FOTO Građevinski šut opkolio zaštićeni platan na Sajlovu: Otpad uklonjen nakon pitanja 021.rs

Zaštićeni spomenik prirode "Američki platan na Sajlovu" bio je zatrpan građevinskim šutom i otpadom sve do juče, dok se na adrese nadležnih službi nije obratila redakcija 021.rs.
Reč je o spomeniku prirode treće kategorije koji je vrlo redak primerak ove vrste u Novom Sadu, stablo visoko čak 28 metara.
 
Iako ima ovako karakteristične odlike i nalazi se pod zaštitom, područje koje zauzima američki platan poslednjih meseci poslužilo je investitoru "NS Square Gradnja" za odlaganje šuta sa gradilišta stambenog kompleksa na Rumenačkom putu. 
Investitor gradi kompleks od 21 lamele ukupne površine 2,85 hektara, a kako je nedavno ukazala organizacija "Ekološki front", površina oko zaštićenog spomenika prirode potpuno je zatrpana građevinskim otpadom i iskopinama sa gradilišta.
"Nadležne institucije bi trebalo da bude sramota što su omogućile da Novi Sad sklizne u ovakvu anarhiju. Da nadalje ne bi bilo problema najbolje je da država ukine neke zakone, pa i institucije jer su nam nepotrebne budući da zakazuju upravo onda kada bi trebalo da rade svoj posao. Slučajeva je već previše", stava je ova organizacija, koja je fotografijama dokumentovala stanje platana na dan 6. novembar.
 
 
Na pitanja 021.rs o potencijalnom ugrožavanju spomenika prirode šutom sa gradilišta, u JKP "Gradsko zelenilo" navode za 021.rs da su uvidom na terenu konstatovali isti problem.
 
"JKP 'Gradsko zelenilo' je izašlo na teren i konstatovalo da se uz zaštićeni spomenik prirode američki platan, kako ste i naveli, nalazi veća količina zemljanog otpada i šuta i slučaj smo odmah prijavili komunalnoj inspekciji, koja ima zakonsku nadležnost za postupanje u ovakvim slučajevima", poručili su u ovom preduzeću.
 
Na pitanja o intervenciji i zaštiti ovog spomenika od propadanja u šutu, u komunalnoj inspekciji navode za 021.rs da su zaprimili prijavu i da je predmet u proceduri.
 
"Radi se na utvrđivanju činjeničnog stanja, kako bi se parcela uredila i očistila. Na samoj lokaciji su zatečene radne mašine na uređenju navedene lokacije", poručili su u inspekciji u sredu, 15. novembra.
 
 
Inspekcija je tada na terenu, a nakon našeg obraćanja, zatekla mašine koje su uklanjale šut, iako se 021.rs u tom trenutku još nije obratio investitoru.
 
Na pitanja poslata u sredu, građevinska kompanija "NS Square Gradnja" nije odgovorila.
Komunalna inspekcija izašla je još jednom na teren i to u četvrtak, 16. novembra, kad je zatečeno područje platana raščišćeno od građevinskog otpada.
 
 
To je inspektor dokumentovao i fotografije su danas prosleđene našoj redakciji.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Modesty

    17.11.2023 16:45
    Investitor
    NS skver su Bocara i Vučević.
    Te grobljanske lamele zidaju oni. Rade mašine Šajkaške non-stop.
  • Милојко Фазан

    17.11.2023 16:13
    Имамо градске службе које су само за дружбе ,ако их не назовеш и не пријавиш нема ништа од посла ,не могу да правдају путне налоге и гориво па зато седе по канцеларијама и чекају и ослушкују као ловци на чеки ,шта би било да користе вабилице за патке све би патке долетеле ,зато их не користе на грађанима да им сви не дођу са проблемима у исто време
  • skimmer

    17.11.2023 14:23
    šuta na sve strane
    Između Sajlova i Novog Naselja, postoji deponija, oko koje ima na hiljade sitnih deponija! baca se na sve strane i nikoga to ne brine i niko se ne bavi čišćenjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti