Spasavanje životinja sa Krčedinske ade u toku: Evo kada bi moglo da bude završeno

Evakuacija krava i konja koji su, usled visokog vodostaja Dunava, zarobljeni na Krčedinskoj adi, nastavlja se i danas.
Spasavanje životinja sa Krčedinske ade u toku: Evo kada bi moglo da bude završeno
Foto: 021.rs
Marko Marinković iz JP "Vojvodinašume" izjavio je za RTS da se spasilačka misija nastavlja sve dok i poslednje grlo ne bude bezbedno.
 
Tokom evakuacije životinja se Krčedinske ade u utorak prebačeno je 60 grla krava.
Marinković je kazao da nije jednostavno prebaciti izgladnele konje i krave u lošem zdravstvenom stanju.
 
"To je živa stvar. Pružili smo logističku podršku lokalnim stočarima. Obezbedili smo ljude i skelu da pomognu. Nadamo se da će taj posao u dobroj meri biti završen danas. Ako ne bude završen, nastavljamo i sutra", naglasio je Marinković.
Prema njegovim rečima, operativni problemi se dešavaju u hodu, ali su te prepreke zasad uspevali da prevaziđu kako bi posao bio završen.
 
"Poludivlji konji su veći izazov, dok su krave malo pitomije. Nastavićemo da radimo, dok i poslednje grlo ne bude na bezbednom", poručio je Marinković i dodao da je oko 10 njihovih ljudi trenutno na terenu.
 
Marinković je rekao da prebacivanje jedne ture stoke traje oko sat vremena, a lokalni stočari znaju kako da svoja krda nateraju na skelu.
 
"Na skelu, koja ima ogradu, može da stane oko 30 do 40 grla. Velike je nosivosti, nisu problem tone, ali je gabaritno kada je živa stvar na skeli. Kao šumari mogli smo da stavimo na raspolaganje mehanizaciju i ljudstvo", kazao je Marinković.
Napomenuo je da se ne zna koliko je tačno grla zarobljeno na Krčedinskoj adi, što ne znaju ni lokalni stočari, ali da će se taj broj utvrditi nakon spasavanja.
 
"Procene su da ima 150 do 200 grla. To su preliminarne brojke. Mogli smo ranije da odreagujemo, jer Dunav nije nadošao preko noći. Na raspolaganju smo stočarima da nam se jave kad god imaju problem", zaključio je Marinković. 
  • Petar

    11.01.2024 18:59
    Kako mu niko nije branio da prebaci svinje,gde su one.Koliko znam a znam tu ima mnogo više svinja
  • Petar

    11.01.2024 18:54
    Bolje da je mislio na stoku no što sedi i kafani i vrsti politiku
  • Arkadije

    10.01.2024 18:19
    Pamet
    Mnogi sada pametuju a ne vide sve u svojoj kući. Ili podržavaju kriminal koji je prisutan, da njega nije bilo do ovoga nebi došlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.