FOTO: Na Podbari se planira novi stambeni kompleks sa soliterom od 18 spratova

Na mestu prizemnih hala "Agropanonke", na uglu Venizelosove i Filipa Višnjića, predviđena je izgradnja stambenog kompleksa. Plan je da se grade osmospratnice, dok će najviša zgrada imati 18 spratova.
FOTO: Na Podbari se planira novi stambeni kompleks sa soliterom od 18 spratova
Foto: 021.rs
Ovaj predlog je predstavljen u izmenama plana dela Podbare i nalazi se na ranom javnom uvidu, koji je počeo 25. decembra i završava se 8. januara.
 
U predlogu za drastičnu promenu namene prostora, JP "Urbanizam" navodi da je već Generalnim urbanističkim planom Novog Sada do 2030. godine predviđeno da tu budu "opštegradski centri" koji predviđaju obaveznu stambenu gradnju, a lokacija je povoljna i za novi visinski reper na Podbari.
 
Navodeći razloge za izmenu urbanističkog dokumenta koji se zvanično zove Plan generalne regulacije zone rekonstrukcije u nasleđenim abijentalnim celinama, navodi se da je cilj "preispitivanje važećeg rešenja kako bi se stvorili uslovi za bržu realizaciju planskog područja, a izmenom bi se definisala nova namena i pravila".

Novosađanima je poznato da se na uglu Filipa Višnjića i Venizelosove već dugo vremena nalazi "Agropanonka", mesto na kom se prodaje poljoprivredna mehanizacija.
Izmena plana se donosi po predlogu "Autovojvodina agrouniverzala", što je jedno od preduzeća Dragoljuba Švonje. 
 
Urbanisti u dokumentu kaže da se zemljište površine 2,43 hektara koristi kao skladište proizvoda i parking vozila.
 
"S obzirom na to da je tokom tranzicije došlo do promene vlasništva i u određenoj meri izvorne delatnosti, a neposredno okruženje je u procesu intenzivne transformacije u namenu višeporodičnog stanovanja velikih gustina, postojeća namena, objekti i sadržaji nisu primereni potencijalima lokacije", navodi se u dokumentu.
 
Oni predlažu da ceo prostor bude "opštegradski centar", tj. stambeno-poslovni kompleks sa zgradama koje imaju podrum za parkiranje, prizemlje i osam spratova, pri čemu bi indeks zauzetosti parcele bio 50 odsto. 
 
 
Oni dozvoljavaju i da jedan objekat ima i do 18 spratova i bude visinski reper za taj deo Podbare.
 
"Moguće je planirati visinski reper u zoni ugla Venizelosove i Filipa Višnjića do spratnosti Po+P+18. Ova ugaona lokacija je najpovoljnija jer ne ugrožava neposredno okruženje senkom, a atraktivnom arhitekturom može biti novi reper ovog dela Podbare", piše u predloženim izmenama plana generalne regulacije.
Uvid u izmene plana moguć je u MZ "Podbara", u Kosovskoj 41, i prostorijama JP "Urbanizam", te na sajtovima "Urbanizma" i Grada Novog Sada.
 
Prigovori i predlozi na plan se šalju u pismenoj formi Upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs. do kraja ranog javnog uvida 8. januara.

Komentari 43

  • novosadjan

    05.01.2024 15:22
    harem
    Kroz najsiromašnije delove NY u Americi, Bruklinu i Harlemu prolazi metro ili viseća želenica. Tako U NS kroz Vanizelsovu ide kamionski saobračaj, tik je brza pruga BG - BUDIM a u blizini je kanalizacioni kolektor po naški, govnara. Fabrika Elektroporcelan upravo se ruši dakle višegodišnje gradilište u okruženju. Sretnim kupcima stanova po lux cenama želim mir i spokoj stanovanja na takvoj TOP lokaciji.
  • Dejan sa Štranda

    05.01.2024 13:45
    Za podbarca
    Jeste podbara blizu centra i keja ali je i upropaštena,bez parka,bez drvoreda,bez igrališta,uske ulice,najlošije i najružnije zgrade,blizu tranzitnih saobraćajnica,uz železnicu,bez ikakvih zanimljivih sadržaja,kvalitet vazduha je užasan...grozan deo grada
  • Podbarac Original

    05.01.2024 12:56
    Napokon docekali
    Nisam bio u Srbiji od glasanja a vidi sad ovo ?
    Eto , i mi docekali da postanemo skoro najskuplji deo grada,elitno naselje,residence neki,tu zivi sama elita,ili mozda gresim,tek ce da zivi.
    Ocigledno da vlast ne moze da prezali teski poraz na Podbari pa nas kaznjava tako sto ce nam povecati gustinu naseljenosti,ukinuti sva parking mesta a posto nam je blizu parking servis radice samo na Podbari,pocupace nam svo drvece,dovesti nove narkodilere...A sto se tice osnovnih stvari to nam ne treba,nikakva nova kanalizacija,bolji vodovod,malo vise parkinga,vrtici,nova skola,ma kakvi,samo beton i lova udzep investitorima.
    Ni ja ne razumem,nije novosadski atar tako mali da se ne bi mogao siriti i planski naseljavati a ne natrpavati.
    Dragi moji Novosadjani,ponavljam da Novi Sad treba podeliti na 7 opstina kao sto je bio do 1988.godine,pa svaka opstina ima svoj prioritet,setite se kako ja Maja Gojkovic castila Klisu i Futog sa po jednim bazenom kada je postala gradonacelnica,mi na Podbari apsolutno nikada nista nismo dobili jer smo uvek kaznjeni,ovaj slepac od graonacelnika inace zivi na Podbari,zajedno smo glasali 17.decembra,obraz mu je kao djon od cizme Zeljka Bebeka 1975.godine.
    Mi ne zasluzujemo ovaj urbicid i nismo glasali za ove ali drugi delovi grada jesu i sada ispastamo zbog toga,Adice dobija sada 3,5 km kanalizacije da ne kenjaju u cucavce a celo naselje je prvo bespravno izgradjeno pa naknadno legalizovano.
    Ali sacekajmo prolece,pa ili pukovnik ili pokojnik,nema treceg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti