Pastor sahranjen u Subotici: Prisustvovali Vučić, Orban, Dodik i brojni ministri i građani

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor sahranjen je na Bajskom groblju u Subotici.
Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i drugi ministri iz Vlade Srbije i građani.
 
Vučić je na sahrani izjavio da će Pastorovo ime biti zapisano "ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima".
Pastor je uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije, rekao je Vučić na sahrani na kojoj je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban.
 
"Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj", rekao je Vučić.
Rekao je da će Pastora zapamtiti po jednoj reči, koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno, i pričali o pruzi Beograd - Budimpešta.
 
"Ištvan se okrenuo i rekao mi je - Aleksandre uradili smo onoliko, to je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari još u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe", rekao je Vučić i naglasio da je Ištvan Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.
 
Vučić je naveo da je Srbija odlaskom Pastora "izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti".
 
"Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor", rekao je Vučić.
 
 
Pastoru je počast odao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prilikom komemoracije u Skupštini Vojvodine.
 
"Ne samo da je ostavio neizbrisiv trag u Pokrajini, kao političar koji je tri puta biran za predsednika Skupštine Vojvodine, već je i lično doprineo unapređenju odnosa izmešu Srbije i Mađarske, koji su danas na najvišem istorijskom nivou. Počivaj u miru, dragi prijatelju", napisao je Đurić na svom profilu na Instagramu.
 
Na komemoraciji u Skupštini Vojvodine govorio je i pokrajinski premijer Igor Mirović.
 
Pastor je preminuo 30. oktobra u 68 godini života zbog bolesti.
 
Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do smrti.
  • Igor

    05.11.2023 06:01
    ?
    Baš tako AAA a 102 slepca to vide drugačije, njima ni Ribnikar ni Dubona ništa ne znače! Užas!!!
  • komšinica

    05.11.2023 01:05
    Ovaj Vučić i smrt koristi za promociju, a da se ne priča o lupetanju. Naročito ono o naslednicima u partiji i porodici. Nažalost, ovde je to tako pa bili Srbi ili Mađari. Ima on svog sina naslednika Balinta i u porodici i u poilitici. Neka mi je laka zemlja, nije primereno o tome pričati ali ovaj Vučić povuče čoveka za jezik!
  • 696

    04.11.2023 22:35
    Važan ko trinaesto prase
    E samo kad je mile prisustvovao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti