Ko su potpredsednici Skupštine Vojvodine: Ovo su njihove biografije, zarade, imovina

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor preminuo je u 68. godini, a njegovo mesto na zasedanjima će do novih izbora vršiti njegovi zamenici.
Ko su potpredsednici Skupštine Vojvodine: Ovo su njihove biografije, zarade, imovina
Foto: 021.rs
Skupština AP Vojvodine u sadašnjem sazivu ima pet potpredsednika koji, prema pravilniku, pomažu predsedniku u vršenju poslova iz njegovog delokruga i one koje im on poveri.

Potpredsednici u sazivu Skupštine u periodu od 2020. do 2024. godine su Damir Zobenica, Aleksandra Đanković, Nemanja Zavišić, Aleksandra Maletić i Dejan Čapo.
Damir Zobenica (SNS)
 
Dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u poslednje vreme zbog bolesti nije mogao da vrši svoje dužnosti, a menjao ga je Damir Zobenica.
 
Zobenica je član Srpske napredne stranke (SNS) i poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u Skupštini AP Vojvodine.
 
Rođen je u 15. aprila 1981. godine u Puli. Gimnaziju "Svetozar Marković" završio je u Novom Sadu, nakon čega je dimplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Politikom se bavi od 2008. godine, kao jedan od osnivača novosadskog odbora SNS-a, a u glavni odbor stranke ušao je 2012. godine. Trenutno je član predsedništva ove stranke.
 
Predsednik mesne zajednice Sremska Kamenica postao je 2009. godine, nakon čega bio odbornik u Skupštini grada, a poslanik u Skupštini Vojvodine je postao 2012. Bio je i savetnik tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
 
  
 
Član je Upravnog odbora Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine od 2016. godine. Bio je član Upravnog odbora JP "Poslovni prostor" Novi Sad, kao i član Nadzornog odbora "Slobodne carinske zone" Novi Sad. Od 2017. godine je potpredsednik Skupštine evropskih regija zadužen za regionalni i ekonomski razvoj. 
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Zobenica kao potpredsednik Skupštine Vojvodine i član upravnog odbora Razvojnog fonda AP Vojvodine ima ukupno mesečnu platu veću od 240.000 dinara.
 
Vlasnik je trosobnog stana od 78 kvadrata, koji je stekao kupovinom. U njegovom vlasništvu je i jednosoban stan od 36 kvadrata, koji je takođe kupio. U imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije vidi se i da ima osminu vlasništva na velikoj površini pašnjaka, njiva i livada, koje je stekao nasledstvom. 
 
Na sajtu se navodi da nema vozilo na svoje ime, ali ima depozite u bankama.
 
Aleksandra Đanković (SPS)
 
Druga potpredsednica Skupštine Vojvodine je Aleksandra Đanković, koja je članica Socijalističke partije Srbije.
 
Rođena je 8. novembra 1987. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu je završila u Ravnom Selu, Srednju ekonomsku školu "Svetozar Miletić" u Novom Sadu, a diplomu na osnovnim studijama stekla je 2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Subotici, gde je šest godina kasnije stekla zvanje master ekonomista.
 
Poslovnu karijeru započela je 2009. godine u "Srbijagasu", kao pripravnica u Službi finansija, a od 2011. do 2013. godine je radila u Kabinetu generalnog direktora na poslovima saradnice za finansije.
 
Od 2013. do 2015. godine bila je zaposlena u kompaniji  "South Stream d.o.o" Novi Sad, kao investitor projekta gasovoda "Južni tok" na teritoriji Republike Srbije, na mestu saradnice za budžet i finansije. 
 
Trenutno je zaposlena u JP "Srbijagas" u Kabinetu generalnog direktora i angažovana na projektu izgradnje gasovoda "Turski tok" kao rukovoditeljka odeljenja u službi finansija.
 
U Socijalističkoj partiji Srbije obavlja funkciju potpredsednice Izvršnog odbora Glavnog odbora i predsednice Foruma žena SPS u Vojvodini.
 
U prethodnom mandatu bila je na poziciji potpredsednice Skupštine AP Vojvodine i predsednica skupštinskog odbora za privredu, kao i potpredsednica Komiteta 3 u Skupštini Evropskih regija.
 
  
Foto: Skupština Vojvodine
 
Prema poslednjim podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz 2021. godine, kao potpredsednica i poslanica u Skupštini Vojvodine imala je platu nešto veću od 90.000 dinara mesečno, a kao zaposlena u JP "Srbijagas" Novi Sad je mesečno dobijala više od 95.000 dinara. Za tekuću godinu ne postoje podaci.
 
Vlasnica je jednosobnog stana od 37 kvadrata, koji je stekla kupovinom. Od pokretne imovine ima automobil marke "fiat bravo" iz 2008. godine i "audi Q3" iz 2020, a oba je stekla kupovinom.
 
Nemanja Zavišić (SNS)
 
Sledeći potpredsednik Skupštine Vojvodine je Nemanja Zavišić, član SNS-a. Rođen je 4. maja 1992. godine u Vrbasu, a odrastao je i živi u Zmajevu.
 
Osnovne i master akademske studije prava je završio na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.
 
Nakon lokalnih izbora u Vrbasu 2017. godine postao je odbornik u Skupštini ove opštine i predsednik Mandatno-imunitetne komisije, a na tim funkcijama ostao je do prestanka mandata 2020. godine.
 
Predsednik je Nadzornog odbora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, a u jednom mandatu obavljao je i dužnost predsednika Saveta Mesne zajednice Zmajevo.
 
  
Foto: Screenshot (YouTube/PRVA)
 
Poslednji podaci o zaradi su u Agenciji za privredne registre upisani 2021. godine, kada je kao potpredsednik Skupštine Vojvodine mesečno zarađivao oko 166.000 dinara, a kao predsednik nadzornog odbora Centra za porodični smeštaj i usvojenje 11.000 dinara.
 
Vlasnik je četvorosobne kuće, površine 100 kvadrata i pomoćnog objekta od 70 kvadrata, koje je stekao kupovinom, a ima i automobila "audi A4" iz 2004. godine.
 
Aleksandra Maletić (SNS)
 
Četvrta potpredsednica Skupštine Vojvodine je Aleksandra Maletić. Članica je Srpske napredne stranke. Rođena je u Novom Sadu 2. januara 1982. godine. 
 
Osnovnu školu i gimnaziju "Svetozar Marković" je završila u Novom Sadu, a diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Nakon studija psihologije pohađa edukacije za psihoterapeuta na REBT pridruženom trening centru Instituta Albert Elis iz Njujorka.
 
Zaposlena je u Upravi za imovinu i imovinsko – pravne poslove. Nakon stažiranja u Domu zdravlja Novi Sad i položenog državnog ispita u Ministarstvu zdravlja 2010. godine, u nekoliko organizacija radila је kao savetnica kroz psihoterapijski rad.
 
Srpskoj naprednoj stranci je pristupila 2009. godine, a članica Glavnog odbora postaje 2014. godine. Članica je Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.
 
  
Foto: Screenshot (YouTube/novosadskatv)
 
Bila je odbornica u Skupštini Grada Novog Sada, kao i narodna poslanica Srpske napredne stranke u dva mandata Skupštine Srbije od 2014. do 2020. godine.
 
U martu 2021. godine izabrana je za potpredsednicu Veća regija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Ovim izborom postala je i članica Biroa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti saveta Evrope ispred političke grupacije EPP (European people's party).
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz 2022. godine, na poziciji potpredsednice Skupštine zarađuje mesečno oko 177.000 dinara.
 
Vlasnica je dvosobnog stana, veličine 36 kvadrata, koji je dobila preko ugovora o poklonu. Nema pokretne imovine.
Dejan Čapo (LSV-Vojvođani)
 
Poslednji potpredsednik Skupštine je Dejan Čapo, član Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani.
 
Rođen je 1978. godine u Zrenjaninu, gde je na Tehničkom fakultetu stekao zvanje profesora tehničkog crtanja i obrazovanja, a potom i diplomiranog inženjera proizvodnog menadžmenta. Zvanje magistra nauka industrijskog menadžmenta stekao na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment.
 
Bio je direktor JP "Gradska stambena agencija" u Zrenjaninu. Pet puta je biran za odbornika u Skupštini grada Zrenjanina, a bio je i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Biran je za poslanika u Skupštini Vojvodine u tri saziva.
 
  
Foto: Screenshot (YouTube/Liga socijaldemokrata Vojvodine)
 
U bazi Agencije za privredne registre od ove godine navodi se da kao potpredsednik Skupštine Vojvodine mesečno zarađuje 218.000 dinara, a kao odbornik Skupštine grada Zrenjanina 39.000 dinara.
 
Kupovinom je stekao jedan dvosoban stan od 55 kvadrata i garažno mesto. Prema Ugovoru o poklonu stekao je dve trosobne kuće, garažu i njivu, a nasledstvom četvorosobnu kući, nekoliko njiva i građevinsko zemljište.
 
Od pokretne imovine ima automobila "opel mokka" iz 2022. godine, koji je kupio. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Ružica

    03.11.2023 18:59
    APV
    Da li bi mi neko objasnio u čemu je Vojvodina autonomna, jako me interesuje.
  • BoeserWolf

    01.11.2023 13:06
    Ne bih se ovakvim biografijama hvalio. Gnjide
  • Vanjka

    01.11.2023 08:42
    @Bokte
    Gimnazija Svetozar Miletić ne postoji.
    Postoji Svetozar Marković.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti