Novosađani će opet moći da zamene stolariju uz subvenciju Grada: Odabir firmi u toku

Grad Novi Sad i ove godine će sufinansirati zamenu stolarije i druge vidove energetske sanacije na kućama i stanovima.
Novosađani će opet moći da zamene stolariju uz subvenciju Grada: Odabir firmi u toku
Foto: Pixabay

U toku je izbor firmi koje će biti angažovane na ovom projektu, kao što je bilo učinjeno i u prethodnom ciklusu ove mere.

Sufinansiranje funkcioniše tako što Gradska uprava za zaštitu životine sredine prvo, putem javnog poziva, odabere izvođače radova, a potom raspiše konkurs namenjen zainteresovanim građanima.

Ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a građani su dužni da obezbede razliku do punog iznosa ukupne vrednosti pojedinačne investicije. Koliki će biti maksimalan iznos znaće se kad bude raspisan javni poziv za građane, u narednim mesecima. 
 
Građani će imati mogućnost da se prijave za pojedinačne mere ili za paket koji će obuhvatiti više mera energetske sanacije.
 
Mere koje će biti podržane
 
Reč je o zameni spoljnih prozora i vrata, ali i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, uključujući prateću opremu poput roletni. Firme će biti zadužene da odnesu stara vrata i prozore na deponiju, da odrade kompletnu montažu i finalnu obradu. 
 
Podržaće se izolacija spoljnih zidova i podova na tlu, kao i izolacija ispod krovnog pokrivača ili tavanice, uključujući sanaciju delova krova - ali ne i konstruktivnih elemenata. 
 
Novac će biti izdvojen i za zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na prirodni gas ili biomasu, za ugradnju toplotnih pumpi, zamenu ili ugradnju nove cevne mreže i grejnih tela, kao i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za toplu vodu.
 
Još jedna od podržanih mera i mogućnosti koje će građani imati je ugradnja solarnih panela.

Izabrane firme moraće da imaju potreban kapacitet, zaposlene, ateste, ali i da daju garancije za ugrađenu opremu i elemente.

Javni poziv namenjen firmama je u toku.

Inače, upravo je završen javni poziv namenjen građanima za zamenu kotlova, a očekuje se objava preliminarne liste građana.

  • Sava

    21.10.2023 09:46
    Korupcija?
    Koliko vidim iz objave i komentara biraju se firme koje naduvaju cene 2-3 puta. Čista situacija bi bila da svako može da izabere ponuđača koji mu odgovara, a grad da organizuje komisiju koja će izaći na teren i proveriti da li je posao urađen.
    Ovako je ostalo previše lufta za mito i korupciju. Verovatno će dobar deo fiktivno zameniti stolariju, a subvenciju podeliti sa izabranom firmom. Bar je to tako išlo do sada koliko sam shvatio iz objava ovde i na drugim mestima.
  • Mitar

    18.10.2023 20:03
    Pitanje
    Pitanje za Ljubomira koji opisuje kako se montira prozor. Da li ti Ljubomire mislis da naš narod moze da plati Ral montažu, da li znas koliko košta takav tip montaže? Da li znaš da pur pena ako se zastiti nakon montaze kako treba bude ista kao prvog dana i nakon 30 godina?. Da su u Srbiji primanja kao u Nemačkoj u redu ali ovde Ral se montira na 5% objekata i to samo sa jednom trakom ( a treba sa dve)!
  • OLLII

    18.10.2023 12:07
    Ovo je SNS-ova MANTRA
    Njihove firme su SAMO u opticaju, i to tako da naplaćuju NE MISLEĆI NA BOGA (po 3 do 5 puta skuplje nego li je u radnjama). Primer: gasni kotao, 24KW, Valiant, u trgovinama je oko 125000 RSD, a kod njihovih firmi je oko 204000 RASD, bez ugradnje, a ruke MOGU DA ZAMISLIM. Tako i kada vam vrate, određeni deo uloženih sredstava, SKUPLJE ĆE TE PROĆI negoli ds sve sami finansirate iz prodavnica. To zato jer vi nemožete sami izabrati prodavca, već je to određena, iz spiska, SNS-firma. Užas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.