Spisak planova za Vojvodinu: Na šta će se trošiti vaš novac u 2024. godini?

Radovi na Muzeju XX veka u Novom Sadu, izgradnja novog objekta studentske menze i prečistači voda u više mesta u Vojvodini samo su deo planova u nacrtu budžeta APV za 2024. godinu.
Spisak planova za Vojvodinu: Na šta će se trošiti vaš novac u 2024. godini?
Foto: 021.rs

Kako se vidi u nacrtu najbitnijeg finansijskog dokumenta Pokrajine, budžet za 2024. godinu projektuje se na iznos od 108,4 milijardi dinara, sa ukupnim fiskalnim deficitom od 12,4 milijardi dinara i budžetskom rezervom od 1,5 milijardi dinara.

Stalna budžetska rezerva projektuje se na iznos od 100 miliona dinara, dok se na ime tekuće budžetske rezerve, kojom Pokrajinska vlada slobodno i bez ikakvog spoljnog nadzora upravlja, projektuje 1,4 milijardi dinara.

Sekretarijati i uprave Pokrajinske vlade pripremili su spiskove svojih planova i investicija.
 
Tako sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za izradu tehničke dokumentacije za građevinsku dozvolu za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdevanja "Istočni Srem" planira 55 miliona dinara, a najveću sumu od 6,7 milijardi dinara planira za programe uređenja, korišćenja i zaštite od voda.
 
Sekretarijat za privredu i turizam za sanaciju i opremanje turističkog Info-centra na Iriškom vencu planira 170 miliona dinara, dok će ukupno 400 miliona dinara usmeriti za razvoj turističkih potencijala Vojvodine.
Sekretarijat za obrazovanje uložiće 323,1 miliona dinara u modernizaciju infrastrukture osnovnih škola, 54,1 miliona za modernizaciju srednjih škola, a 85 miliona dinara za izgradnju učionice sa vežbaonicom u okviru Gimnazije sa domom učenika za talentovane učenike "Boljai" u Senti.
 
Za rekonstrukciju i energetsku sanaciju zgrade muzeja i gradske biblioteke u Kuli Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama planira 270 miliona, dok Sekretarijat za sport i omladinu računa na 246 miliona dinara za opremanje sportskih objekata i fiskulturnih sala širom Vojvodine.
 
Sekretarijat za zdravstvo nastavlja svoj višegodišnji projekat "Prva mamografija" i za preglede žena širom Vojvodine izdvaja 25 miliona dinara. Za opremanje zdravstvenih ustanova planiraju se dve milijarde dinara, a 600 miliona dinara ide za nastavak izgradnje Kamenice 3 sa PET centrom i opremanje.
 
Sekretarijat za socijalnu zaštitu raspodeliće 400 miliona za različite usluge socijalne zaštite, dok će 640 miliona dinara biti podeljeno u vidu više podsticaja za unapređenje pronatalitetne politike.
 
Ukupno 12 miliona dinara Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj planira za primenu soalrne energije u poljoprivrednim gazdinstvima, a 35 miliona za primenu obnovljivih izvora energije u objektima javne namene. Takođe, tu je izdvajanje 20 miliona dinara za štedljivu rasvetu, ista suma za ugradnju kotlova u javnim ustanovama, te oko 130 miliona dinara za razvoj i rekonstrukciju putne infrastrukture u Vojvodini.
 
U razvoj turističkih potencijala Vojvodine Sekretarijat za privredu i turizam uložiće 400 miliona dinara u vidu rashoda koj imaju kapitalni karakter. 
 
Ubedljivo najviše novca biće delegirano Upravi za kapitalna ulaganja, koja nadgleda gotovo sve vrednije i dugoročnije projekte. Oko 756,5 miliona dinara ulaže se dugoočekivanu rekonstrukciju kompleksa Doma za duševno obolela lica u Čurugu, za izgradnju Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu računa se na 18 miliona dinara, a za rekonstrukciju, dogradnju i promenu namene objekata za potrebe Muzeja XX veka čak 1,8 milijardi dinara.
 
Za pomenutu izgradnju studentskog restorana u Novom Sadu budžetom za 2024. godinu projektovano je 800 miliona dinara, a 2025. godine planira se ulaganje od 640 miliona dinara. Dugoročno će se izdvajati i za izgradnju nove zgrade OŠ "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu - 2024. godine 1,6 milijardi dinara (što uključuje izradu projekta), a u 2025. godini planira se 1,3 milijardi dinara. 
 
Uprava će izgradnju javne garaže sa pripadajućom infrastrukturom u okviru instituta u Sremskoj Kamenici finansirati sa 500 miliona sledeće godine, 1,2 milijarde u 2025. godini i sa 1,6 milijardi dinara u 2026. godini.
 
To nije sve. Dodatnih 463 miliona dinara ulaže se u nastavak adaptacije Narodnog pozorišta u Subotici, a 1,6 miliona dinara za izgradnju Doma kulture u Ravnom Selu, što je investicija koja takođe čeka.
 
Ukupno 21 milion dinara Uprava će usmeriti za uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu, a 450 miliona za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za prečišćavanje bunarske vode u Beočinu i okolnim naseljima. Za rekonstrukciju postrojenja za pripremu vode za piće u Odžacima planira se suma od 181 milion dinara, dok se 1,6 milijardi dinara ulaže u izgradnju postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta Staro Đurđevo u Temerinu.
 
Sala za fizičko u Gimnaziji "Laza Kostić" Upravu ć koštati 174 milion dinara, dok će 317 miliona dinara biti plaćeno za izgradnju sportske hale u Novom Kneževcu.
 
Ukupno 883 miliona dinara uložiće se u rekonstrukciju Kamenice I, a 400 miliona dinara u Dom kulture u Vrbasu. Suma od 1,3 milijardi dinara izdvaja se za rekonstrukciju četiri vrlo stare klinike u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, što su investicije koje su otpočele.
 
Za adaptaciju psihijatrijskog odeljenja Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Sveti Vračevi" u Novom Kneževcu planira se 70 miliona dinara, a 54 miliona dinara prenosi se za tehničku dokumentaciju za izgradnju novog objekta u sklopu Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.
 
Za izgradnju prečistača otpadnih voda u Vrdniku u planu je 750 miliona dinara, za završetak sportske hale u Inđiji 260 miliona dinara, 380 miliona za sportsku halu u Starim Banovcima i 101 milion dinara za asfaltiranje ulica u Novom Kneževcu.
 
Suma od 632 miliona dinara planira se za asfaltiranje Glavne ulice u Beloj Crkvi, 126 miliona dinara za izgradnju mosta na reci Zlatici i naselju Padej prema Adi, 111 miliona dinara za izgradnju puteva u Novoj Banji u Vrdniku, a 550 miliona dinara za rekonstrukciju Osnovne škole "Slavko rodić" u Bačkom Jarku.
Oko 440 miliona dinara planirano je za dogradnju i promenu namene objekta OŠ "Slobodan Bajić Paja" u Pećincima, 400 miliona dinara izdvaja se za rekonstrukciju OŠ "Feješ Klara" u Kikindi, a 600 miliona za završetak izgradnje osnovne škole sa salom za fizičko u Čurugu.
 
Takođe, 183 miliona dinara ide za uređenje najavljenog parka kod Spensa, 300 miliona dinara za izgradnju otvorenih sportskih terena u kompleksu Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, a 200 miliona dinara za adaptaciju dela Klinike za alergologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Kamenici.
 
Inače, Pokrajinska vlada planira da nastavlja da podiže sume na ime dugoročnog kredita koji ima u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U 2024. godini planira se da povuče 1,2 milijardi dinara, odnosno 9,6 miliona evra.
 
Predstoji da poslanici Skupštine Vojvodine, pošto akt utvrdi i uputi Pokrajinska vlada, razmotre i usvoje predlog novog budžeta APV.
 
Podsetimo, treći, izborni rebalans budžeta Vojvodine biće usvojen na sednici Skupštine APV 6. novembra, a kako bi se izdvojio novac potreban za izbornu kampanju i vanredne pokrajinske izbore 17. decembra.
  • dz0

    31.10.2023 15:37
    Zasto za Vrdnik ima preciscivac za vodu a za Novi Sad nikako????
    Jel treba da se potrujemo svaki put kad Dunav opadne???
  • Pele

    31.10.2023 14:26
    Put Beočin-Neštin kad će se rekonstruisati???
  • Birač

    31.10.2023 13:45
    Naivni glasači ne znaju da:
    Zaštita od voda, vodi, ka Novom Sadu na vodi !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti