"Srbija protiv nasilja" u borbi za Vojvodinu: Ko su Novosađani na opozicionoj listi?

Izborna lista za vojvođanske izbore "Srbija protiv nasilja" proglašena je sa 120 kandidata za poslanike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Među njima su neka poznata i neka nepoznata imena, a ukupno 27 kandidata je iz Novog Sada i okoline.
 
Lista je proglašena 22. novembra i zvaničan naziv je "Srbija protiv nasilja - Marinika Tepić - Mihailo Brkić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija Centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije 'Sloga', Novo lice Srbije)".
Razlog za dugačko ime liste je učešće većeg broja opozicionih partija i pokreta, koje su svoje ljude stavile na listu. Predstavljamo nekoliko kandidata iz Novog Sada i okoline, od kojih su pojedini iskusni političari, poznati građanski opozicioni aktivisti, viđeni lekari, ali i preletači.
 
Na listi su 42 kandidata Stranke slobode i pravde, 24 kandidata Narodnog pokreta Srbije, 17 kandidata stranke Srbija centar SRCE, 14 kandidata Zeleno-levog fronta, po sedam kandidata Demokratske stranke i Građanske demokratske partije, pet kandidata Zajedno i po dva kandidata Rumunske partije i Novog lica Srbije.
 
Iako je lično podnela listu Pokrajinskoj izbornoj komisiji, na njoj se ne nalazi potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Prvi na listi je tridesetosmogodišnji diplomirani inženjer menadžmenta iz Pančeva Stanko Pužić, kandidat Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića.

Bio je predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Pančevu pre nego što se, sa delom članstva, odvojio od Vuka Jeremića. Do sredine aprila prošle godine bio je zastupnik firme "Risk Manager" iz Pančeva, koja se bavila posredovanjem u osiguranju. 
Mihailo Brkić
 
Kad je reč o Novosađanima, na drugom mestu na izbornoj listi je Mihailo Brkić, doktor političkih nauka i kandidat SRCE. Rođen je 1966. godine u Beogradu, ali se školovao u Novom Sadu. Do oktobra 2016. godine bio je zastupnik Razvojnog fonda Vojvodine, odnosno dok Srpska napredna stranka nije potpuno preuzela vojvođansku vlast. 
 
Javnosti je najviše poznato da je od 2010. do 2014. godine bio ambasador Srbije u Kuvajtu, Kataru i Jemenu, a sarađivao je i sa Saudijskom Arabijom. U svojoj biografiji navodi da je od 1996. do 1999. godine radio u Izdavačkom preduzeću Matice srpske, koje više ne postoji. Navodi da je član radnih grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlja 22 (Regionalne politike i koordinacija strukturnih instrumenata) i 33 (Finansijske i budžetske odredbe). Član je inicijalnog odbora ERSA – Srbija (European Regional Science Association) i član predsedništva Saveza ekonomista Vojvodine. 
 
Navodi i da je rezervni kapetan Artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazduhoplovnog dejstva Vojske Srbije. Zvanični podaci pokazuju da se i dalje vodi kao zastupnik Sindikalne organizacije Razvojnog fonda AP Vojvodine, ali i kao suvlasnik knjižarske zadruge "Ljubitelji knjige", koje je trenutno u blokadi na iznos od skoro 10 miliona dinara.
 
Gabriela Visinger Milutinović
 
Ova 45-godišnja kandidatkinja Stranke slobode i pravde je na 5. mestu na izbornoj listi.

Master vaspitačica iz Veternika je i direktorka novosadskog preduzeća "Commodore International".
 
Maja Mićić
 
Na šestom mestu nalazi se Maja Mićić.

Ona je kandidatkinja Narodnog pokreta Srbije koja je građevinska tehničarka. O njoj nema detaljnijih informacija.
 
Radivoje Jovović
 
Doc. dr Radivoje Jovović je kandidat Zajedno na 9. mestu na listi. Rođen je 1984. godine u Somboru.

Predaje na Fakultetu za pravne i poslovne studije "dr Lazar Vrkatić", gde je i prodekan za međunarodnu i stručnu saradnju. 
 
U biografiji navodi da je nekadašnji član Saveta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a aktuelni član Udruženja za političke nauke Srbije. 
 
Kopredsednik je Gradskog odbora Zajedno u Novom Sadu. Učestvovao je u niz aktivističkih akcija u Novom Sadu, zbog čega je bio i privođen. 
 
Miroslav Ilić
 
Ugledni šezdesetdvogodišnji novosadski hirurg i iskusni političar je na 10. mestu na listi. Kandidat je Građanske demokratske partije, nekadašnji predsednik Vojvođanskog kluba i visoki član Vojvođanske partije, nakon čega je izabran za predsednika Vojvođanskog kulturnog kluba "Vasa Stajić". 
 
Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu i radi na Instututu za plućne bolesti Vojvodine.
 
I dalje se vodi kao zastupnik Vojvođanskog pokreta, a zastupnik je i nevladine organizacije "Nova V".
 
Milan Vasiljević
 
Vasiljević je na 11. mestu na listi.
 
On je pravnik iz Petrovaradina, a kandidat je Stranke slobode i pravde. O njemu značajnijih, detaljnijih informacija nema.
 
Dejan Kulja
 
Na 12. mestu je četrdesettrogodišnji profesor fizičkog vaspitanja Dejan Kulja, kandidat SRCE i poverenik gradskog odbora stranke Zdravka Ponoša. 
 
Rodom je iz Titela i ima istoriju menjanja stranaka. Godine 2016. je zabeleženo da je lokalni, titelski odbor Socijademokratske partije Srbije, koji je vodio, preneo u Ligu socijaldemokrata Vojvodine u ovom mestu. 
 
Međutim, našao se u titelskom odboru Narodne stranke dok je Ponoš još bio istaknuti član, a potom je prešao u SRCE. 
 
Vlasnik je titelskog preduzeća "2D2K" za elektroinstalacije, kao i sportskog udruženja "Dolma".
Predrag Dragojević
 
Kandidat je koji je bio meta tabloida, koji je u medijskim pisanjima optuživan za malverzacije. 
 
Dragojević je na 17. mestu na listi i diplomirani je menadžer iz Novog Sada. Kandidat je Narodnog pokreta Srbije i blizak saradnik Borislava Novakovića, sa kojim je nekada bio u Narodnoj stranci. Bio je i predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke i stao na stranu Jeremića u trenutku kad se od ove partije odvajao Zdravko Ponoš.
 
Međutim, u novim turbulencijama u Narodnoj stranci odlučio je da podrži Miroslava Aleksića, kao i dobar deo članstva. Tabloidi su o njegovim navodnim aferama pisali u vreme političkih turbulencija u Narodnoj stranci.
 
Marica Puškaš
 
Na 19. mestu je novosadska profesorka srpskog jezika i književnosti Marica Puškaš. Kandidatkinja je Stranke slobode i pravde, a inače je novinarka i urednica elektronskog izdanja magazina "Ekolist".
 
Detaljnije o novoj opozicionoj saradnji
 
Na ovoj listi se nalaze kandidati stranke koja nekima možda nije poznata. Građanska demokratska partija je stranka dr Miroslava Ilića koja, za potrebe veće saradnje opozicije, odnedavno na pokrajinskom nivou sarađuje se Pokretom slobodnih građana i udruženjima građana "Banat je u pravu" iz Kikinde, "Zajedno za bolju Sentu" iz Sente i "Karlovačkom listom" iz Sremskih Karlovaca.
 
Izborna lista "Srbija protiv nasilja" proglašena je pod brojem sedam na vanrednim pokrajinskim izborima. Celokupna lista, sa svim imenima, dostupna je OVDE.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • xmann

    23.11.2023 23:11
    Visoki letači
    Kako se uzletači i preletači polako grupišu, videćete kakav je to mix umova. Mora malo čovek i stranke da promeni da se pronađe u nekoj. Ima nade.
  • Zanimljivo

    23.11.2023 23:01
    Zanimljivo da komentari koji kažu da nema za koga da se glasa dobijaju otprilike isti broj preporuka kao i "svaka čast Vučiću" komentari...botovi, providni ste.
  • Zbunjen

    23.11.2023 21:34
    Zbunjen
    Zbunjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti