Posle propale jahte, Sremski Karlovci vraćaju pare i za međunarodni pristan brodova

Nakon što su vratili pare Evropskoj uniji za jahtu, Sremski Karlovci vratili su i novac koji su dobili od Ministarstva turizma za ponton, odnosno međunarodno pristanište.
Posle propale jahte, Sremski Karlovci vraćaju pare i za međunarodni pristan brodova
Foto: 021.rs

Kako se navodi u rebalansu budžeta za 2023. godinu, Ministarstvu je vraćeno 15 miliona dinara subvencije koja je dodeljena za ponton.

Tačan razlog vraćanja novca u dokumentu se ne navodi, ali kako tvrdi predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u karlovačkoj Skupštini i član Saveta za budžet i finansije Dragan Trišić, Opština i JKP "Belilo" morali su da vrate novac jer je projekat izgradnje međunarodnog pristana propao

Međunarodni pristan na Dunavu u Sremskim Karlovcima prvo je trebalo da bude završeno još 2020. godine, a potom 2022. godine. Situaciju je, osim novca, zakomplikovala i izgradnja železnice, zbog koje je stavljen van snage Plan detaljne regulacije koji je definisao deo priobalja na kojem se predviđa pristanište.
 
Kako su ranije tvrdili čelnici opštine, nakon geomehaničkih ispitivanja izvođač radova je ustanovio da, zbog specifičnosti karlovačke obale, suma koju je Opština predvidela (23 miliona dinara), ne bi bila dovoljna za realizaciju projekta. Ugovor sa preduzećem "PIM" je raskinut još 2016. godine, a novac je usmeren na gradnju pontona. 
Izgradnja prepuštena Agenciji?
 
Ponton dug više od 41 metra i širok oko sedam metara je još 2020. godine dopremljen na teritoriju karlovačke opštine gde skoro četiri godine čeka da bude iskorišćen kao deo međunarodnog pristana čija budućnost je sada neizvesna.
 
U međuvremenu su čak sagrađeni i pristupna saobraćajnica za autobuse i automobile na obali Dunava, za prihvat turista sa brodova.
 
U budžetu Sremskih Karlovaca za 2024. godinu namenjeno je 1.133.000 dinara za izradu Plana detaljne regulacije priobalja sa međunarodnim pristaništem, ali ne i za izgradnju.
 
Međutim, iako je ovaj posao u prethodnim budžetima bio navođen kao stavka u opštinskim rashodima, na Portalu javnih nabavki može se videti da je Agencija za upravljanje lukama sklopila sa "Brodoprojektom" iz Beograda ugovor o izradi tehničke dokumentacije međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima. Moguće je, dakle, da je ceo posao, sa nivoa opštine prešao na nivo Agencije.
 
Zašto je to tako, nije poznato, jer ni Opština ni Ministarstvo turizma, nisu odgovorili na upite 021.rs u vezi sa vraćanjem subvencije koju su Sremski Karlovci dobili za pristan.
Sremski Karlovci vratili pare EU, ideja sa jahtom "potopljena"
 
Podsetimo, Sremski Karlovci su već prethodne godine morali zbog propalog projekta "Dunavske rute" da vrate novac Evropskoj uniji jer nisu ispunili obaveze predviđene ugovorima. 
 
Kako su tada iz Sekretarijata "Interreg-IPA CBC" za prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije potvrdili za 021.rs, ovaj projekat je propao zbog nesposobnosti opštine da ispuni neke od obaveza koje potiču iz ugovora, što je rezultiralo pokretanjem procedure povraćaja sredstava.
 
Ovaj neuspeh Opštinu, odnosno njene građane, koštao je ukupno 75.362 evra, koliko je utrošeno na izgradnju jahte koja je trebalo da služi za turističke ture, a čija sudbina je i dan danas nepoznata.
 
Zbog svih ovih propusta, postavlja se pitanje koliko je opština koja kao jedan od svojih prioriteta izdvaja turizam, zaista spremna da uloži u ovu oblast. Dodajmo tome i da je Opština protokolom o saradnji prošle godine prepustila većinu poslova oko izletišta Stražilovo Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora".
  • Sale

    14.01.2024 11:15
    Karlovci
    Karlovci nemaju ni plažu a imali su je 1968, nemaju ni prilaz Dunavu a imali ga 1968, nemaju ni pekaru a imali je 1968 pored same gimnazije, nemaju ni fudbal, ni gradsku birtiju...
    Karlovci više nemaju ni dušu!!!
  • Milica

    14.01.2024 09:48
    Zato se ipa projekti za turizam pisu tako da prodajete maglu, a da ispunjenje obaveza niko ne moze da vidi, a ni da dokaze da se nisu desile neke aktivnosti. Onda ne dodjete u situaciju da vracate pare. Ovako ako se obavezete za jednu veoma bitnu izgradnju onda zaista morate da je izgradite. Ne čudi što je neuspeh sa naše strane. Oni samo znaju da se slikaju sa svima gde treba i to je to.
  • Da dodam

    12.01.2024 19:18
    Naselje Banstol u opštini Sremski Karlovci nema vodovod već se snabdeva kišnicom, u 2024oj godini. To nike bila prepreka da se placevi iz poljoprivrednog, odlukom opštine pretvore u građevinsko zemljište, kako bi se naplaćivao porez.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti