021.rs otkriva: Novosađane lažno prijavili da glasaju u Banjaluci - falsifikovani im potpisi

Nekoliko građana Srbije, među njima i bar troje Novosađana, sprečeno je da glasa na parlamentarnim izborima zbog toga što je u njihovo ime podnet zahtev za glasanje u inostranstvu.
021.rs otkriva: Novosađane lažno prijavili da glasaju u Banjaluci - falsifikovani im potpisi
Foto: 021.rs
Reč je o građanima koji su prošle godine na parlamentarnim izborima 2022. godine glasali u Konzulatu Srbije u Banjaluci, jer su se u vreme izbora nalazili u ovom gradu na konferenciji.
 
M. S, jedna od Novosađanki čiji su podaci navodno falsifikovani da bi se i ove godine podneo Zahtev za glasanje u inostranstvu, kaže za 021.rs da je, čim je korišćenjem onlajn uvida u birački spisak shvatila da joj je kao biračko mesto upisan Konzulat Srbije u Banjaluci, otišla u Gradsku upravu da proveri o čemu je reč. 
 
"Rečeno mi je da sam podnela zahtev za glasanje u inostranstvu. Jesam, ali u martu 2022. zato što nisam bila u državi, a htela sam da obavim svoju građansku dužnost", ističe ona.
Inače, Zahtev za glasanje u inostranstvu se, po službenoj dužnosti, briše posle 30 dana.  
 
U Gradskoj upravi je saznala da postoji novi zahtev koji je podnet 9. novembra ove godine, nakon čega je tražila uvid u tu dokumentaciju.
 
Novinarka 021.rs je imala uvid u Zahtev i priloženu dokumentaciju i iz priloženog se može zaključiti, ne samo da se potpisi razlikuju, već i da je datum očitane lične karte Novosađanke iz 2022. godine.
Budući da je ovo otkrila prošle nedelje, M. S. i ostalim građanima čiji su zahtevi predati bez njihovog znanja, onemogućeno je glasanje na parlamentarnim izborima ove godine
 
Druga Novosađanka i njen suprug sa kojima smo razgovarali navode da je na njihovim ovogodišnjim prijavama za glasanje u inostranstvu isti rukopis koji se razlikuje od njihovih. Kako ona kaže za 021.rs, oni su shvatili da nešto nije u redu kada su dobili poziv za pokrajinske, ali ne i za republičke izbore. 
 
U dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, može se videti i da su na zahtevima ostale iste prijavljene adrese od prošle godine, iako su u međuvremenu neki od građana promenili mesto stanovanja.
 
Svi oni su izašli da glasaju, ali su to mogli da učine samo za pokrajinske poslanike. Podneli su zahteve da provere da li je neko iskoristio njihovo pravo glasa na parlamentarnim izborima u Konzulatu u Banjaluci, ali na odgovor može da se čeka do 30 dana i duže.
 
Inače, prvi je na društvenim mrežama o lažnim prijavama za glasanje u Banjaluci pisao Miloš Petrović iz Beograda, koji je bio na istoj konferenciji kao i troje Novosađana. Nakon njegovog obaveštenja, javilo se više ljudi koji su, nakon provere biračkog spiska, uvideli da se i njima desilo isto. 
 
Portal 021.rs se povodom navoda ovih građana obratio i Republičkoj izbornoj komisiji i Konzulatu Republike Srbije u Banjaluci. Međutim, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore. 
 
Inače, na glasanju u Konzulatu u Banjaluci, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", osvojila je apsolutnu većinu od 83,89 odsto. Nijedan član biračkog odbora nije izneo primedbe na proces glasanja. 
  • Kontrola

    22.12.2023 19:50
    @Ccc
    Ne gospodine, ono čega su društvene mreže pune su insinuacije, falsifikati i neodređene optužbe bez ikakvih dokaza. A ja tražim konkretan dokaz i to samo jedan, od tih stotina hiljada navodnih "fantoma" valjda je moguće obezbediti dokaz za jednog jedinog? Dakle veoma lepo i nedvosmisleno: izvolite birački spisak, osoba koja je umrla pre dana izbora, izvolite umrlicu, je ovde potpisana u spisku da je glasala ili bilo šta slično tome. Vi ste pomešali šta je dokaz sa vašom ostrašćenom željom da verujete u navode sa društvenih mreža kao da su istiniti samo jer odgovaraju vašim trenutnim političkim i drugim ubeđenjima, te po tome se ne razlikujete od tzv. "ravnozemljaša" koji će isto tako selektivno verovati samo onome što žele a što takođe piše na tim istim društvenim mrežama dok će sve drugo što ne odgovara njihovoj imaginarnoj stvarnosti odbaciti i ignorisati.
  • Ccc

    21.12.2023 16:17
    @Kontrola
    Pune su društvene mreže dokaza o prevarama, podmetanjima, čak su i novinarke ovog sajta imale članak o neverovatnim mućkama koje su se dešavale na biralištima, za one koji hoće i znaju da čitaju a ne samo da botuju. Inače, Novi Sad je glasao protiv SNS, za "neupućene".
  • Komentar

    21.12.2023 08:39
    Izašla na link, popunila formular, pa traži da čekiraš ovo polje, pa ono polje, pa mail, pa telefon, pa lična karta, matični broj, kada sve popuniš, kaže, izvinite, došlo je do greške, vratite se na formular, onda neće da ukuca biračko mesto. Dakle, IT tigar je otišao na dužu pauzu. I šta će im svi ti podaci, broj telefona? Imaju ga, pošto su me desetak puta zvali da pitaju za koga ću da glasam. Toliko o poštenim izborima, za one koji tvrde suprotno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti