Rekli, pa porekli: Nadležni opet biračka mesta smestili u novosadske vrtiće

Uprkos najavi Gradske izborne komisije, novosadski vrtići ponovo su, na nezadovoljstvo dela roditelja, proglašeni za biračka mesta na predstojećim izborima 17. decembra.
Rekli, pa porekli: Nadležni opet biračka mesta smestili u novosadske vrtiće
Foto: 021.rs
Novosadski vrtići "Novosađanče", "Palčica", "Radosnica" i "Plavi čuperak" (Sremska Kamenica) ponovo su lokacije za održavanje glasanja, što je bio povod žalbi dela roditelja i Mesne zajednice "Ivo Andrić" na Limanu IV. 
 
Mesna zajednica se prošle godine obratila Gradu Novom Sadu dopisom u kojem je nadležnima poručila da je na stotine ljudi, tokom glasanja na referendumu, ulazilo u trpezariju u vreme kovid mera, da su članovi biračkog odbora jeli u kuhinji vrtića i koristili pribor koji koriste deca, ali i da je izbor vrtića za glasanje "sramotno i neprihvatljivo". Nekoliko meseci nakon tog dopisa održani su novi izbori, ponovo u vrtićima.
Negodovanje roditelja objasnila je tada za 021.rs jedna Novosađanka, čije dete pohađa vrtić "Novosađanče". Ispričala je da je u ime roditelja dopis poslala Gradu i pitala kako je moguće da ne postoje drugi javni objekti za ovu potrebu. 
 
Tada je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Prošić za 021.rs poručio da će GIK preduzeti radnje da se biračka mesta izmeste iz vrtića, ali se ova najavljena radnja - nije ostvarila.
 
Pomenuta četiri vrtića i dalje su na spisku biračkih mesta, a roditelji su ponovo nezadovoljni.
"Vrtić 'Novosađanče', u koji ide i moje dete, će ipak i posle obećanja Uprave Radosnog detinjstva Savetu roditelja poslužiti kao izborno mesto 17. decembra. Savet roditelja se obraćao i RIK-u, ali uzalud. Ovo je drugi put da se to dešava. Prošli put nakon izbora vrtić je zatečen u užasno nehigijenskom stanju. Nama kao roditeljima ali i našoj deci svakodnevno se skreće pažnja na ono šta se ne sme u vrtiću, uz stalno podsećanje na poštovanje higijene, i na kraju će u vrtić ulaziti gomile i gomile ljudi tog 17. decembra. Zarad čega?", pita se ova majka. 
 
Podsetimo, svako biračko mesto definiše Gradska izborna komisija i to na predlog resorne gradske uprave. Prema Zakonu o izborima za narodne poslanike, biračka mesta moraju da budu pristupačna biračima, a to su uvek javni objekti, osim u izuzetnim okolnostima kada se koriste i privatni objekti.

Vrtići, stoga, mogu i ne moraju da budu biračka mesta.

Novosađani će na predstojećim izborima glasati na ukupno 212 biračkih mesta, što je pet mesta više u odnosu na prethodna glasanja.

  • Pedja

    11.12.2023 23:31
    Bruka i sramota
    Jos jedna bruka i sramota gradske vlasti i Uprave RD.
    Uprava RD redovno izmislja nova pravila, zabrane, glumeci neku brigu za zdravlje i bezbednost dece. To sto se lopovi nocu setaju po novosadskim vrticima i nije tako zabrinjavajuce.
    Vrhunac nestrucnog i neodgovornog (ruko)vodjenja nasim vrticima je pokorno spustanje glave Uprave RD na naloge gradske vlasti da se i ove godine svi kolektivno brukaju i dozvole da vrtici budu biracka mesta. Video sam kako je trpezarija vrtica Novosadjance izgledala posle proslih izbora, kakav su haos ostavili odabrani iz glasackog odbora, ogledalo naseg drustva i njihove licne (ne)kulture i osnovne (ne)higijene.
    Bas me zanima kako ce se nase bake i deke osecati kada budu dosli da glasaju u trpezariju gde njihovi unucici jedu. Bake i deke u cipelama, a unucici u patofnama. Mozda ce se makar na trenutak zamisliti...
  • Lala

    11.12.2023 21:35
    Ne vrtići
    Ni vrtići, ni škole nisu mesta za glasanje.
    Glasanje neka bude u prostorijama mesnih zajednica.
    Politiku izmestiti iz škola i vrtića!
  • Neoplatensis

    11.12.2023 16:36
    Nepoštovanje roditelja
    Posle prošlih izbora vrtić "Novosadjanče" je bio u potpuno nehigijenskim uslovima. Posle upućenog niza pitanja upravi ovog vrtića i traženja garancije da će deca 18.12. moći da se hrane u čistoj trpezariji i borave u čistim sobama, odgovor i dalje ne stiže, kao da roditelji i deca ne postoje! Ovo je jako strašno! Slažem se sa majkom koja se pominje u tekstu. Svakodnevno dobijamo instrukcije o besmislenim pravilima, a kada se obratite sa konkretnim predlogom, pitanjem ili idejom, bolje da se niste obratili, sami sebe degradirate. Njihove "Godine uzleta" su daleko od toga. Sve pohvale pojedinim vaspitačicama iz ovog vrtića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.