FOTO Čuveni Suba dobio skulpturu u Limanskom parku: Omaž Novosađaninu kojeg je Brazil prigrlio

Skulptura posvećena čuvenom muzičaru Mitru Subotiću Subi otkrivena je na Subinom platou u Limanskom parku.
FOTO Čuveni Suba dobio skulpturu u Limanskom parku: Omaž Novosađaninu kojeg je Brazil prigrlio
Foto: 021.rs
Autor skulpture je Milan Kulić, a odabrana je na osnovu vajarsko-arhitektonskog konkursa, koji je Fondacija "Novi Sad – EPK" raspisala u saradnji sa Fondacijom "Mitar Subotić Suba".
 
Otkrivanju skulpture prisustvovali su brojni Novosađani koji su poznavali ovog poznatog umetnika i njegova porodica, ali i oni koji ga nisu poznavali i koji su došli da mu odaju počast.
Autor Milan Kulić objašnjava za 021.rs da je skulpturom hteo da u 3D format prenese ono o čemu je Suba pisao u svojim notama.
 
"Mitar Subotić Suba bio je avangardni umetnik, koji je radio u jednom periodu kada je elektronska muzika bila malo shvaćena i priznata, a danas vidimo njenu širinu i njene doprinose i značaj. Na samu skulpturu sam hteo da prenesem ono o čemu je Suba pisao u svojim notama, a to je priroda, sadržajnost samog zvuka i tona", navodi on.
 
Dodaje i da je skulptura prvo rađena u gipsanom materijalu, a kasnije je pravljen odlivak u livnici plastičnim postupkom od aluminijuma koji sada vidimo i koji je trajni materijal.
Direktor Fondacije "Novi Sad-Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković kaže da ova skulptura predstavlja momenat kada "lično poznanstvo prerasta u iskustvo deljenja istog sa svim Novosađanima".
 
"Suba je bio preteča i vizionar, što je i dokazano prestižnom nagradom Uneskoa, kojom je još 1988. godine iznedrio i predstavio ne samo sebe, nego i Novi sad na kulturnoj mapi sveta. Ovakve umetnike je veoma bitno promovisati i to iz dva razloga. Pre svega zato što im odajemo poštu koju zaslužuju, a sa druge strane ovim i Grad Novi Sad dokazuje da ulaže, prepoznaje i neguje savremeno stvaralaštvo", rekao je on.
 
 
Subina majka i predsednica Fondacije "Mitar Subotić Suba" Ruža Subotić zahvalila se svima koji su zaslužni za kreiranje ove skulpture i trudu da se rad umetnika ne zaboravi.
 
"Suba je imao dve domovine, ova naša zemlja i naš grad koji je neizmerno voleo i jedan drugi grad, Sao Paolo, koji mu je pružio šansu da se razvija i omogućio svetska dostignuća u muzici, elektronici i ostalom. Ako se sačuva njegova muzika, ona će biti putokaz za mnoge mlade ljude kojima će se fondacija posvećena Mitru Subotiću Subi baviti", poručuje ona.
 
Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope, ali i u Latinskoj Americi.
 
Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade Unesko fonda za promociju kulture.
 
Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.
 
Suba se devedesetih odselio u Brazil, u Sao Paulo, gde je ostvario uspešnu producentsku karijeru. Nastradao je 2. novembra 1999. godine, nakon što je požar zahvatio njegov studio. Suba, ili Rex Ilusivii, poginuo je prilikom pokušaja da spase muziku.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Da da

    06.11.2023 23:26
    Izvinite
    Izvinite ali gitarista ne znam ko je Suba.
  • limans

    06.11.2023 18:58
    Davno bese kada su se pojavili grafiti u N.S.bilo ih je na svakom cosku pored Floydova naravno...
  • kiza

    06.11.2023 16:16
    Nažalost skoro niko danas više ne zna ko je Suba, danas mladi ne znaju ni za EKV. Doduše ni onomad nije bio poznad širim narodnim masama, već samo ljudima u poslu. Vidim da postoji fondacija, lepo. Nadam se da na spomeniku postoji neki QR kod sa linkom, bar da ljudi znaju o kome je reč. Mada retko koga će u današnje vreme (a i buduće) ovo da zanima...ovo u NS sluša i prati max 20 ljudi, i to +50 god. Bilo nekad i bio nekad jedan NS.
    Skulptura će služiti za grafite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti