Kurti optužuje "Novosadski klan" za sukob u Banjskoj: Tvrdnje bez dokaza i protiv Vučevića

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti optužio je ministra odbrane Miloša Vučevića i "Novosadski klan" za oružani napad koji se dogodio krajem septembra u Banjskoj, na severu Kosova.
Kurti optužuje "Novosadski klan" za sukob u Banjskoj: Tvrdnje bez dokaza i protiv Vučevića
Foto: 021.rs (021.rs/Screenshot/YouTube/NBC News)
Kurti je na društvenim mrežama objavio da je "paramilitarni i teroristički napad u Banjskoj organizovao Novosadski klan, na čijem čelu je ministar odbrane Miloš Vučević". 
 
U oružanom sukobu u Banjskoj nastradala su trojica Srba i jedan pripadnik Kosovske policije.
Kurti je objasnio da je Vučević lider Srpske napredne stranke, da je tri puta biran za gradonačelnika Novog Sada "uz pomoć Zvonka Veselinovića", a označio ga je i kao najbližeg prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
 
Za ove optužbe Kurti ne iznosi nikakve dokaze. 
Kurti je naveo da je MUP opremio napadače sa crnim i belim automobilima marke "škoda oktavija" koji su imali beogradske i novosadske registarske tablice. 
 
Pre dve decenije, kako je naveo Kurti, Zemunski klan je vladao Srbijom, ali je sada "njegovo mesto preuzeo Novosadski klan". Aleksandra Vučića okarakterisao je kao "capo-di-tutti-capi".
 
"Kako god, Kosovo nema jurisdikcije u Srbiji. Zar ne bi EU i SAD da osnuju specijalni sud za Novosadski klan? Balkanska mafija bi doživela fatalan udarac, a ceo Balkan bi se otvorio za evropsku demokratiju, pravdu, održivi mir i ubrzani razvoj", naveo je Kurti. 
 
On se osvrnuo na to da je u trenutku napada u manastiru Banjska bilo 40 pravoslavnih hodočasnika mahom iz Novog Sada. 
 
"Možda slučajnost, istraga će potvrditi", napisao je Kurti.
 
U manastiru Banjska bilo je više hodočasnika iz Novog Sada u trenutku napada. Oni su noćili u ovom manastiru, kada ih je u ranim jutarnjim satima probudila pucnjava.
 
Nakon što su naoružana maskirana lica probila ogradu manastira, vernici su se zajedno sa bratstvom manastira zaključali u konak. Prema svedočanstvima ljudi, nisu bili sigurni o tome šta se dešava i koje su razmere oružanog sukoba. 
Vernici su, nakon završetka oružanog okršaja, ostali u manastiru i bili su odvedeni u policiju, gde su ispitani. U Novi Sad su stigli u večernjim satima 25. septembra, a dočekao ih je gradonačelnik Novog Sada. 
 
U oružanom okršaju između naoružanih muškaraca i kosovske policije nastradala su trojica Srba i jedan pripadnik policije.
 
Oružani napad izazvao je krizu, posebno nakon priznanja Milana Radoičića, bivšeg potpredsednika Srpske liste i bliskog saradnika srpske vlasti, da je on organizovao grupu u Banjskoj, te da je bio među naoružanim napadačima.
 
Nakon toga je usledio pritisak međunarodne javnosti da Srbija sarađuje kada je u pitanju istraga ovog slučaja. Između ostalog, traži se i izručenje Milana Radoičića kosovskim vlastima. 

Komentari 41

  • Ssy

    24.10.2023 07:15
    Nije da nije
    NovoKradikali uglavnom bez dokaza pljuju i optužuju protivnike, zašto Kurti ne bi radio to isto? Osim toga u njegovim optužbama ima opšte poznatih mesta.
  • Прави Сремац

    23.10.2023 21:46
    Да си ти прави Сремац, не би био на страни оних, који су предали косовским Албанцима, све што се могло предати, а заузврат нису добили ни Заједницу српских општина, што је у нивоу Културно-уметничког друштва.
    Каква је то брука за вас снс-овце, када народ више верује Куртију него вама!
    Склоните се, да вас више никада не видимо, нити чујемо, штеточине једне!
  • Сремац

    23.10.2023 18:30
    Патриоте
    Не могу да верујем шта сам прочитао у коментарима.Не могу да верујем да коментатори више верују Куртијевим будалаштинама,а један чак пише да треба сменити Градоначелника Новог Сада...Добро познајем људе који су преко Епархијске агенције били на поклоничком путовању и у Бањској.Каже Курти да то није случајно да новосађани буду у Бањској.Будалаштина,испаде да смо ми терористи које је министар послао?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti