Urbanizuje se još jedan deo Mišeluka: U planu zgrade među kućama

Novim izmenama Plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom predviđena je izgradnja stambenog kompleksa, kao i vrtića i kulturnog objekta.
Urbanizuje se još jedan deo Mišeluka: U planu zgrade među kućama
Foto: Google Maps
Ovaj Plan generalne regulacije (PGR) na lokalitetu namenjenom višeporodičnom stanovanju uz Institutski put u Sremskoj Kamenici je ukupne površine 2,49 hektara, a na kom se trenutno nalazi zelena površina.
 
Kao što se može videti iz nacrta, gradski urbanisti predlažu da zelena površina zauzima minimum 30 odsto cele parcele stambenog kompleksa, ali postoje i način na koji se ovo može izbeći ukoliko "ne bude uslova" za ispunjenje norme.
Kako će biti uređen stambeni kvart?
 
Najveći deo izmene i dopune ovog Plana generalne regulacije tiče se načina uređenja prostora gde će se nalaziti objekti za stanovanje.
 
Prema planu, zgrade bi trebalo da imaju podrum, do četiri sprata i potkrovlje koje bi bilo uvučeno sa ulične strane. Do četiri sprata će imati objekti koji se nalaze prema Institutskom putu, dok će u ostalim delovima imati tri sprata. 
U prizemlju objekta sa ulične strane moraju da budu prostorije za poslovnu namenu koji ne ugrožavaju stanovanje, odnosno prodavnice, ugostiteljski objekti, prostorije za turizam, obrazovanje, kancelarije i slično.
 
Podrumska etaža mora da ima garažu ili nestambene pomoćne sadržaje tako da se obezbedi 1,3 parking mesta po stanu i jedno mesto na 70 kvadrata poslovnog prostora.
 
Određeno je i da najmanji stan može da bude minimalne površine 26 kvadrata, dok bi prosečna veličina bila 55 kvadrata neto površine na nivou bloka. Kod zgrada se obavezno planira i biciklana ili odgovarajuće površine, a okvirni kapacitet je da se po stanu obezbedi prostor za čuvanje jednog bicikla.
 
Ostatak zemljišta je predviđen za trotoare i interni saobraćaj, kao i prostor za boravak stanara na otvorenom. Kolski pristup mogao bi biti obezbeđen ovim površinama sa Institutskog puta i maksimalno dva iz Ulice Mišeluk 5, kako bi se saobraćaj odvijao bez problema u oba smera, a trotoari moraju da budu odvojeni od kolovoza.
 
  
 
Menja se i broj vrtića na Mišeluku, dodaje i ustanova kulture
 
U izmenama i dopunama ovog plana predviđena je i izmena broja predškolskih ustanova na delovim Mišeluka. Tako će na prostoru Mišeluka I biti jedan vrtić, Mišeluka II biti dva predškolska kompleksa, dok će na Mišeluku III biti tri.
 
Tokom izgradnje kompleksa porodičnog stanovanja uz Institutski put mora se izgraditi i vrtić, kapaciteta za oko 200 dece. Predškolska ustanova planira se u severoistočnom delu lokaliteta, uz Ulicu Nikole Vujića, a treba da bude jednospratnica. 
 
Objekat u kom će se održavati kulturna dešavanja trebalo bi da se nalazi odmah pored vrtića i takođe bi trebalo da bude jednospratnica. 
 
Kako piše u dokumentaciji, objekat bi trebalo da ima višenamensku salu za dešavanja iz oblasti kulture pogodnu za organizovanje predstava, radionica, tribina, seminara, bioskopskih projekcija ili drugih sadržaja koji bi bili adekvatni za ovaj prostor.
 
Zelene površine: Predviđeno minimum 30 odsto, da li će biti ispunjeno?
 
Gradski urbanisti predvideli su da zelenih površina bude duž saobraćajnica, unutar kompleksa stanovanja, kao i u okviru vrtića i kulturnog objekta.
 
Uz saobraćajnice se planira sadnja jednostrukih ili dvostrukih drvoreda, u zavisnosti od toga kako izgleda ulica. Dodaje se i da se drveće u okviru parking prostora sade iza svakog četvrtog parking mesta.
 
Kako se navodi, zelenilo na površini stambenog kompleksa trebalo bi da zauzima najmanje 30 odsto.
Iznad podzemnih garaža u okviru stambenog kompleksa potrebno je napraviti "zeleni vrt", a ukoliko se zbog prostornih ograničenja ne može postići procenat zelenila u direktnom kontaktu sa tlom, primenjivaće se smernice za uračunavanje visoke vegetacije propisane Generalnim urbanističkim planom (GUP) Novog Sada do 2030. godine.
 
Podsetimo, GUP-om je predviđeno da jedno drvo srednje visine sa prosečnim prečnikom krošnje od pet metara nadoknađuje 80 kvadrata zelene površine u direktnom kontaktu sa tlom, dok drvo koje spada u kategoriju visoke vegetacije i sa prečnikom od deset metara nadoknađuje 300 kvadrata zelene površine.
 
Ovaj Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom (lokalitet namenjen višeporodičnom stanovanju uz Institutski put u Sremskoj Kamenici) prošao je proces javnog uvida, a odbornici Skupštine Grada Novog Sada trebalo bi da ga usvoje na narednoj sednici koja će se održati u četvrtak, 7. decembra.
  • Deki

    08.01.2024 10:56
    Kliziste?
    Dosta komentara spominje kliziste na ovom mestu, ovo je u Kamenici, na lepom mestu, ravno tlo, nema tu nikakvog klizista. Nije to u Ribnjaku.
  • Lale

    05.12.2023 21:51
    Ruši, gradi
    Očekujemo solitere i na Novom groblju
  • Hm

    05.12.2023 21:37
    Hm
    Ko ce kupiti stan na klizištu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti