Gradonačelnik Novog Sada: Razmatramo zahtev da se povećaju subvencije za privatne vrtiće

Gradonačelnik Milan Đurić kaže za 021.rs da razmišljaju o zahtevima roditelja za povećanje iznosa subvencija za privatne vrtiće, ali da moraju da vode računa i o budžetu.
Gradonačelnik Novog Sada: Razmatramo zahtev da se povećaju subvencije za privatne vrtiće
Foto: 021.rs
Naveo je da se razgovara s roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće i koji su tražili da se sadašnje subvencije povećaju na iznos od 26.000 dinara, što je ekonomska cena koju grad uzima za Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo".

Nezadovoljni roditelji traže da se subvencije znatno povećaju, jer letošnja korekcija sa 10.000 na 13.000 dinara nije dovoljna, s obzirom na to da je mesečno izdvajanje za privatni vrtić, po detetu, između 28.000 i 45.000 dinara. 
Đurić kaže da se razmišlja o visini novca za subvencije koja će biti izdvojena u budžetu za narednu godinu.
 
"Videćemo pri izradi budžeta za narednu godinu koliko ćemo i da li ćemo povećati iznos subvencija. Rekao sam saradnicima da se pronađe novac da se povećaju subvencije, ali teško je u ovom momentu izdvojiti traženu sumu jer moramo se odnositi odgovorno prema budžetu zato što treba da gradimo vrtiće, škole, finansiramo i troškove boravka dece u 'Radosnom detinjstvu'. Komplikovano je vođenje budžeta i treba da se odgovorno ponašamo da ne bismo došli u problem i da onda dugujemo kredite", kaže gradonačelnik.
On dodaje da se priča s roditeljima i da će njegovi saradnici uskoro imati sastanak sa njima, te da će im preneti da se radi na pripremama budžeta, kao i na pronalaženju načina da se uvećaju subvencije. 
 
Gradonačelnik kaže da ima još vremena do kraja godine i do donošenja budžeta da se iznađe rešenje.
 
Dodajmo da se samo u ovoj godini za subvencionisanje 3.900 dece iz budžeta daje 381 milion dinara. 
Podsetimo, u pismu dostavljenom redakciji 021.rs roditelji su naveli da su najveći udarac na kućni budžet osetili 2020. kada su cene svih troškova udvostručene. 
 
"U obavezi smo da samostalno finansiramo enormnu razliku do pune cene privatnih vrtića, jer grad ne izdvaja podjednaka sredstva za svu decu. Sa današnjim primanjima, gotovo je nemoguće obezbediti boravak u privatnoj ustanovi za dvoje ili više dece. Za mnoge od nas nije bilo mesta u sada besplatnim vrtićima 'Radosnog detinsjtva', iako smo ispunjavali sve konkursne uslove. I tako je svake godine, preko 3.500 dece ostaje 'ispod crte', a oko 1.500 njih biva primljeno u besplatan, državni vrtić", naveli su oni.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Marija ns

    23.01.2024 23:12
    Vrtić - subvencije
    Vrtića nikad nije bilo dovoljno, kao ni sada. Decu mame upisuju u vrtić a ne rade, a deca do tri godine bolje da ih čuvaju mame ili bake. Privatna obdaništa nisu dobra jer decu ne čuvaju dobro. Treba graditi državna, a u privatna ko hoće da mu dete ide neka mame plaćaju ili neka se potrude da ih same čuvaju. Vrtići nikad jeftinija nisu bila kao sada.
  • Mama Iva

    11.11.2023 16:31
    Poštovani gradonačelniče, nesmemo da dugujemo kredite. To je jedino oko čega se slažemo u ovoj vašoj horor izjavi. Kako smo krenuli sa cenama dobro je pa ne dugujemo bubreg. Srdačan pozdrav!
  • Dajana

    11.11.2023 10:28
    Napravite reprogram politike subvencionisanja Radosnog Detinjstva kao ustanove. Koliko je samo dece, u praksi, upisano u RD a ne vidi vrtić do predškolskog? A grad uredno prosleđuje sredstva ustanovi. Preusmerite višak sredstava koje prosleđujete Radosnom Detinjstvu na račun dece koja su samo na papiru upisana, a ne pojavljuju se, na subvencionisanje privatnih vrtića i eto sreće svima. Ako dete ne dolazi u vrtić, bez obzira što je upisano, šta konkretno subvencionišete Radosno Detinjstvu, ne razumem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti