    šume
    @Zika
    Pa što Vi sada nama ovde kukate o tome? Podnesite žalbu, primedbu tom Evropskom šumarskom institutu, obavestite ih kako stvari stoje i pitajte ih kud su gledali. Ko to laže, verovatno ste našli da je to verovatno gradonačlnik, a možebiti i članovi Evropskog šumarskog instituta? A smem se kladiti da Vi ginete za Evropom, urednim i odgovornim svetom i njihovim vrednostima, njenim (nad)ljudima, a Vi njima da lažu! Stvarno nije lepo!
  • Zemlja čudesa

    21.09.2023 14:15
    Kakva prestonica kulture takav i grad šuma.
  • Zika

    20.09.2023 19:23
    Uz Dunav, do Futoga sva je suma isecena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti